Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Start/Stop Sprawdź system.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Start/Stop Sprawdź system.

Hej,

Dzisiaj po odpaleniu auta po pracy pojawił mi się komunikat "Sprawdź system!" dotyczący systemu Start/Stop. Co to oznacza i jak go usunąć?

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Najprawdopodobniej akumulator się kończy, od 2tyg miewam ten sam komunikat który po kilkunastu minutach znika, wczoraj robiłem test akumulatora i wynik " akumulator niesprawny naładowanie 100%, prąd rozruchu 270A na 480A"

Comment

Mi ten komunikat nie znika. Zrobiłem 200 km autostradą z włączonymi światłami, ale nic to nie dało. Czy spróbować odłączyć akumulator aby komunikat zniknął? Auto odpala na dotyk więc nie wiem czy to rzeczywiście kwestia akumulatora...?

Comment

Moduł się wiesza, mam nową HRV i też nie działa nawet po naładowaniu Aku.
        Czasem pomaga odpięcie Aku na 15 minut i się zresetuje

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

U mnie również trasa nie pomaga. Prędzej codzienna jazda autem. Auto pali bez zająknięcia.

Comment

Wynika z powyższych postów, że nieaktywny start/stop nie koniecznie musi świadczyć o słabym aku. Dotychczas myślałem, że tak jest i myślałem już o nowym akumulatorze, a teraz mam wątpliwości czy zaświecająca się czasem ikonka start/stop świadczy o słabym aku czy jest to może usterka modułu.

Comment

Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
              Wynika z powyższych postów, że nieaktywny start/stop nie koniecznie musi świadczyć o słabym aku
              Wprawdzie mam X gen, ale objaw taki sam. Pisałem o tym w wątku X gen. W okresie od listopada do kwietnia a wiec jak jest zimniej S/S nie działa, nawet po przejechaniu trasy 500 km. Jak zrobi się cieplej (ok. 15 st. C) zaczyna działać. Akumulator sprawdzany był w ASO. Jest w pełni sprawny i naładowany. Restart komputera uruchamia S/S na jeden dwa dni. Odpuściłem temat bo jak system działa to i tak go dezaktywuję.

Comment

Ja dodam tylko że mam moduł od Hondura odwracający działanie przycisku wł./wył. systemu Start/Stop.
                Co do akumulatora to fakt, że auto stało na dworze bez jeżdżenia około 2 tygodnie na przełomie grudnia i stycznia, ale nie było temperatur ujemnych... A po tym czasie pierwsze odpalenie idealne. Dopiero jak wracałem z pracy to się to zapaliło.

Comment

Byłem na kontroli akumulatora w sklepie, który nimi handluje i facet stwierdził, że mój ma za niskie napięcie - jest 12V a po jeździe powinno być około 13V. Może stąd problem z tym s/s? Czy do tego akumulatora musi być specjalny prostownik?

Comment

Zamieszczone przez martinii Zobacz posta
                    jest 12V a po jeździe powinno być około 13V. Może stąd problem z tym s/s? Czy do tego akumulatora musi być specjalny prostownik?
                    Z tego co zauważyłem, to algorytm ładowania akumulatora w aucie "trzyma" go ciągle na granicy.. i niestety napięcie około 12V-12,3V jest tutaj normalne.. jeśli chcesz doprowadzić akumulator do pełnego naładowania, musisz go podpiąć pod zwykły tradycyjny prostownik, najlepiej bez sterowania mikrokontrolerem i tak ładować przynajmniej przez 20h.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Zrób trasę paredziesiąt km z włączonymi światłami mijania i wyłączonym s/s - powinno doładować aku i komunikat powinien zniknąć.

Comment

Zamieszczone przez hondamanone Zobacz posta
                        Zrób trasę paredziesiąt km z włączonymi światłami mijania i wyłączonym s/s - powinno doładować aku i komunikat powinien zniknąć.
                        To działa, ale na krótką metę, elektrolit nie osiąga przy tak krótkim czasie ładowania prawidłowej gęstości na poziomie 1,28-1,30g/cm3.
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

Grzechu - stosuję metodę:
                          1. MIASTO - światła mijania + wyłączony S/S
                          2. TRASA - światła auto + włączony S/S

od tej pory mam spokój z błędami s/s i co gorsze - choinką na ekranie (błędy systemów bezpieczeństwa).
                          Dodam że mam fabryczny aku który ciągnie już 8 rok (sprawdzany przez elektryka - stan dobry).

Comment

Hej,

Problem z systemem Start/Stop, o którym pisałem w pierwszym poście zniknął tak samo tajemniczo jak się pojawił - po prostu któregoś razu odpaliłem auto i już błędu nie było. Nie doładowywałem akumulatora, nic nie robiłem...

Comment

Working...
                            X