Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LED vs ksenon

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• LED vs ksenon

Planuje zmienić oświetlenie przednie swoich lamp bo aktualne żarówki świeca, bo świeca jedynie soczewka trochę je ratuje ale i tak nie ma szału i tu się zastanawiam czy iść klasycznie w ksenon czy zapodac jakieś markowe ledy np. osram. Co o tym myślicie?
    Ledy fajne bo nie trzeba nic przerabiac a jak co to zawsze można bez problemu wrócić do standardowych żarówek, ale z drugiej strony potrafią przestać świecić po 3 miesiącach...

Ja założyłem ledy Philipsa i jest olbrzymia różnica. Nie powala na kolana, ale wreszcie jest jasno i biało przed samochodem.
    HID to jednak przeróbka reflektorów, bilet w jedną stronę.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez martinii Zobacz posta
      Ja założyłem ledy Philipsa i jest olbrzymia różnica. Nie powala na kolana, ale wreszcie jest jasno i biało przed samochodem.
      HID to jednak przeróbka reflektorów, bilet w jedną stronę.

No ja słyszałem same pozytywne opinie o ledach że zasięg i strumień światła nawet lepszy niz w ksenonach, tylko martwi mnie żywotność tych palników bo z tym bywa różnie

Comment

Nie może być lepiej niż w ksenonach, bo one mają 3200 lm a ledy Philipsa niecałe 2000 lm. Moim zdaniem należy je porównywać z normalnymi żarówkami halogenowymi i tu rzeczywiście jest super efekt. Tylko ta cena ponad 500 zł... :/

Comment

Mam żarówki ledowe w poprzednim genie(w odbłyśniku), w końcu znalazłem takie co się odcinają i nie walą ludziom z na przeciwka po oczach.
          Mają po 2500lm(żarówka) i kosztują niecałe 130 zł.
          Jeżdżę już z nimi od zimy i nic się nie dzieje.
          Natomiast do soczewki według mnie lepszy jest xenon... Przynajmniej patrząc na ledy H1 w soczewce(wrzucałem do acc 8 gen) świeciło to byle jak, natomiast na h7 w soczewce jest bajka

Przy ledach h1 jest taki problem,że h1 jest strasznie króciutka,a led dłuższy i jak dla mnie przez to światło nie pada odpowiednio...
          Chociaż widziałem h1 led w soczewce i ładnie to wyglądało , są to przeważnie te modele żarówek z pasywnym chłodzeniem.
          Nie mogę się bardziej wypowiedzieć na temat h1 ,bo sam nie używam.
          Znajomy ma h1 ledy w civicu vii i jest lepiej niż na zwykłych halogenowych żarówkach,ale nie ma tak naprawdę miejsca gdzie się skupia światło jak na zwykłych żarówkach.

A co do żywotności to uważam ,że jak będzie sprawnie odprowadzane ciepło i diody dobrej jakości to poświeci o wiele dłużej niż te pseudo xenony,które według mnie nie są warte kupna. Chyba,że kupimy jakiś porządny zestaw AC ,a nie DC Jeszcze jest kwestia wypalania odbłyśnika przy ledzie to zjawisko powinno być o wiele mniejsze

P.S ledy philipsa są niewiele mocniejsze od zwykłych żarówek,ale barwa i diody sprawiają ,że świeci to o wiele lepiej.
          Last edited by mmumiam; 08-04-2019, 20:31.

Comment

A jakie żarówki masz za te 130?

Comment

Prosto od pana chińczyka
              Sam jestem w szoku- mocowanie zapina się jak zwykłą żarówkę i są całe metalowe, diody ładnie ułożone
              Swoją drogą dosyć mocno przypominają narve lub philipsa
              Pomijam ,że chińczyk nadrukował na nich "e9" i "ce"

Swoją drogą w 9 gen jakie macie na mijania?
              Last edited by mmumiam; 08-04-2019, 21:33.

