Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulacja ksenonów

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Regulacja ksenonów

Cześć,

posiadam civica ix w weresji lifestyle z fabrycznymi ksenonami. Ostatnio zauwazyłem, że światła świcą troche za nisko. Czy pozycję bazową ksenonów reguluje się imbusem przy lampie tak jak dla żarówek halogenowych ? Czy jednak musi to być zrobione przez ASO poprzez komputer ?

Samą regulację wykonuje się ręcznie natomiast Komputerem później ustala się że to jest pozycja zerowa. Ale jako taka regulacja jest normalna ręczna przy lampach.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

ok, czyli zakładając, ze nikt wcześniej nie programował na nowo pozycij "zero", wystarczy ustawić recznie wysokość świateł i powinno być w porządku, tak ?

Comment

Dokładnie tak.

Comment

Sugeruję regulację z pomocą przyrządu do ustawiania świateł (jest na każdej stacji kontroli pojazdów), ponieważ ustawianie na oko, może powodować oślepianie tych z naprzeciwka. Ksenony w Civicach są naprawdę mocne i świecą szeroko, ale powinno się je regulować pod kontrolą. Piszę to z własnego doświadczenia.

Comment

A w bagażniku nie masz takiego urządzenia ? Ja też mam lifestyle i w bagażniku w tym schowku po lewej mam tam jakieś urządzenie chyba do pomiaru luxusów, wygląda na seryjnie zamontowany. Ale z rok jak lepiej tam nie zaglądałem i pewny nie jestem. Popołudniu wrzucę foto.

Comment

Wow, mam nadzieję, że nie żartujesz? Zaciekawiłeś mnie tym. U mnie po lewej stronie mam tylko klucz do kół i lewarek z osprzętem. Pisząc o urządzeniu do ustawiania świateł miałem na myśli takie coś: https://allegro.pl/oferta/przyrzad-d...est-6849468979

Comment

Zaraz, moment ale ksenony się samopoziomują a dzieje się tak dlatego, że przy tylnym zawieszeniu jest taki dynks z potencjometrem, który mówi komputrowi ile tyłek siadł.
                Jak ten dynks się zepsuje to komputr, na wszelki wypadek, maksymalnie obniża światła.
                Jeśli u kolegi eoor właśnie taka awaria to mechaniczne podniesienie strumienia spowoduje oślepianie ( zbyt wysokie ustawienie) przy obciążonym tyle auta.
                Zaczął bym od sprawdzenia czy obciążenie tyłka, można usiąść w dwie osoby w otwartym bagażniku, spowoduje obniżenie świateł.
                Jeśli tak to wtedy majstrować imbusami.

Comment

Przy tylnym i przy przednim zawieszeniu jest czujnik poziomowania.

Comment

Zamieszczone przez eror Zobacz posta
                    Zaraz, moment ale ksenony się samopoziomują a dzieje się tak dlatego, że przy tylnym zawieszeniu jest taki dynks z potencjometrem, który mówi komputrowi ile tyłek siadł.
                    Jak ten dynks się zepsuje to komputr, na wszelki wypadek, maksymalnie obniża światła.
                    Jeśli u kolegi eoor właśnie taka awaria to mechaniczne podniesienie strumienia spowoduje oślepianie ( zbyt wysokie ustawienie) przy obciążonym tyle auta.
                    Zaczął bym od sprawdzenia czy obciążenie tyłka, można usiąść w dwie osoby w otwartym bagażniku, spowoduje obniżenie świateł.
                    Jeśli tak to wtedy majstrować imbusami.
                    Poziomują się same ale wstępną pozycję ustawia się ręcznie jak w światłach bez samopoziomowania. Samopoziomowanie przy xenonie to tak naprawde automat "pokrętła" które mamy bez samopoziomowania. Na przegladach, po wymianie żarnika itp. nadal ręcznie ustawia się światła kluczem prsy reflektorach.

Comment

Dla mnie to jasne ale kolega w pierwszym poście napisał "Ostatnio zauwazyłem, że światła świcą troche za nisko" co znaczy, że było OK aż tu nagle nie jest.
                      Śrubki same się nie przekręciły.

Comment

Hej, bylem na zwyklej stacji wyregulowac te swiatla i jest lepiej po tej regulacji. Samopoziomowanie działa w porządku przed jak i po tej regulacji recznej, aczkolwiek mam wrażenie że przed regulacja nie słyszałem silników od samopoziomowania a teraz slysze.

U was tez slyszycie jak np. usiadzecie w bagazniku ?
                        Last edited by eoor; 26-12-2019, 22:22.

Comment

Working...
                        X