Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tylne światło przeciwmgielne - przekaźnik

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tylne światło przeciwmgielne - przekaźnik

Witam.
    walczyłem dziś spory kawał czasu z niedziałającym tylnym światłem przeciwmgielnym.
    Na początku myślałem, że przepaliła się żarówka więc wydłubałem tylną lewą lampę i zonk - żarówka cała.
    Sprawdziłem multimetrem, nie dociera +12VDC przy włączonym świetle. Obleciałem bezpieczniki, w akcie desperacji wydłubałem i sprawdziłem przekaźniki w komorze silnika i nad nogami kierowcy - wszystkie sprawne (swoją drogą demontaż bez ich zdemolowania to niełatwa sztuka :/).
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów wiec gdzie szukać przekaźnika od tylnej lampy przeciwmgielnej? Pacjent to Tourer poliftowy. Z góry dziękuję za każdą informację

Pozdrawiam,
    Adam

Spr przy peszlu co idzie do klapy bagażnika, moze gdzieś tam się przetarł kabel, ja dziś wymieniłem żarówkę na LEDowa w p/ mgielnych i jak zobaczyłem jakiej grubości jest kabel od żarówki to wypowiedzialem jedno znane zaklęcie znane na calym świecie w jezyku polskim i założyłem reflektor i święci.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

Pisałem o tym kiedyś. Wyjmij żarówki od tablicy i wsteczne.
      Zobacz czy wtedy działa mgielne. U mnie problem były nieprawidłowe/ uszkodzone żarówki. Tylko nie napiszę które bo akurat wsteczne i od oświetlenia tablicy zmieniałem na Led.

Pytanie za 100 punktów - wymieniał już ktoś żarówki u siebie w IX genie? Zakupiłem nowe i jak otworzyłem maskę to trochę się przeraziłem dostępem do żarówek... Drugie pytanko - może to głupie, ale... czy jak odłączę akumulator to utracę gwarancję (farba na nakrętkach)? Czy będę potrzebować kodu do radio po ponownym podłączeniu? Czy może lepiej z taką pierdołą wybrać się do ASO?

Ale rozumiem że u Ciebie napięcia na oprawce nie ma?? Bo u mnie było, a i tak nie świeciło nic, robiło się jakieś zwarcie.

Comment

Napięcia na oprawce brak, masa jest bo sprawdzałem do karoserii, nie dociera plus 12VDC po przekręceniu manetki. Rzecz w tym, że też nie słychać też przekaźnika stąd tak usilnie go szukam, musi gdzieś być.

Włączając przednie przeciwmgielne słychać klikanie przekaźnika w komorze silnika tam gdzie jest też bezpiecznik od przednich przeciwmgielnych. Stąd najpierw myślałem że przekaźnik od tylnego będzie tam gdzie bezpiecznik czyli nad nogami kierowcy ale niestety nie :/

Sprawdzę jeszcze podświetlenie tablicy ale to aż dziwne, żeby miało związek z przeciwmgielnym. :/ Wsteczne świeci, sprawdzone.

Comment

U mnie WSZYSTKIE żarówki działały poza światłem mgielnym.
          Wymieniałem żarówki od rejestracji i wsteczne na LED i wszystko wróciło do normy, nawet wsadziłem "starą" żarówkę która nie świeciła odkąd kupiłem auto i też okazała się sprawna.

To jedyne co mi przychodzi do głowy jeszcze to uszkodzona manetka, miałem kiedyś w Accordzie taki problem, oraz uszkodzona wiązka kabli w klapie bagażnika tak jak wspomniał kolega.

P.S masz HAK i może wpiętą redukcję z 13 na 7 pin lub drugą stronę ?:P
          Bo też rozebrałem prawie pół auta przed przeglądem, a okazało się że mgielne nie działało przez redukcję haka. Po wyjęciu mgielne światło wróciło.

Comment

To ci zagadka... Haka nie mam, nigdy nie był instalowany. No nic, szukam dalej...

Edit: oświetlenie tablicy wymienione na LED (świeci), a przeciwmgielne nadal kicha
            Last edited by job; 05-12-2021, 13:31.

Comment

Zagadka rozwiązana.
              Dziś doszedł problem z brakiem możliwości otwarcia klapy bagażnika więc miałem silną motywację aby rozczaszkować temat.
              Okazało się, że winowajcą obu usterek były jednak przełamane (dosłownie) kable w gumowej elastycznej osłonie między klapą, a nadwoziem. Ale ciut głębiej i dopiero po rozcięciu fabrycznej izolocaji zobaczyłem co jest grane.
              Inżynierzy Hondy powinni zebrać dobre baty za jakość instalacji. Przewody są tak twarde, że nie dziwi mnie fakt że popękały. Niby to linka ale z grubszymi żyłami co czyni je niezbyt elastycznymi.

Comment

Working...
              X