Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór czujników parkowania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wybór czujników parkowania

Witam wszystkich, od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Civic IX 2014 przedlift. Niestety kamerka dla mnie to jakieś nieporozumienie i po przesiadce z czujników, bardzo ciężko mi się z nią współpracuję wieczorami, lub w pory deszczowe, dlatego też chciałbym założyć czujniki.

Przeczytałem kilka postów na forum, aby nie zachowywać się jak dzban i niepotrzebnie robić nowy temat, ale trochę chciałbym odgrzać tego kotleta

Panowie, co polecacie? Czy tylko OEM czy może jakiś "zamiennik"? Podrzućcie mi proszę jakieś konkretne modele jeżeli będziecie tacy mili - znalazłem coś takiego jak Steelmate Ebat D1 (interesuję mnie tylko Buzzer, bo nie chcę mieć jakiś tam ekranów na desce)

Czy jest szansa, na podłączenie w razie czego OEM, jeżeli nie miałem wcześniej montowanych fabrycznie czujników?

Dziękuję bardzo za pomoc!
    Last edited by merloofy; 03-01-2022, 14:27.

Za 69 zł możesz kupić czujniki parkowania od Stiga (wcześniej kupowałem od niego alarmy) https://allegro.pl/oferta/czujniki-p...ed-11178424254
    Po pół roku jeden czujnik padł, ale za 8 zł dokupiłem nowy i jak na razie działają 3 rok. Kupiłem z wyświetlaczem, bo chciałem wiedzieć z której strony mam przeszkodę. Montaż, to zrobienie dziur w zderzaku, przeciągnięcie kabli do środka i podłączenie do wstecznego.

Comment

Kupiłem/zamontowałem dwa lata temu, dla siebie -nie pierwszy raz- komplet 4+4 około 160zł gdyż dwa dokupiłem po kolor przodu i uważam że jak nie oryginalne to byle by nie te najtańsze ,a większość spełni pokładane w nich oczekiwania. Zedytuję post jak znajdę pudełko.

Comment

Dziękuję Panowie za odpowiedź. Zdecydowałem się na te Steelmate, w piątek zakładam, także zobaczymy

Comment

Nie chce nikomu burzy robić w głowie ale zwrócę uwagę na to, że estetyka dokładanych czujników jest niska... Te podkładki pod czujnik wyją w nowszych autach. Ładne czujniki można kupić takie które się licują z powierzchnią zderzaka jak w nowoczesnych autach...
          Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
          Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Bez przesady, to nie takie znowu duże kołnierze. Po drugie estetyka przegrywa tu z praktyką -czujniki w tak zbudowanym aucie to nie do przecenienia sprawa. Te 'fabryczne' klejone potrafią wpadać do środka. Fakt to trzeba dobrać kolorem, ale przydatność a koszty to podstawa.

Comment

Zamieszczone przez merloofy Zobacz posta
              Dziękuję Panowie za odpowiedź. Zdecydowałem się na te Steelmate, w piątek zakładam, także zobaczymy
              Montaż w linii prostej czy podnosisz krańcowe trochę do góry (zderzak ma boczne wypustki co może wprowadzać w błąd czujniki, ja mam w linii, ale widzę sporo Hond z drugim bezpieczniejszym sposobem)
              Przykład

Comment

Zamieszczone przez Ahc9 Zobacz posta
                Bez przesady, to nie takie znowu duże kołnierze. Po drugie estetyka przegrywa tu z praktyką -czujniki w tak zbudowanym aucie to nie do przecenienia sprawa. Te 'fabryczne' klejone potrafią wpadać do środka. Fakt to trzeba dobrać kolorem, ale przydatność a koszty to podstawa.
                Ja nie neguje potrzeby czujników. Sam mam kamerę i jak teraz jest syf na ulicy i za chwile brudna to doceniam czujniki.
                Fabrycznie nie wpadają do środka jak i inne jak się z nimi człowiek obchodzi dobrze. Uważam, że wygląd fabrycznych jest 100% lepszy. Sam mam w otworach ;po fabrycznych założone zamienniki co wyglądają jak fabryczne. TO się daje zrobić i IMO wygląda OK.

W temacie czujników dodam jeszcze, że są zdania wybór który kolega podjął nie jest najlepszy bo:
                - są kłopotliwe w montażu
                - po czasie gdy któryś z nich padnie trudno będzie kupić zamiennik taki sam.
                - warto wybrać takie przy których do zrobienia czegokolwiek nie potrzeba demontować zderzaka

Zamieszczone przez Waflo Zobacz posta
                Montaż w linii prostej czy podnosisz krańcowe trochę do góry (zderzak ma boczne wypustki co może wprowadzać w błąd czujniki, ja mam w linii, ale widzę sporo Hond z drugim bezpieczniejszym sposobem)
                Czy taki montaż nie jest przypadkiem wymuszony konstrukcja zderzaka (i tego co za nim?). W Innych generacjach sa w linii... Nawet nie ejstem pewien czy ten sposób jest bezpieczniejszy (teoretycznie przy niższej przeszkodzie na rogu zwiększa ryzyko uderzenia)
                Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Te które montowałem -nie tylko u siebie- nigdy nie wpadają do środka
                  są bezproblemowe w montażu -nie demontuję zderzaka bo po co?
                  te niekoniecznie najtańsze są dzielone więc dobranie zamiennika nie sprawia problemów -sam kupiłem od producenta który robi w kolorach (podstawowe kolory są fabryczne i nie trzeba malować) a montażu dokonałem po linii fabrycznej po środku a niekoniecznie -fabryka uwzględnia hak w który mało kto się zaopatrzył.
                  Takie mają małe kołnierze z skręcanym pół metrowym przewodem -wymiana to pestka.
                  sam koszt zakupu -niekomentowalne

Comment

Pytania do osób, które montowały samodzielnie czujniki (najlepiej w wersji Tourer ).
                    1. Czy na zderzaku (od wewnętrznej strony oczywiście) są zaznaczone fabrycznie miejsca, gdzie powinno się wiercić otwory pod czujniki?
                    2. Gdzie umieściliście buzzer? (zdjęcia mile widziane)
                    3. Jakieś wskazówki co do podłączenia/przeprowadzania wiązki (światło od wstecznego jest w klapie.... więc, czy trzeba kable ciągnąć, aż do wnętrza klapy? Czy można się wpiąć "gdzieś po drodze"? )

Comment

Working...
                    X