Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kontrolka tylnej klapy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kontrolka tylnej klapy

Witam,

Ciekawa sytuacja - dziś zaczęło się od tego że nie mogłem otworzyć samochodu pilotem oraz bagażnika. Do samochodu dostałem się po użyciu kluczyka ale klapa dalej nie działała.

Podczas jazdy pojawiła się kontrolka otwartej klapy (a klapa była zamknięta). Po przejechaniu ok 5 km i zatrzymaniu się klapę udało się normalnie otworzyć (i zamknąć przed jazdą). Podczas drogi powrotnej od razu zapaliła się kontrolka otwartej klapy.

Do tego tuż przez domem (po przejechaniu kolejnych 5 km) zapaliły się kontrolki: ciśnienia opon, abs i układu kierownicy (raczej fałszywe wskazania skoro z oponami jest wszystko ok). dodatkowa informacja - samochód stał prawie 2 tyg na zewnątrz podczas mojego urlopu.

Temat mocno przypomina te objawy i potencjalną przyczynę: Samochód zwariował - problem z zamkiem centralnym i klapą bagaznika (https://www.civicforum.pl/showthread...agaznika/page1)

Stąd kilka pytan - jak mozna się dostać do tej wtyczki tylnej klapy? Czy rozwiązaniem tymczasowym mogłoby być po prostu ucięcie tej kostki? Jaki to będzie miało wpływ na działanie samochodu?

Pozdrawiam

nie psuj auta, nic nie ucinaj żadnych kabli.
    Zamieszczone przez moved Zobacz posta
    zapaliły się kontrolki: ciśnienia opon, abs i układu kierownicy
    nie ma prądu w cieci civica tak słaby jest aku że to co wyprodukuje alternator idzie w doładowanie akumulatora i nie starcza dla zarządzania układami elektrycznymi.
    samochód stał prawie 2 tyg na zewnątrz podczas mojego urlopu.
    poczytaj wątki na temat ładowania w civic 8 gen ...podładuj akumulator i się wszystko naprawi.
    Ładowanie w trakcie jazdy w VIIIgen. Czy napięcie w instalacji jest właściwe?

Kontrolka akumulatora w czasie jazdy UFO 2009 1.8

Kierownik Działu Diesla

Comment

P0504-Brake Light Swith/Wiecie o co chodzi lub jak mozna to naprawic, bylem juz u dwoch mechanikow i nic, tylko kase biora

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta

poczytaj wątki na temat ładowania w civic 8 gen ...podładuj akumulator i się wszystko naprawi.
        Ładowanie w trakcie jazdy w VIIIgen. Czy napięcie w instalacji jest właściwe?

Kontrolka akumulatora w czasie jazdy UFO 2009 1.8
        Tzn uważasz że samo podładowanie akumulatora rozwiąże problem czy też do tego występuje ten problem zaśniedziałęj kostki w tylnej klapie?

Dodatkowa rzecz - po zamknięciu samochodu tylne światła się tak jakby żarzą więc konieczne wydaje się odłączenie akumulatora aby go totalnie nie rozładować do czasu naprawy (wystarczy że odłączę minusową klemę, zgadza się?)

Comment

konieczne wydaje się odłączenie akumulatora aby go totalnie nie rozładować do czasu naprawy (wystarczy że odłączę minusową klemę, zgadza się?)
          tak zgadza się.
          tylne światła się tak jakby żarzą
          masz zwarcie w układzie, w takim razie wtyczka o której jest mowa wyżej może nie załatwić sprawy.
          Poczytaj dokładnie ten wątek, masz te same kłopoty: Gasną światła podczas hamowania UFO
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Mała aktualizacja - w weekend samochód stał w garażu, z odłączonym akumulatorem. Efekt -> brak problemu po uruchomieniu samochodu w niedzielę (+ pokonanie trasy 150km). Poprzednio reset akumulatora (wyłączony + i - na 10 minut) nie pomógł.

Mam umówioną wizytę w ASO w piątek, zastanawiam się czy jest sens jechać jeśli problem się nie pojawi spowrotem (zapewne nie będą w stanie wystawić odpowiedniej diagnozy).

Comment

Kontynuacja problemu - ok 2 temu odwiedzilem serwis, opisalem problem, uznali ze tamt znany. Zrobili swoje, zainkasowali ok 300 pln. Dzis jade sobie po miescie i znowu zaczely swiecic sie rozne kontrolki (cisnienie, kierownica, abs, otwarta klaoa mignela tylko przez chwile). Tym razem brak zarzenia sie tylnych swiatel przy wylaczonym samochodzie. A wiec jutro dzwonie do serwisu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Comment

Witam. Mam podobny problem. Centralny zamek nie chce działać, światła z tyłu się lekko podświetlają. Lampka w bagażniku nie gaśnie. Po włączeniu świateł postojowych wszystko zaczyna działać prawidłowo.

Comment

Working...
                X