Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centralny nie zamyka z pilota

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Centralny nie zamyka z pilota

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Opiszę swój problem. Wszystko z autem było w porządku do wczorajszego dnia.
    Pierwszy objaw który sie pojawił to auto traciło na mocy (Tak jak bym ściągnął nogę z gazu) i obroty spadały do 800. Po puszczeniu nogi z gazu i ponownym naciśnięciu auto ponownie przyspieszało po i po chwili powtórka sytuacji.
    Następnie podczas jazdy zaświeciła sie kontrolka odnośnie trakcji i ciśnienia w oponach. Po zgaszeniu silnika kontrolki ponownie sie nie zapaliły.

Następny problem jaki sie pojawił to zamek centralny który przestał zamykać drzwi z pilota (kluczykiem dało się normalnie).
    Dużo szukałem informacji i pierwsze co znalazłem to zeby odpiąć i zrobić pomiary akumulatora. Tak też zrobiłem. Ku mojemu zdziwieniu po podpięciu akumulatora silnik zaczął pracować normalni i kontroli juz sie nie zapalały.

W tej chwili problem jest następujący:
    Centralny zamek nadal nie chce zamykać z pilota.
    Po zamknięciu auta żarówka oświetlenia bagażnika świeci cały czas i światła stopu lekko się podświetlają.
    Najdziwniejsze w tym wszystkim jest fakt że gdy zostawię włączone światła postojowe to centralny zamek działa normalnie.

Do tej pory co zrobiłem:
    Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki.
    Wyczytałem w Internecie że może być problem z wtyczką w klapie bagażnika, że tam lubi woda się dostać wiec rozebrałem klapę i dostałem sie do tej wtyczki. Nie widać śladów żadnej cieczy ale po odpięciu tej wtyczki wszystkie usterki z centralnym zamkiem i żażeniem sie świateł stop znikają.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Gdzie szukać przyczyny i jak rozwiązać ten problem?
    Dodam tylko że nigdy nie było podobnych problemów wcześniej. Czy to moze być przez wilgoć?

Pierwszy wpis dział powitań - nie witamy się w dziale technicznym! Regulamin pkt 2.
    Druga sprawa korzystamy z wyszukiwarki tematów - Regulamin pkt 3.
    Kolejna sprawa jest KATEGORYCZNY zakaz pisania w temacie słów "pomocy" i "problem" - sabotujesz nam wyszukiwarkę tematów ! tu nie ma innych tematów jak o pomoc i problemy. Temat ma zawierać sedno problemu a nie słowo problem !
    Konieczna poprawa !
    Last edited by rambo7; 29-09-2019, 11:13. Powód: Regulamin forum

Zamieszczone przez Draco82 Zobacz posta
    Nie widać śladów żadnej cieczy ale po odpięciu tej wtyczki wszystkie usterki z centralnym zamkiem i żażeniem sie świateł stop znikają.
    Skoro tak się dzieje to chyba logiczne że usterki (zwarcia) należy szukać od tej wtyczki do końca obwodu.
    Skoro świeci się światło w bagażniku pomimo zamknięcia klapy to znaczy że krańcówka w zamku lub jej obwód jest cały czas zwarta (jak się świeci światełko to hondeczka myśli że nie zamknięta klapa i nie chce zamknąć się z pilota). Żarzenie stopu to także zwarcie . Musisz przejrzeć,sprawdzić całą wiązkę ,włącznie z zamkiem i lampami.
    I zmień tytuł tematu bo zaraz Cię moderator opierniczy zresztą taki temat już istnieje to i tak Cię opierniczy
    Last edited by piter77; 28-09-2019, 17:36.

Comment

warto sprawdzić przewody na przejściu pomiędzy klapą bagażnika a podwoziem w tej gumowej osłonie

Comment

Zamieszczone przez honda8gen Zobacz posta
        warto sprawdzić przewody na przejściu pomiędzy klapą bagażnika a podwoziem w tej gumowej osłonie
        Sprawdziłem, zero przetarć czy widocznych uszkodzeń.

Comment

Miałem z półtora roku temu mniej więcej takie same objawy (spadki mocy, kontrolka ciśnienia w oponach i kontroli trakcji, żarzące się światła stopu, sygnalizacja otwartej klapy bagażnika w trakcie jazdy).
          U mnie winna była ta wtyczka/kostka w klapie bagażnika o której już pisałeś. Po jej wymianie wszystkie problemy ustąpiły.
          W warsztacie początkowo wymienili tylko jeden przetarty kabel od wiązki ale to nic nie pomogło, dopiero po wymianie całej kostki wszystko się naprawiło.

Comment

pawelthsh tylko u mnie zero przetartych kabli a te wtyczki wyglądają jak nowe.
            Czy ktoś wie do którego miejsca w aucie idą ta kable z bagażnika? Ja doszedłem do miejsca tylnego progu a później kierują się w podłogę w stronę tunelu. Wszedzie do tego miejsca brak uszkodzeń i wilgoci.

Comment

Nic nie kumasz, skoro po wypięciu tej kostki objawy znikają to trzeba sprawdzać w drugą stronę, sprawdź wiązkę klapy od tej kostki .

Comment

Zamieszczone przez piter77 Zobacz posta
                Nic nie kumasz, skoro po wypięciu tej kostki objawy znikają to trzeba sprawdzać w drugą stronę, sprawdź wiązkę klapy od tej kostki .
                No załapałem o co chodzi jutro się tym zajmę i sprawdzę wszystkie kable w klapie bagażnika.

Comment

Working...
                X