Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oświetlenie schowka

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Podepnę się pod wątek i poproszę kogoś bardzo serdecznie o odpowiedź (może być fotograficzna) dotyczącą jeszcze jednego istotnego szczegółu:
    Skąd wychodzi wiązka przewodów prowadząca do lampki?

Też poskąpiłem na wersję exclusive i po kilku latach walki z ciemnościami i tandetną lampką na baterie z czujnikiem ruchu zdobyłem oryginalną lampkę. Z zamontowaniem nie było problemów, ale jej podłączenie to już zupełnie inna historia. Po cichu liczyłem na to, że po prostu znajdę gdzieś schowaną kostkę z dwoma kabelkami, przecież zwykle nie produkuje się różnych wiązek kabli do różnych wersji wyposażenia, to ekonomicznie nieuzasadnione. Zajrzałem chyba już wszędzie, ale złącza (ani nawet luźnych przewodów) nigdzie nie znalazłem

Comment

z tego co patrzyłem wiązka od lampki wchodzi do grubszej wiązki która idzie pod deską wszystko w karbowanej rurce i zawinięte taśmą więc chyba będzie ciężko wyśledzić gdzie to dalej idzie
      (chyba wchodzi do tej grubej wiązki w miejscu zielonej strzałki, wszystko szczelnie "zaklajstrowane" taśmą

20191105_165955.jpg

Comment

Oświetlenie schowka włącza się na postojówkach, na dziennych jest ciemno. Prościej będzie podłączyć się do + po stacyjce, np z zapalniczki.

Comment

Zamieszczone przez Krzychup Zobacz posta
          np z zapalniczki.
          I do tego jeszcze jakiś włącznik krańcowy, żeby cały czas się nie świeciła, a tylko po otwarciu schowka...
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

Dzięki za fotkę, i "opis świecenia". Wygląda niestety na to, że wiązki są różne w zależności od wyposażenia, albo po lifcie rozwiązano to jeszcze jakoś inaczej. U mnie we wskazanym miejscu odchodzi przewód do poduszki i drugi do jej wyłącznika. Tyle, żadnego luźnego, który czekałby na podłączenie do niego podświetlenia Wygląda to mało zachęcająco do dalszego śledzenia i prościej będzie chyba wpiąć się gdzieś od stacyjki albo zapalniczki. Włącznik krańcowy jest wbudowany od razu w oryginalną lampkę więc jeden problem z głowy.

Comment

u mnie też z tej wiązki wychodzi przewód do wyłączania poduszki, ale i wchodzi do niej ten od oświetlenia schowka i wszystko razem sklejone taśmą (ten w białej taśmie to wyłącznik poduszki)

Comment

Witam
                Też jestem mocno poirytowany brakiem oświetlenia w schowku,ale chyba pójdę na łatwiznę i zainstaluję takie coś :
                https://allegro.pl/oferta/zd26a-lamp...rie-7270086918

Comment

Nie jestem pewien, czy to dobry pomysł. W opisie masz taki punkt "Czujnik zmierzchu automatycznie uruchamia oświetlenie kiedy otoczenie ściemni się do określonego poziomu." Jeżeli tak faktycznie jest, to w trybie AUTO lampka będzie Ci zawsze świeciła w zamkniętym schowku, a jak otworzysz schowek w dzień - to zgaśnie. Chyba, że chcesz za każdym razem (gdy potrzeba) włączać ją ręcznie po otwarciu schowka.
                  Last edited by rob1_s; 23-01-2020, 14:35. Powód: Dopis informacji

Comment

Zamieszczone przez rob1_s Zobacz posta
                    Nie jestem pewien, czy to dobry pomysł. W opisie masz taki punkt "Czujnik zmierzchu automatycznie uruchamia oświetlenie kiedy otoczenie ściemni się do określonego poziomu." Jeżeli tak faktycznie jest, to w trybie AUTO lampka będzie Ci zawsze świeciła w zamkniętym schowku, a jak otworzysz schowek w dzień - to zgaśnie. Chyba, że chcesz za każdym razem (gdy potrzeba) włączać ją ręcznie po otwarciu schowka.
                    W trybie AUTO w ciemności lampka nie świeci cały czas tylko zapala się dopiero, gdy wykryje ruch (czujnik ruchu). Pytanie tylko czy i na ile luźno leżące w schowku rzeczy drgające podczas jazdy będą wykrywane przez czujnik ruchu (np. u mnie w schowku leży kabel USB, który na pewno drga na nierównościach drogi).

