Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujnik automatycznych wycieraczek - usterka?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujnik automatycznych wycieraczek - usterka?

Witam, z racji, że poznaję się z moją nową starą Hondą proszę wybaczyć jeśli pytanie jest z kategorii bezsensownych.
    Pytanie dotyczy systemu automatycznych wycieraczek.
    Mam ten system w dwóch innych samochodach (Kia i Skoda) i tam system działa do pewnego momentu niemal identycznie jak w hondzie a mianowicie:
    1. włączenie systemu - wybór manetkami przy kierownicy czułości czujnika i....teraz przykładowa sytuacja:
    - opad deszczu jest niewielki - wycieraczki uruchamiają się w trybie "pulsacyjnym"
    ...i teraz ta dla mnie zasadnicza różnica....
    - nagle dla przykładu następuje "oberwanie chmury" - w Kia i Skoda wycieraczki "potrafią" z trybu tego pulsacyjnego "przejść" automatycznie (niezależnie od ustawionej czułości czujnika) do trybu pracy ciągłej (tej wolniejszej jak i tej bardzo szybkiej)

W Hondzie wycieraczki dla opisanej wyżej sytuacji dalej usilnie pracują w trybie "pulsacyjnym" szybciej ale pulsacyjnie - muszę ręcznie przełączyć w tryb pracy ciągłej przesuwając manetkę z funkcji auto na tryb pracy ciągłej.

I tu pytanie czy ten typ tak ma czy u mnie coś jest nie tak z tym systemem?

Mam nadzieję, że opisałem moje pytanie w miarę logicznie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

U mnie przy dużych opadach przechodzi samo w tak szybkie "napieprzanie", że czasem muszę ręcznie przełączyć na tryb ciągły - wolniejszy.

Comment

Zamieszczone przez rob1_s Zobacz posta
      U mnie przy dużych opadach przechodzi samo w tak szybkie "napieprzanie"
      hm....czyli wygląda na to że jednak u mnie coś jest nie tak. Muszę to jeszcze obserwować. A powiedz mi czułość masz ustawioną raczej na min. czy max. Bo ja bliżej min. gdyż na max. często uruchamia mi wycieraczki nawet przy niewielkiej kropelce na szybie i wycieraczki jadą prawie po suchej szybie

Comment

Miałem zwykle tak w połowie, ale czasem zdarza mi się zmieniać, w zależności czy uważam, że powinny w danych warunkach pracować częściej lub rzadziej.

Comment

u mnie same przechodzą na szybsze w razie mocniejszego opadu, nieraz im coś odbija i przy małym deszczu zaczynają napitalać jak dzikie

Comment

Zamieszczone przez adam12 Zobacz posta
            u mnie same przechodzą na szybsze w razie mocniejszego opadu, nieraz im coś odbija i przy małym deszczu zaczynają napitalać jak dzikie
            jakbyś jeździł moją Hanią - mam identycznie
            pozdrowienia

Comment

Zamieszczone przez Borus Zobacz posta
              jakbyś jeździł moją Hanią - mam identycznie
              U mnie też, więc to może standard.

Comment

kleo77, zespute. Miałem tak samo. Zrobili na gwarancji za 3 podejściem. Mimo naprawy uważam ten system za najgorzej działający ze wszystkich samochodów.

Comment

Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
                  Zrobili na gwarancji za 3 podejściem.
                  A wiesz co zostało zrobione? U mnie i w wielu innych X też jest to samo.
                  Moja Honda
                  https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

A cholera, u mnie to IX gen. Nie mam pojęcia co zmienili ale chyba ten czujnik za szybą. W każdym razie oni sami nie wiedzieli jak to ma działać i 2 razy mnie spławili. Dopiero za 3 razem się uparłem i zrobili (komputer nie pokazywał żadnych błędów). Przepłacilem to porysowaną szybą bo pan w serwisie włączył wycieraczki na sucho i chodziły tak z pół godziny. Diagnostyka polegała na polewaniu wodą z butelki

Comment

No i potestowalem te wycieraczki i wydaje się jednak że działają. Wczoraj były silne opady jak wracałem i ustawiłem na drugim skoku czułość. Okazuje się że przechodzą z trybu pulsacyjnego w ciągły ale opad musi być mega silny. Tak naprawdę nic już prawie w tym momencie nie widać. Podzielam opinię że system jest chyba jednak niedopracowany

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Comment

A zmienialiście wycieraczki? Ja ostatnio wymieniłam wycieraczki. Okazalo się ze wycieraczka po stronie kierowcy jest za krótka i nie czyści czujnika z deszczu i zaczyna świrować.

Comment

Working...
                        X