Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgubiony kluczyk, co robić?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zgubiony kluczyk, co robić?

Dzisiaj gdzieś w lesie jadąc na rowerze wypadł mi kluczyk ten czarny składany. Mam drugi taki sam, więc dostęp do auta jest. Muszę mieć jednak drugi kluczyk zarówno do ubezpieczenia jak i ogólnie dla bezpieczeństwa. Czy ktoś wie jak się za to zabrać? Po prostu dorobić taki kluczyk w ASO czy w ogóle wyrobić nowe kluczyki i zaprogramować na nowo dla pełnego bezpieczeństwa? Ktoś się orientuje o kosztach takiej operacji?

Cofnąłeś się po śladach?
    Ja kiedyś tak odzyskałem telefon.

Co do kosztów dorobienia czy wymiany kompletu kluczy.
    Generalnie zrób to szybko. Dzwoń do ASO po instrukcje.
    Coś się (odpukać) stanie i z 1 kluczykiem będą klopoty w razie W, a ubezpieczyciel zrobi wszystko by podważyć ewentualne roszczenia.

Czekam na info od kolegi z Hondy. Jak coś będę wiedział dam znać.

Edit
    Uzyskane info
    1. Opcja tańsza.
    W ASO mają defaultowe gołe kluczyki. Trzeba zlecić dorobienie klucza na podstawie oryginału w punkcie ślusarskim poleconym przez ASO.
    Potem w ASO kluczyk zostanie zakodowany.

2. Opcja droższa.
    Na podstawie kodu z kluczyka w fabryce dorabiają wtórnik.

3. Opcja najdroższa jak pkt 2 tylko od razu 2 komplety jeśli istnieje podejrzenie że potencjalny znalazca zechce wykorzystać znalezisko.

Kosztów mi nie podano.

Na wszystkie czynności warto zachować e-korespondencję, faktury itd.
    Wiadomo dlaczego.
    Last edited by roar; 25-03-2017, 17:13.

Comment

Dziękuję Ci bardzo za wstępne info. Dzisiaj mam mieć kalkulację z mojego ASO.

Wczoraj szukałem tego kluczyka cały dzień, przejechałem trasę z soboty (35 km), ale to niestety jak szukanie igły w stoku siana - liście, błoto, gałęzie itd.

Obawiam się wysokiego kosztu, ale trudno, sam narobiłem sobie tych kłopotów.

Jak już załatwię, dam znać, bo może komuś się przyda w przyszłości.

Comment

Takie mam pytanko . Czy zglaszałeś fakt zaginięcia kluczyka do ubezpieczyciela i co oni na to. ?

Comment

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
          Czy zglaszałeś fakt zaginięcia kluczyka do ubezpieczyciela i co oni na to. ?
          nie ma takiego obowiązku ani takiej klauzuli w żadnym ubezpieczeniu.
          Co do Kodowania klucza to sam klucz grot to kewstia ślusarza, natomiast transponder jest w lesie i jak ktoś znajdzie to będzie łaził i klikał na przycisk aż mu się odezwie jakiś Civic. Dlatego jak dorobisz grot, to poproś w ASO o przeprogramowanie Immobilisera na nową częstotliwość, tak aby ten zgubiony transponder nie komunikował się z twoim autem.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Nastaw się mentalnie, że może to być koszt nawet tysiąc złotych.
            Kluczyki i ich kodowanie to jedna z najbardziej strzeżonych tajemnic firmy, czyli niestety drogo.
            Współczuję i czekam na info.

Ceny możesz też skonfrontować w różnych ASO. Mogą być różnice analogicznie jak z kosztami przeglądów.

Nie ma obowiązku zgłaszania, ale koniecznie trzeba zachować dokumenty o sprawie i o wyrabianiu klucza pod kątem właśnie TU, który w razie kradzieży będzie bardzo zadowolony, że nie mamy oryginału i właśnie po to musimy mieć zabezpieczenie, że wszystko jest po bożemu.
            Last edited by roar; 27-03-2017, 10:11.

Comment

najdroższy będzie transponder to co w środku w kluczyku. Sama procedura programowania w ASO to małe koszty. Jako że auto nowe no to z definicji musi kosztować.
              ASO na podstawie VIN i poświadczenia że to auto jest twoje zarejestruje w bazie nowe kodowanie immobilisera tak że będzie o tym ślad w papierach. Dlatego uważam że powinieneś udać się tylko do ASO.
              Taką robotę przeprogramowania zrobią też na rynku firmy specjalizujące się. Jedyną sprawą ważną będzie to że w bazie danych Hondy będzie wtedy inny kod immobilisera i będzie podejrzenie co było kradzione czy jak?
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Nogi się pode mną ugięły po rozmowie z ASO Gdańsk. Sam kluczyk kosztuje 1500 zł brutto, do tego docięcie pod auto i programowanie ok 300 zł, czyli razem 1800 zł!!! Masakra! Jestem załamany...

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                transponder jest w lesie i jak ktoś znajdzie to będzie łaził i klikał na przycisk aż mu się odezwie jakiś Civic
                Mając na uwadze, że mówimy o Trójmieście i trasie w lesie mierzącej 34 km przebiegającej przez długość całego miasta, szanse, że komuś akurat się uda trafić do mojego auta są myślę niewielkie. Bardziej tu chodzi o to, że w razie gdyby coś się stało i gdybym musiał skorzystać z AC w razie np. szkody całkowitej czy kradzieży to ubezpieczyciel nie wypłaci mi odszkodowania, co mając na uwadze to, że samochód jest w leasingu, byłoby bardzo bolesne i tragiczne w skutkach.
                Last edited by Horolezec; 29-03-2017, 10:58.

Comment

O masz....
                  Ja za 2 komplety kluczy, zamek w drzwiach i stacyjkę zapłaciłem z AC 5k netto.
                  Dzwoń po innych ASO.

Comment

W takim razie olać trzeba ASO ! ale olać tylko w kontekście zakupów u nich.
                    Zadanie takie:
                    Rozbierz 2-gi kluczyk który masz.
                    Spisz z niego wszystkie dane, poszukaj "bebechów" tutaj: https://autoelecs.com/index.php?main...oducts_id=1114
                    będzie taniej niż w ASO lub poszukaj w Polsce specjalistów np: https://oferia.pl/usluga/item506201-...eat-skoda-opel
                    wypytaj o sposoby programowania i ceny.
                    Da się kupić 3 razy taniej bebechy o ile są to Valeo albo Bosch niż w ASO.
                    Jak zgromadzisz wszystkie elementy, obudowę kluczyka grot i bebechy wtedy jedź do ASO na programowanie.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                    X