Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

termometr zewnętrzny brak wyświetlania

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• termometr zewnętrzny brak wyświetlania

Witam, raz jeszcze chciałbym powitać wszystkich

Jak w temacie, mam hondę Civic IX w sedanie, i na wyświetlaczu
    brak wskazania temperatury zewnętrznej.
    Sprawdziłem czujnik za pomocą omomierza, wartości się zmieniają przy różnych temperaturach,
    W przewodzie w kostce napięcie 5 volt.
    Odłączany był akumulator na 15 minut i bez zmian.
    Czy macie jakieś pomysły co to może być?, ewentualnie co mogę jeszcze sprawdzić?

spróbuj skorzystać z tych informacji: https://www.civicforum.pl/showthread...wn%C4%99trznej
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dziękuję, czytałem
      czujnik był mierzony wg podobnej procedury i wygląda na sprawny,
      na wyświetlaczu za to , nie mam nic żadnych kresek po prostu ciemno

Comment

aa no to teraz jest precyzyjniej bo sądziłem że są kreski, a tam ciemno, więc raczej po stronie elektrycznej.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

no właśnie, dlatego też mam pytanie, czy zasilanie na termometr idzie przez bezpiecznik? ewentualnie która jest to kostka z tyłu wyswietlacza

Comment

kilka informacji:

Przejście do trybu funkcji samodiagnostyki (bez HDS)
            Przed uruchomieniem funkcji samodiagnostyki sprawdzić bezpieczniki nr 10 (7,5 A) w skrzynce bezpieczników pod deską rozdzielczą i nr 23 (10 A) w skrzynce bezpieczników pod pokrywą komory silnika.

1. Nacisnąć i przytrzymać przycisk SEL/RESET.

1. Włączyć reflektory.

1. Włączyć zapłon (II).

1. W ciągu 5 sekund wyłączyć, następnie włączyć i ponownie wyłączyć reflektory.

1. W ciągu 5 sekund zwolnić przycisk SEL/RESET, a następnie nacisnąć i zwolnić przycisk trzy razy.

UWAGA:
            • W trybie samodiagnostyki regulator natężenia oświetlenia wskaźników działa normalnie.
            • W trybie samodiagnostyki przycisk SEL/RESET wykorzystywany jest do rozpoczęcia sprawdzania obwodu zasilania brzęczyka i kontroli obwodu zasilania zestawu wskaźników.
            • Tryb samodiagnostyki wyłącza się, gdy prędkość samochodu przekroczy 2 km/h lub gdy zostanie wyłączony zapłon.

do tego:
            Funkcja logiczna wskaźnika temperatury zewnętrznej
            Wstępne wskazanie temperatury zewnętrznej po włączeniu zapłonu (II).
            • Jeśli po włączeniu zapłonu (II) temperatura płynu chłodzącego wynosi 60°C lub więcej, wyświetlana jest temperatura zewnętrzna wskazywana przy ostatnim wyłączeniu zapłonu, niezależnie od bieżącej temperatury zmierzonej przez czujnik temperatury zewnętrznej.
            • Jeśli po włączeniu zapłonu (II) temperatura płynu chłodzącego wynosi 59°C lub mniej, wskazywana jest bieżąca temperatura zmierzona przez czujnik temperatury zewnętrznej.

Aktualizacja wskazań wskaźnika temperatury zewnętrznej podczas jazdy

Jeśli temperatura zmierzona przez czujnik temperatury zewnętrznej jest większa niż temperatura na wskaźniku temperatury zewnętrznej, wskazanie wskaźnika temperatury zewnętrznej jest zwiększane o 1°C na minutę, kiedy prędkość samochodu przekracza 30 km/h przez 1 minutę i 30 sekund. Zwiększanie odbywa się do momentu wskazania bieżącej temperatury zewnętrznej. Pierwsza zmiana wskazania wskaźnika temperatury zewnętrznej następuje po 1 minucie i 30 sekundach od przekroczenia prędkości 30 km/h. Jeśli prędkość samochodu spadnie poniżej 30 km/h, wskazanie wskaźnika nie zostanie ponownie zaktualizowane, dopóki prędkość samochodu nie wzrośnie do 30 km/h lub więcej przez 1 minutę i 30 sekund.
              Jeśli temperatura zewnętrzna jest niższa od wskazywanej, jej wskazanie będzie się zmniejszać o 1°C co 2 sekundy, do momentu wskazania bieżącej temperatury zewnętrznej, niezależnie od prędkości samochodu.

