Mam benzynę, ale patrząc na wieczne niedoładowanie akumulatora w Hondzie, aby była bardziej eko kupiłem powerbanka. Wcześniej miałem okazję ładować akumulator w zimie, teraz jak auto stoi pod blokiem nie mam szans, a jeśli przyjdzie czas jazdy nie chcę czekać na assistance tylko zapalić auto i ładować w trasie 4 lub 7 godzin.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak jeździć, aby naładować akumulator
Collapse
X
-
Myślisz , że power bank przywróci sprawność Aku ? - nie !
Było kupić prostownik , wziąść do domu co jakiś czas i naładować do pełna . Tak doprowadzisz do zasiarczenia płyt .
Jak mój stoi pod hotelem to wymontowuję i ładuje w toalecie .
Zakładam że masz gęstość elektrolitu na poziomie 1,22
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Myślę, że powerbank pozwoli i uruchomić auto w awaryjnej sytuacji. Na razie używam go jako latarki, do kompresora, albo do ładowania komórki, możliwość uruchomienia auta to gadżet.
W weekend pewnie wymontuję aku i przyniosę do domu - mam prostownik, ale nie widzę możliwości rozciągania przedłużaczy i ładowania w samochodzie.
Comment
-
Nie zapominajcie, że zapewne w Civicu jest ELD (czujnik obciążenia elektrycznego)
Taki układ może powodować objawy jak brak ładowania w alternatorze
Czujnik ELD a brak ładowania na wolnych obrotach tylko przy obciążeniu - napisał w Układ elektryczny: Było sporo pisane na temat ale nie do końca wszystko wyjaśnione. Podejrzewam padnięty czujnik ELD. Zanim wywalę niepotrzebnie klika stów na czujnik muszę się upewnić czy to na pewno to. PCMSCAN nie pokazuje żadnych błędów. Do HDS dostępu nie mam. Na gorącym silniku podczas jazdy i na wyższych obrotach: Ładowanie ok.13.9-14V. Na gorącym silniku obroty jałowe...
Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.
Comment
-
Tydzień temu wyciągnąłem akumulator miał 12,2V i dziś go podłączyłem do auta.
Przejechałem 6 km na światłach i o dziwo pod koniec trasy (w sumie 40 min stania w korkach) SS wyłączył mi silnik! Znów mam go w domu i ma 12,5V! Za tydzień następna trasa...
Comment
Comment