Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tempomat...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Tempomat...

Witam mądre i dobre głowy fachowców i laików....w poszukiwaniach na eBay natknąłem się na takie cudo ja tempomat...koszt spory ale jak komuś potrzebny to i cena nie gra roli...ze względu tą wersję -moja ...czyli S 1.6 dizel .nie posiadam w niej za dużo.a nawet za wiele... więc przydał by się taki gadżet..co myślicie..będzie działać? Jak już był wątek to poprosiłbym o linka do niegoScreenshot_20180923-173254.jpg

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

A do tego setu jest jakiś wyświetlacz dołączony? No bo to by się przydało generalnie

Comment

Nie ma nic...tylko moduł kable instrukcja

Comment

A pytałeś w ASO? Moze maja jakiś patent na to. Bez wyświetlacza będzie trudno chyba.

Comment

Tutaj to mi napewno nic nie powiedzą w hondzie .możesz Polsce tak ale u mnie nie...

Comment

W UK w aso raczej nie montują tempomatu,parę miesięcy temu przy poszukiwaniach 8 gen bez tempomatu czy zamontują tempomat w paru aso powiedzieli ze nie ma takiej możliwości ,także przy wyborze 9 gen wybierałem tylko samochody z tempomatem żeby uniknąć późniejszych problemów z montażem .
            moja zielona Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....nd-Green-Pearl

Comment

Dokładnie..tutaj nic nie naprawiają tylko nowe zakładają... taki kraj...nawet niea sensu się ich pytać...lepiej na forum się zapytać [emoji39] w Polsce

Comment

Zamieszczone przez Pliga Zobacz posta
                przydał by się taki gadżet..co myślicie..będzie działać?
                sprawa nie jest jednoznaczna, tzn. nie ma 100% pewności że będzie to działać.
                Jeśli chodzi sam montaż pokazanego powyżej kontrolera to oczywiście nie będzie problemu, pytanie czy jest faktycznie tempomat zamontowany a jedynie brakuje kontrolera???
                Zatem jest opcja że tempomatu (układu z silnikiem na przepustnicy) nie ma. Założenie panelu kontrolera cruise control nic nie da nawet jak w kierownicy będą wystające piny pasujące do tych wtyczek.
                Trzeba by w ASO się dowiedzieć po VIN czy dana wersja ma założony tempomat bez kontrolera?
                To co widzimy - to nie jest tempomat! a kontroler tempomatu, kontroler sam nie działa, musi czymś sterować, a jak nie ma czym - to staje się gadżetem .
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Wysłałem do nich email o instrukcje założenia..więc się dowiem co tam jest

A co to jest? To chyba cały kontroler ?

Last edited by rambo7; 05-10-2018, 14:08.

Comment

Na moje oko, to tempomat w Civiciu jest realizowany przez sam komputer auta, a więc musi być wgrany odpowiedni soft i odpowiednia wiązka kabli do sterowania przyciskami na kierownicy, dodatkowo wyświetlacz również musi mieć opcję wyświetlania zadanej prędkości.. Być może w modelu Civica bez tempomatu komputer i wyświetlacz są takie same we wszystkich wersjach, a różnica jest w wiązce i być może w sofcie... Tutaj bez fachowej wiedzy ciężko będzie dołożyć tempomat, trzeba po prostu wiedzieć co należy zrobić, a wiec być może dołożyć wiązkę, dorzucić przyciski i uruchomić funkcję w komputerze pokładowym.. a wiec trzeba programować.. być może przez HIM HDS. Lucas może ma jakąś wiedzę na ten temat... Lucas naprowadź trochę Kolegę.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

Panowie,temoduł steruje prędkością poprzez pedał,a nie softami,silnikami przy przepustnicy itd.
                      Podłączenie pod gniazdo diagnostyczne daje bezpośredni dostęp do sieci CAN w aucie,pozwala to na użycie protokołu do otrzymywania iformacji o prędkości. Hondę tak jak inne homologowane pojazdy po 2002 r. obowiązuje standard euro obd ,więc ramki z takim info ABS wysyła kilkaset razy/s. i będzie to odczytane w każdym aucie jak np. przez ELM za 30zł ,więc tu nie ma się co martwić.
                      Samo dławienie przepustnicy realizowane jest przez ECU auta tak samo jak puszczenie pedału,bo do niego podpina się to ustrojstwo poprzez przejściówkę p&p - wtyczka> moduł> wtyczka.
                      Jak prędkość wykryta jest różna od zadananej ,to moduł zmienia sygnał z pedału symulując większe lub mniejsze wciśnięcie.
                      Pedał to nic innego jak dwa potencjometry sterowane nogą,więc sterowanie banalnie proste (dwa ze względów bezpieczeństwa,działające na krzyż)
                      Wyświetlacze przy tempomacie są zbędne,bo wyświetlaczem jest licznik.
                      Są dwa sposoby sterowania
                      -rozpędzasz auto i naciskasz przycisk,wtedy utrzymuje prędkość z momentu aktywacji
                      -naciskasz góra/dół aż osiągnie pożądaną prędkość
                      po kiego grzyba jeszcze dodatkowe zegary...
                      Last edited by m26; 25-09-2018, 14:33.

Comment

Piszesz o dokładanym tempomacie, nie ma jak to mieć tak jak fabryka zrobiła
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                          Piszesz o dokładanym tempomacie
                          Tak,o dokładanym.
                          Nie wiem jak w H. ale wzbogacając inne auta o tą funkcię nie było kolorowo.
                          Wymiany sięgały nawet samego ECU,bo sprzętowo nie był przystosowany do tego,no ale czasy się zmieniają

Comment

Pliga, weź poświeć do zegarów i sprawdź czy masz podświetlane ikonki: "CRUSE" i ikonkę "licznika ze wskazówką".
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                            X