Usuwanie usterek
              Jeśli wskaźnik wskazuje temperaturę — — — °C przez więcej niż 2 sekundy po wybraniu trybu wyświetlania temperatury zewnętrznej, sprawdzić czujnik temperatury zewnętrznej lub funkcję samodiagnostyki modułu zestawu wskaźników.

Kalibracja
              5,4,3,2,1 <> - 1,-2,-3,-4,-5.

Istnieje możliwość rekalibracji temperatury wyświetlanej przez wskaźnik temperatury powietrza na zewnątrz w zakresie ±3°C odpowiednio do oczekiwań klienta.
              1. Włączyć zapłon (II).

1. Wybrać wyświetlanie temperatury zewnętrznej.

1. Wcisnąć i przytrzymać przełącznik SEL/RESET przez 10 sekund. Przy wciśniętym przycisku wyświetlacz będzie przechodził przez ustawienia temperatury od +3°C do −3°C,

4. Kiedy pojawi się żądana wartość korekty, należy zwolnić przycisk. Wyświetlacz będzie wskazywał skalibrowaną temperaturę zewnętrzną.

Przykład:

Wartość nieprawidłowa = 20°C
                Żądana wartość korekty = +1°C
                Prawidłowa wartość = 21°C
                Żądana wartość korekty = −1°C
                Prawidłowa wartość = 19°C

UWAGA: Temperatura rekalibracji nie jest wartością odczytywaną przez czujnik.
                Z tego powodu temperaturę można regulować tylko w zakresie ±5 stopni.
                UWAGA: Aby skalibrować odczyt na rzeczywistą temperaturę, należy wymontować czujnik temperatury zewnętrznej (A), lecz nie odłączać go. Zanurzyć czujnik i termometr (B) w zbiorniku z wodą z lodem (C). Wybrać tryb kalibracji zgodnie z powyższym opisem, następnie skalibrować odczyt na rzeczywistą temperaturę.

Kierownik Działu Diesla

Comment

serdecznie dziękuję
              sprawdzę i dam znać co wyszło

A więc jestem już po sprawdzeniu
              bezpieczniki ok
              po włączeniu trybu samo diagnostyki niestety na wyświetlaczu po prawej stronie, tam gdzie przebieg ,po lewej stronie powinna być wyświetlana temperatura, i dalej ciemno. Naciskałem wszystkim co się da i nic.

Zastanawia mnie pewna sprawa, po zakupie samochodu, bawiłem się ustawieniami menu i wydaje mi się że była tam opcja ustawień termometru, teraz nic takiego nie ma
              Dziwne
              Last edited by rambo7; 01-08-2018, 14:48.

Comment

spytaj w ASO, pytanie o taką możliwość "załączanie / wyłącznie" nic nie kosztuje, da nam pojęcie czy w ogóle jest taka opcja? czy jednak usterka? Jak powiedzą że jest taka opcja to chyba nie będzie tajemnicą by powiedzieli jak to zrobić.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Comment

Witam po przerwie

Udało mi się naprawić problem.
                    Pogrzebałem w kabelkach i nie spodobał mi się przewód masowy od czujnika.
                    Masa była jakaś taka słaba, po dołożeniu kabelka z masą do istniejącego przewodu wszystko zaczęło działać, i pojawił się w menu katalog do regulacji wskazań termometru.
                    Najfajniejsze okazały się kolory przewodów do czujnika
                    niebieski 5v
                    czerwony masa
                    Zdziwiło mnie tylko to, że na wyświetlaczu było totalnie ciemno w polu wskazań termometru, a np w oplu jak przestał działać to miałem (--) takie kreseczki.
                    Serdecznie dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam

Comment

Working...
                    X