Comment

W polifcie na mijania i drogowe sa takie same żarówki czyli H7
                Wiec mocno zastanawiaqm sie nad ledami bo jednak H7 podobno świeca bardzo fajnie tylko teraz tak osram czy philips? :P

Comment

No wiesz, ja tam nie chcę sugerować,ale osobiście wziąłbym te Chińczyki co ja mam, koszt nieduży :P Tak naprawdę kosztują tyle co jakieś dobre markowe żaróweczki halogenowe (no troszkę więcej :P)
                  Jak jesteś ze stolicy to zapraszam, mam drugi komplet nowych w zapasie

Natomiast:

Ta stronka może pomóc Ci w podjęciu decyzji
                  Last edited by mmumiam; 08-04-2019, 22:51.

Comment

Zamieszczone przez mmumiam Zobacz posta
                    No wiesz, ja tam nie chcę sugerować,ale osobiście wziąłbym te Chińczyki co ja mam, koszt nieduży :P Tak naprawdę kosztują tyle co jakieś dobre markowe żaróweczki halogenowe (no troszkę więcej :P)
                    Jak jesteś ze stolicy to zapraszam, mam drugi komplet nowych w zapasie

Natomiast:

Ta stronka może pomóc Ci w podjęciu decyzji
                    Podaj linka do tych ledów, ja jestem z Kalisza takze troche daleko :P
                    No i jak to jest z tymi ledami udało Ci sie założyć osłone kurzową na leda? bo jak patrze to wiekszość ma chłodenie takie że nie da sie tego zrobić, a tez nie chce zeby mi syf leciał do lampy...

Comment

Osłonka się zapina na lajcie,jest tam dużo miejsca, no i ma też wentylator
                      Nie wiem jak w waszych jest z tym miejscem...
                      Mam zdjęcia jak wygląda założona to mogę wieczorkiem wrzucić :P

Edit:
                      IMG_20190201_172753.jpg

Oczywiście zaznaczam, że tak to świeci w UFO 8 genie i w odbłyśniku

Hmm, zdjęcia z mocowania coś się popsuły i wpadły w "załączniki/zaimportowane"...
                      NAPRAWIONE

IMG_20190204_195109.jpgIMG_20190204_195445.jpg
                      Last edited by mmumiam; 09-04-2019, 20:12.

Comment

musze przyznać że bardzo łądnie to świeci, a powiedz mi sprawdzałeś jak daleko one świeca wzgledem zwykłych żarówek?

Comment

Pojeździłem na ledach troszkę i wrzuciłem na dzień zwykłe żarówki(osram cool blue intense).
                          Zwykle świecą troszkę bliżej niż ledy, ale to naprawdę niewielka różnica.
                          Miałem chwilę led 12000lm i świeciły dalej niż długie ������ Sprzedałem znajomemu do soczewki i jest bardzo zadowolony.
                          Soczewka skutecznie sobie skupiła tą ilość światła.

Aha, co ważne mimo, że jest to 6000k(barwa zimna biała) to widać na mokrym asfalcie! Niestety hid przy tej temperaturze niknie na drodze

Jeszcze jakieś zdjęcie z jazdy:
                          IMG_20190323_232112.jpg

Tutaj przez mgłę:
                          IMG_20190203_184835.jpg
                          Last edited by mmumiam; 09-04-2019, 23:13.

Comment

Witam Kolegów!
                            Świeci to pieknie,ja mam obecnie w 9-ce Osram Nightbreaker Laser +150,i szału nie ma.Także w zasadzie jestem zdecydowany na LED-y...Tylko,jak z montażem,czy trzeba dokładać adapter CANbus,czy sama LEDówka będzie działać bez problemów?(migotanie,komunikaty błędów etc.)Znalazłem na Aledrogo coś takiego: https://allegro.pl/oferta/philips-h7...ant=7693629814 Tanie toto może i nie jest,ale świeci ponoć rewelacyjnie.

Comment

Working...
                            X