Zamieszczone przez Sorbet Zobacz posta
                    Witam
                    Też jestem mocno poirytowany brakiem oświetlenia w schowku,ale chyba pójdę na łatwiznę i zainstaluję takie coś :
                    https://allegro.pl/oferta/zd26a-lamp...rie-7270086918
                    Ja chciałem kombinować z lampką meblową (ma taki "dynks", który wysuwa się po otwarciu drzwi i zwiera obwód lampki) ale to rzeźba z odpowiednim dopasowaniem do "drzwi" schowka, więc ta lampka z czujnikiem ruchu wydaje się ciekawszą alternatywą. Jeśli zamontujesz to daj znać, na ile się to sprawdza i czy ruch rzeczy w schowku ją zapala, być może się skuszę, chociaż w oświetleniu podsufitowym mam na tyle mocne ledy, że w zasadzie w schowku wszystko widać.

Comment

TL/DR: Nie polecam

Ja właśnie po przerobieniu takiej lampki (tyle, że nie z aledrogo tylko lidla) stwierdziłem, że trzeba wsadzić tam oryginalną lampkę zasilaną stałym źródłem prądu.
                      Wszystko z nią było w sumie w porządku przez pierwsze dwa tygodnie. Zapalała się "mniej-więcej" przy otwarciu, a jak nie załapała to już na pewno po machnięciu ręką w schowku. "Moc" oświetlenia odpowiednia do schowka. Czar prysnął po wspomnianych dwóch tygodniach kiedy to okazało się, że lampka już się nie zapala. Najwyraźniej wzbudzały ją nie tylko ruchy po otwarciu schowka, bo okazało się, że baterie są zwyczajnie rozładowane (a może to czujnik tyle zżerał?). Pomyślałem sobie, że może przypadek, że spróbuję jeszcze raz. Po trzecim komplecie baterii wymienionym w podobnym czasie uznałem, że dalsza zabawa w ten sposób nie ma najmniejszego sensu.

Comment

Witam małe pytanie posiadam wersje elegance z 2015 roku i nie mam tam podświetlenia. jak zamontować żarówkę to już wiem ale jak podłączyć napięcie tam jest wyprowadzona jakaś wiązka czy trzeba wymyślić coś swojego ?

Comment

Podciągnij kable od postojówek/podświetlenia i szeregowo daj włącznik, który poda napięcie gdy otworzysz schowek.

Comment

Zamieszczone przez Pi69 Zobacz posta
                            Czy ktoś z posiadaczy oświetlanego schowka (tego po stronie pasażera) byłby tak miły i cyknął ze dwie fotki części fabrycznego oświetlenia (lampka, wyłącznik)?
                            Wystarczy opuścić schowek tak jak do wymiany filtra kabinowego.

Wkurza mnie już ta ciemność w schowku i zanim zacznę rzeźbić oświetlenie po swojemu chciałbym zerknąć jak to rozwiązała fabryka.

Słowo wyjaśnienia dla posiadaczy IX-gen'ów przedliftowych: po lifcie Honda uznała, że lampka w schowku to wielki luksus i przysługuje tylko nabywcom topowych wersji. Ci, którzy poskąpili grosza na Executive niech sobie świecą latarką...

Hej czy wymieniał ktoś może żarówkę w 8 generacji ?

Comment

Zamieszczone przez Spidir666 Zobacz posta
                              Hej czy wymieniał ktoś może żarówkę w 8 generacji ?
                              Tak na diodę Na taką - Bosma LED T05, ale średnio świeci, bo ma moc 0,2W.

Comment

Masz może jakieś zdjęcia co trzeba zrobić żeby się do niej dostać ??

Comment

Working...
                                X