Dzisiaj jadąc na S-ce chciałem sprawdzić wskazania chwilowego spalania przy różnych prędkościach. Ustawiłem tempomat na 135 i w trakcie jazdy, po osiągnięciu zadanej prędkości, wyzerowałem licznik B. Ponieważ ustawiony był na średnią prędkość, więc ta wartość pokazała się za moment. Moje zdziwienie było ogromne. Jadąc cały czas z prędkością 134-135, pokazana średnia prędkość wynosiła ... 129, czyli dokładnie tyle ile pokazywał mi GPS. Z tego wynika, że prędkościomierz zawyża wskazania, natomiast średnia prędkość pokazywana jest w miarę dokładnie. Jestem totalnie zaskoczony, bo w innych samochodach, przy takim testowaniu średnia prędkość pokrywała się z licznikową (+-1). Czy ktoś też może zauważył takie coś u siebie, czy jest to może "przypadłość" tego konkretnego egzemplarza?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przekłamywanie prędkościomierza
Collapse
X
-
Sprawdzałem z różnymi rodzajami gpsow, kamerami i innymi takimi. W zależności od prędkości przekłamania u mnie wahały się od 2 do 7 km/h. To standard. Im szybciej lecisz tym większa różnica. Przy 130 czy 120 będą to 4 km a jak będziesz leciał maxa to i może z 10 wiecej pokazać. Tego nie wiem, bo przy tej prędkości raczej jestem skupiony na asfalcie a nie porównywaniu błędówWięc u Ciebie wszystko jest OK.
-
Zamieszczone przez rob1_s Zobacz postaJadąc cały czas z prędkością 134-135, pokazana średnia prędkość wynosiła ... 129
Z tego co słyszałem to jest to wymóg homologacyjny i minimalny procent przekłamania dla auta z fabryczną gumą jest dokładnie określony.Last edited by m26; 07-05-2018, 05:51.
Comment
-
A dokładnie to przekłamanie producent ustawia na poziomie 5%. Iloma autami bym nie jeździł to np. przy 100-120km/h licznik w każdym zawyżał 6-7km/h w stosunku do prędkości GPS i to jest prawidłowe, tak ma być.
Comment
-
U mnie też przy dopuszczalnej maksymalnej prędkości 140 km/h z GPS na liczniku pokazuje dokładnie 146 km/h. Przy niskich prędkościach np 50 km/h gps na liczniku 57 km/h.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Standard.
Zawsze jeśli chce jechać zgodnie z przepisami to jadę na liczniku ok. 10km/h więcej niż dopuszczalna i wtedy jest gicio
Comment
-
Nie tak do końca wszyscy producenci. Renault GrandScenic wskazania miał zawyżone bardzo niewiele. Przy wskazaniu 60 na wyswietlaczu GPS pokazywał 59. Nissan Leaf - wskazania GPS to 55. Honda jest tak mniej więcej w połowie 57 czyli 5%.
Jednostki to mph, bo to na Wyspach jest.
Comment
-
To, że w większości samochodów prędkościomierz zawyża dane to wiem. Zaskoczony jestem tym, że po wyzerowaniu licznika i jeździe ze stałą prędkością, średnia prędkość podawana przez komputer nie pokrywała się z prędkością na blacie, a pokrywała się (+-1) z prędkością wskazywaną przez GPS. Dotychczas (w innych samochodach) te dane się pokrywały. A tu widocznie średnia prędkość, obliczana przez komputer, jest bardziej realna.
Comment
-
Szybkie googlowanie ukazało, że ponad 10 lat temu Honda (i Nissan też) miała o to proces w Hameryce.
Powodem było to, że samochody miały więcej nastukane, niż przejechały i przez to mogły być taniej wyceniane przy sprzedaży.
Możliwe, że od tego czasu drogomierze wskazują wartości poprawne.
Comment
-
Zamieszczone przez rob1_s Zobacz postaśrednia prędkość podawana przez komputer nie pokrywała się z prędkością na blacie, a pokrywała się (+-1) z prędkością wskazywaną przez GPS.
Comment
Comment