Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kontrolka poduszek

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kontrolka poduszek

Cześć,
    Od ostatnich moich postów to w między czasie wymieniłem jeden Milano Red Sort HB 2014 na drugi Milano Red Elegance Tourer 2016 (nie zdążyłem się pochwalić, ale uzupełnię).
    Mam mały ale drażniący problem w tak doskonałym aucie, który pojawił się 2 raz.
    W lipcu przy częstych opadach i wilgotnej pogodzie znienacka wyświetliła się kontrolka poduszki powietrznej (czerwona).
    Auto bezwypadkowe z ASO Hondy - lakier oryginał. Na bank, nie, że się wydaje.
    Ale jak wilgotność wróciła do normy to kontrolka zgasła na 2 miesiące.
    Dziś rano była znowu duża wilgoć i ponownie się zapaliła. Po południu auto wyschło w słońcu i ... zniknęła kontrolka.
    Czy to może być jakaś nieszczelność sterownika?
    Może popularna usterka?

Przeczyść i nasmaruj kontaktem złączkę pod siedzeniem pasażera od poduszek powietrznych. Pamiętaj, że zabawy z tą złączką robić przynajmniej na wyłączonej stacyjce!

Comment

Odgrzewam temat. Nie robiłem nic co zasugerował Krzychup, bo w sumie miałem mieć wkrótce przegląd.
      Zrobiło się bardziej wilgotno, i zaczęło znowu sypać czerwonym symbolem poduszki na liczniku. W Hondzie Kucza powiedzieli mi, że diagnoza 150 zł, ale powiedzieli też, że te modele miały problemy z taśmami/zwijakami poduszki w kierownicy.
      Czy to prawda? Po tej informacji zauważyłem, że błąd się pojawia (jeżeli już się pojawia) po ostrzejszym zakręcie (większym obrocie kierownicy). Nasuwa się myśl, że mam to samo.

Comment

jeśli się do tego przyznali to może tak jest, ale jeszcze prócz tego to czy kontrolka poduszki (czy zauważyłeś) że załącza się przy przeciążeniach w zakręcie? Coś kiedyś miałem podobnego ale zauważyłem że nie tyle przy ruchu kierą a przy działaniu siły odśrodkowej, no o ile ona powiedzmy była, ale była. Zweryfikuj to np na placu wtedy nie ma sił takich jak przy jeździe w ciasnym długim łuku i czy faktycznie od ruchów kołem?
        Można by było zrobić też tak by przednie koła unieść na kobyłkach i bez oporów pobawić się w szybkie kręcenie kierą, i czy się pokaże piktogram.
        Ostatecznie można by to sprawdzić, odłącz aku, poszukaj jak zdjąć plastiki z kiery zdjąć kierę i wtyczki od taśmy spryskaj preparatem do połączeń elektrycznych. W momencie rozbiórki niczym nie obracaj by nie uszkodzić taśmy.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Do autora tematu jak rozwiązałeś tę przygodę z wyskakującym błędem poduszki ? bo u mnie to samo i obawiam się, że taśma będzie do wymiany

Comment

Mam podobny wątek. Z tym że u mnie nie ma jakby znaczenia pogoda. Kontrolka pojawia się albo i nie. Niemniej miałem możliwość zrobienia w swoim zakresie diagnozy poprzez nie tani sprzęt diagnostyczny.
            Błędu skasować nie mogę. Czy także sugestia aby pogrzebać przy kostce pod siedzeniem ? czy może są też inne możliwości ?179680327_793576727950844_2225441177756640914_n.jpg

Comment

Kontrolka poduszki kierowcy

Witam, mam ten sam problem. Mechanik próbował naprawiać, pewnie czyścił styki, ale niestety nie wywala bład poduszki kierowcy. Pewnie taśma do wymiany a to tylko nowe w ASO 2 tys. Czy ktoś miał taki przypadek.

Comment

Working...
              X