Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Montaż głośników do wysokich tonów z wersji ELEGANCE do wersji COMFORT

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Montaż głośników do wysokich tonów z wersji ELEGANCE do wersji COMFORT

Cześć,

zauważyłam, że Civica IX Elegance ma dodatkowe głośnkiczki do wysokich tonów u góry w drzwiach. Chciałabym dołożyć te głośniczni do swojego auta. Mam wersję 1.4 COMFORT z 2016 r. Czy mogę prosić o informacje, czy wystarczy dokupić orginalne głośniczki z wersji ELEGANCE i wszystko pasuje? Czy trzeba też prowadzić przewody zasilające z radia?

Dzięki za pomoc

Wystarczy zamienić plastikowe atrapy bez głośniczków, na takie z głośniczkami, dodatkowo musisz dołożyć zwrotnicę i podpiąć przez nią głośniczki wysokotonowe. Generalnie i tak wszystko sprowadza się do tego, że musisz ściągnąć tapicerkę z drzwi i dobrać się do wiązki od głośników niskotonowych które masz teraz zamontowane.. Przerabiałem to u siebie, ale ja od razu kupiłem nowe głośniki, zestaw odseparowany.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Dziękuję @Grzechu. Z tego co się doszukałam na forum ENG to w wersji ELEGANCE fabryczny zestaw z przodu jest bez tego urządzania zwanego "zwrotnicą". Czy to prawda? Dziękuję

Comment

Zamieszczone przez HondaHHH Zobacz posta
        Dziękuję @Grzechu. Z tego co się doszukałam na forum ENG to w wersji ELEGANCE fabryczny zestaw z przodu jest bez tego urządzania zwanego "zwrotnicą". Czy to prawda? Dziękuję
        Masz wersję Comfort, taką jak ja.. tak więc nie masz głośników wysokotonowych, wiązki do nich, a więc i zwrotnicy też nie ma. Żeby wszystko zrobić tak jak chcesz to musisz kupić głośniczki wraz z plastikami, oraz do tego zwrotnice, np. takie -link. Albo po prostu kupić cały zestaw głośników dwudrożny i wymieć niskotonowe oraz wysokotonowe zamontować w te trójkąty które dokupisz z wyższej wersji.
        Last edited by Grzechu; 06-09-2020, 15:49.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        Coś na temat olejów..

Comment

Jakie zwrotnice ? Przecież fabryczny głośnik wysokotonowy ma zintegrowany kondensator ,czyli ,,zwrotnicę". Wystarczy kupić fabryczne głośniki wysokotonowe z ,,trójkątami" i doprowadzić dwa przewody od głośnika nisko/średniotoniwego do zakupionych głośników wysokotonowych . Pozostaje kwestia braku wtyczki do głośnika wysokotonowego, ale można sobie poradzić wykorzystując konektory żeńskie o odpowiednim rozmiarze.
          Last edited by piter77; 10-09-2020, 13:53.

Comment

Zamieszczone przez piter77 Zobacz posta
            Przecież fabryczny głośnik wysokotonowy ma zintegrowany kondensator ,czyli ,,zwrotnicę".
            Jeśli jest tak jak mówisz to sprawa jest jeszcze prostsza. Chodź nie pamiętam widoku kondensatora w tych głośniczkach które zakupiłem od wyższej wersji.. generalnie u siebie ich nie montowałem, kupiłem nowe głośniki odseparowane.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
              Chodź nie pamiętam widoku kondensatora w tych głośniczkach
              Grzechu, włącz sobie ten link do aukcji głośników co podałeś koledze powyżej , i na drugim zdjęciu po prawej stronie od złącza, widać kondensator elektrolityczny pełniący funkcję filtra górnoprzepustowego

Comment

Tak, wiem sprawdziłem na głośniczku który wala mi się w szufladzie.. wystaje kondensator, masz rację. Wyciągając głośniczek z trójkąta zupełnie na niego nie zwróciłem uwagi
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                X