Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie działa światło drogowe prawe.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie działa światło drogowe prawe.

Dziś żona powiedziała że nie świeci żarówka od strony pasażera świateł mijania. Auto mam prawie dwa lata i po zakupie od razu wymieniłem h7mki na osramy night breaker laser i bardzo fajnie świeciły. Wymieniłem obie żarówki chociaż 'spalona' nie wyglądała na spaloną, ale że miałem w zapasie nowe które po wpisach o krótkowieczności od razu kupiłem-na wszelki wypadek- to wymieniłem. Bezpiecznik w środku auta też są ok. Jedyna moja ingerencja to montaż czujników przód/tył, ale wydaje się że np. wyjęcie przeciwmgielnych nie mogło mieć na to wpływu-montażu dokonałem niedługo po zakupie hondy-dawno temu. Nie wiem ile czasu nie pali się żarówka, ale chyba nie długo bo parę razy mijałem ostatnio patrol. Jakieś sugestie, może jest gdzieś jakiś przekaźnik?

Sprawdz wtyczke, czy np. Pin nie jest wcisniety za mocno, nadlamany, zbyt luzny. Wlacz swiatla, poruszac kablami, zobaczy czy nie ma problemow z polaczeniem, zerknij czy masz 12V i czy zaden z kabli nie jest wygiety, przelamany ect. Zerknij na Mase, moze ma kiepskie polaczenie. Mozesz jeszcze zarowki zamienic miejscami itd. Motoda eliminacji dojdziesz do zrodla problemu. Mozesz pozniej sprawdzic rowniez wlacznik swiatel. Jezeli w ten sposob nie rozwiarzesz problemu poszukaj planu elektrycznego, wowczas sprawdz krok po kroku. Super sprawa. Pozdrawiam.
    Last edited by MW80; 07-01-2021, 22:50.

Comment

Jak wczoraj pisałem żarówki wymieniłem,kabelki wyglądająna ok,byłem w... na moje bezawaryjne auto.Dziś zaczełem od odłączenia na chwilę akumulatora.Odpaliłem i zaczełem przełączać przy kierownicy między ustawieniami świateł.Jest tak że czasem jak załączam po postojówkach na auto to błysną obie żarówki i słychać taki 'trzask' czegoś załączanego.Między auto i na stałe mijania nic się nie dzieje.Czy jest jakiś przekaźnik czy moduł świateł pod maską (jakby tam dobiega dźwięk),czy tylko może załączanie żarówek jest głośne?Przedtem nie zwracałem na to uwagi 98% jazdy na auto ustawieniu.Jeśli moduł / przekaźnik to który,gdzie on jest?

Nie mogę już edytować, ale jak by ktoś mój cd połączył z powyższym byłbym wdzięczny. Miałem więcej czasu WIĘC trochę zagłĘbiłem się w forum i wpisami TRAFO napędzony sprawdziłem że przewód - jest ok, a na + mam 242 kΩ .Dalej to okazuje się że nie mam też 'długich' ,ale postoje i kierunki są (dzienne też są na szczęście).Otworzyłem maskę i pokręcając przełącznikiem świateł próbowałem ręką dojść gdzie to stuka w puszcze bezpieczników ,ale tak po prostu pstryka i dotykanie nie dało nic. A le jak pisałem przedtem pstrykało mocniej jak 'załapywała' żarówka z prawej. Teraz nawet po odłączeniu i podłączeniu akumulatora już nic nawet nie błyśnie i jakby ciszej pstryka niż poprzednio. Może jak nie moduł to to jest przekaźnik dwutorowy ?
      Last edited by Grzechu; 09-01-2021, 21:50.

Comment

Widać mój problem pierwszy jest ,, no trudno. Doszedłem gdzie pstryka w puszce bezpieczników pod paską -taka czarna puszka .Na zdjęciu wysunięty do góry element -nie wiem co to.
        IMAG0831.jpg
        IMAG0830.jpg
        Wszystkie przekaźniki w środku i pod maską wyjmowane (pęknięte dwie obudowy) i żaden nie jest od świateł.

Comment

Working...
        X