Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przewód masy.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przewód masy.

Witam Panowie, z okazji, że hondzie stuknelo 100 000km wymieniłem olej w skrzyni i płyn chłodniczy. Po zdjęciu osłony silnika zacząłem "doszukiwać się" co by tu jeszcze zrobić, i jedna rzecz zwróciła moją uwagę, mianowicie przewód masowy, łączący skrzynie i nadwozie był bez gumowej osłony, czy jak ktoś woli izolacji. Taki przewód narażony jest na korozję, a co się z tym wiąże, na przygody z elektryka. Macie również tak w swoich civicach? Czy też mój Civic miał bliskie spotkania z nutria?
    Pozdrawiam
    Załączone pliki

Zamieszczone przez MW80 Zobacz posta
    Taki przewód narażony jest na korozję, a co się z tym wiąże, na przygody z elektryka
    Ten przewód jest chyba wykonany z miedzianych drutów - a w takim przypadku to czy aby na pewno ulega korozji?
    Oczywiście dużo lepiej byłoby, gdyby posiadał koszulkę-izolację, jednak ekonomiści z Hondy buszowali w każdym zakątku naszych autek.
    Last edited by Borus; 10-08-2020, 23:45.

Comment

Zaskoczyło mnie, że jak wziąłem w rękę ten przewód, zaczął się z niego sypac biały proszek. Miedź, nie koroduje, ale cholera wie co oni tam zastosowali, może zaczął się jakoś utleniać, cóż czasami będę zerkać co się tam dzieje.

Comment

Ten przewód nie ma mieć izolacji.Jest gruby i zrobiono go gołego żeby był maksymalnie elastyczny bo odłamie się przy mocowaniach.
        Proszek to przeważnie sól z ulicy,albo korozja powstała w skutek niewłaściwego używania srodków do mycia komory,albo co gorsze wkładania pod maskę kostek do WC .
        Jeśli masz wątpliwości co do poprawności masy pod względem elektrycznym to robisz to zwyczajnym woltomierzem.
        Przykladasz końcówki pomiarowe przed i za masa,obciażasz złącze i patrzysz na wskazanie woltomierza.To co pokaże jest wartoscią straty połączenia.
        Jeśli jest dobrze to sie tym nie zajmuj więcej,bo w japończykach te druty spokojnie wystarczają na 30 lat.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
          Ten przewód nie ma mieć izolacji.Jest gruby i zrobiono go gołego żeby był maksymalnie elastyczny bo odłamie się przy mocowaniach.
          Człowiek nie zna momentu kiedy w życiu czegoś może się nauczyć-dzięki.
          Pozdrowienia
          Last edited by Borus; 11-08-2020, 20:09.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
            wkładania pod maskę kostek do WC
            różne są fetysze ale tego nie znałem

Comment

Skarpety wypełnione po ściągacz powieszone na przewodach to częsta praktyka.
              Nie działa to na gryzonie i jeszcze szkodzi.

Comment

Mam prośbę o lokalizację wszystkich punktów masowych w 1.6 i-detec

Comment

Working...
                X