Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic IX - Naciskam stop świecą mijania i wariuje zamek bagażnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic IX - Naciskam stop świecą mijania i wariuje zamek bagażnika

Witam
    Jestem posiadaczem Hondy Civic IX hb 5d z 2012 roku i ostatnio zaczęły się problemy.
    Od jakiegoś czasu świeci się check engine oraz po przejechaniu kilkuset metrów po każdym odpaleniu auta zapala się ciśnienie w oponach ABS i taka kierownica z wykrzyknikiem. Błąd P0504 - czujnik położenia pedału hamulca. Czujnik sprawny sprawdzone też z drugim czujnikiem.
    Wczoraj zauważyłem że stóp pomiędzy lampami(środkowy) świeci się cały czas tzn jako pozycyjne po naciśnięciu hamulca podswietla się mocniej(podobno powinna działać tylko druga opcja) a gdy domykam bagażnik gaśnie nierownomiernie całkowicie (przerywając)
    Do tego wszystkiego dziś zauważyłem że po naciśnięciu stopu zaswiecaja się światła mijania przednie i zamek bagażnika wariuje. Rozebrałem plastiki na klapie bagażnika wygląda trochę jakby ktoś coś kiedyś tam robił do ale nie mam pewności. Po odpieciu kostki która jest odpowiedzialna za środkowy stóp i zamek problem ustał więc szukałem dalej odpinajac każda kostkę. Za każdym razem sprawdzałem pedałem hamulca czy problem się powtarza. W pewnym momencie zamek bagażnika zaczął wariowac w równych odstępach czasu po jakimś czasie przestał. Po odpięciu wycieraczki tylnej szyby problemy zniknęły całkowicie niestety za chwilę pojawiły się na nowo.
    Na dziś zakończyłem szukanie usterki bo ciemno i zimno jutro od rana zacznę szukać dalej ale liczę że coś doradzićie.

Dodam że przeczyścilem tak dla zasady masę od akumulatora i klemy.

Na video słychać że stóp gaśnie po naciśnięciu przycisku zamka, czyli kolejne czary
    Last edited by igi91; 04-01-2019, 20:22.

Polecam sprawdzić wiązkę pomiędzy klapą i nadwoziem. One podobno lubią korodować.

Comment

W gumie między karoseria a klapa sprawdzałem ale tak jak pisałem po odpięciu kostki od stopu i zamka światła z przodu się nie świecą więc problem wydaje mi się jest dalej

Comment

Odpiołem kostkę odpowiedzialną za oświetlenie rejestracji, wycieraczke szyby oraz jej grzanie, zamek bagażnika' światło wstecznego i środkowy stop. Żadna kontrolka się nie zaswiecił podczas jazdy a zazwyczaj nastepowalo to po przejechaniu kilkuset metrów. Więc winna jest albo kostka albo gdzie dalej na kablach jest problem. Tak mi się wydaje że sama wiazka która wchodzi do bagażnika jest dobra.

Wysłane z mojego G3212 przy użyciu Tapatalka
        Last edited by igi91; 08-01-2019, 13:22.

Comment

polecam wątek:

Comment

Winna wszystkiemu była kostka w bagażniku tak jak podaje biuletyn serwisowy. Woda prawdopodobnie dostała się przez urwaną lampkę rejestracji której nie zauważyłem. Teraz pozostaje dla świętego spokoju przelutowac kostkę u elektryka. Po samym wycYszczeniu problemy automatycznie zniknęły.

Wysłane z mojego G3212 przy użyciu Tapatalka
            Last edited by igi91; 15-01-2019, 11:11.

Comment

Witam
              Też jestem posiadaczem Hondy Civic IX hb 5d z 2012 roku. Mam taki sam problem. Czytałem biuletyn serwisowy na temat tej kostki w klapie bagażnika.Oglądałem Twoje zdjęcia poglądowe (bardzo pomocne) i gdybyś tak mógł napisać jak zdemontować te plastiki z klapy, żeby się tam dostać do tej kostki byłbym wdzięczny.

Comment

Working...
              X