Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic IX Tourer: brak świateł stop w wiązce HAKA OEM Bosal.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic IX Tourer: brak świateł stop w wiązce HAKA OEM Bosal.

Civic Kombi IX, HAK oryginalny Bosal zakładany w ASO.
    Wszystko działało aż miło, żadnych problemów.

Wczoraj miałem problem z żarówkami w bagażniku rowerowym, Lewy stop i pozycja działał, prawa pozycja także, ale brak PRAWEGO stopu.
    Zacząłem zmieniać żarówki, kombinować na włączonych światłach i jakie było moje zdziwienie że mimo włożenia nowych żarówek dwuwłokowych nie mam teraz stopu całkiem w bagażniku rowerowym, byłem pewny że to wina bagażnika, więc podłączyłem przyczepę na 100% sprawną i niestety sytuacja taka sama, także ewidentnie wina leży po stronie auta, od czego zacząć poszukiwania problemu? Byłby jakiś przekaźnik?/ bezpiecznik?
    Cała reszta w przyczepie/bagażniku rowerowym działa (kierunki/mgielne/wsteczne/pozycję) tylko brak STOPU.
    Myślę że co ważne światła stopu i pozycję w aucie mam LEDY oryginalne.
    Dziękuje za wskazówki.

Znalazłem taki manual, może komuś to bardziej podpowie od czego zacząć, tylko jakby był to bezpiecznik/przekaźnik to nie powinno nic działać, chyba że się mylę to mnie poprawcie.
    Last edited by slepak; 20-12-2021, 18:41.

Instrukcja tylko wspomina o ledach w kierunkach.

12333.jpg
    Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
    Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Jako że pogoda się poprawiła, postanowiłem rozebrać bagażnik w celu jak najmniejszych strat( spinki).

Wiązkę mam 13 pinową do Haka.

Wcześniej oczywiście sprawdziłem bezpieczniki przy aku (plus do zasalania haka) i bezpiecznik cały

Moduł LED oczywiście znalazłem jak i chwilę później cały zestaw bezpieczników schowany za profilami blach.
      Bezpiecznik pierwszy z góry (7.5A) odpowiada za światła STOP w wiązce Haka(na próbę włożony 30A na zdjęciu)
      Pozostaje bezpieczniki to:

-pozycje
      -kierunki
      -mgielne-wsteczne

Reasumując:

prawie kupiłem cały moduł LED za 90/130 Euro, a winny okazał się bezpiecznik o którym nie ma mowy na powyższym schemacie, dlaczego? bo instrukcję montażu którą umieściłem jest do wersji 7 pionowej wiązki.
      Wiązka 13 PIN ma wszystko na bezpiecznikach, co mnie niezmiernie cieszy. Komplet oświetlenia zawitał powrotem na platformie rowerowej/ przyczepie.
      Cały zestaw bezpieczników poprowadziłem sobie po swojemu do przewodu od amorka, przez co przy następnym "spięciu" wyciągnę tylko zaślepkę amorka i zmienię bezpiecznik, a nie będę rwał bagażnik cały.

Comment

To Ci w ASO psikusa poczynili, ja jak montowałem u siebie to właśnie koło klapki amortyzatora umieściłem bezpieczniki nie tak jak podaje instrukcja montażu. Czasem trzeba ruszyć zastane komórki.

Comment

Tych komórek szarych ASO Niemieckie miało więcej, połamane plastiki, brak połowy spinek, kable napięte, miałem co robić po nich.

Później zerknę na rachunek, hak 13 pin plus montaż koło 1250€

Comment

Working...
          X