Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nie działają wycieraczki czasowe.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie działają wycieraczki czasowe.

Mam problem z wycieraczkami, po przestawieniu w tryb automatyczny (ten jeden w dół) od zera, wycieraczki w ogóle się nie włączają. Reagują tylko na zwiększenie częstotliwości potencjometrem z kropelką, potem ani rusz.

W aucie chyba została wymieniona szyba, czy może to mieć jakieś znaczenie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Może podkładka żelowa została uszkodzona, albo podczas wymiany jej w ogóle nie zastosowano?

Comment

Sprawdź czy masz czyste miejsce czujnika, czy przy montażu nowej szyby nie zostało to czymś zapaćkane itd. Czujnik jest na górze, na panelu za lusterkiem wewnętrznym. Może masz tam jakiś syfek. Inna sprawa, że przy jedyneczce rzeczywiście rzadko się ruszają. Jedź na myjnie i sprawdź. Jak tam nie zadziała, to kicha jakaś.

Comment

Podjewdź do ASO na reset ustawień. U mnie pomogło, choć sytuacja była niecvo inna
        www.4kolkaszczescia.pl

Comment

Zerknij tutaj, wytłumaczyłem na co zwracać uwagę podczas rozwiązywania problemów z czujnikiem deszczu.

Comment

Chciałbym zapytać o to w jaki sposób demontuje się obudowę czujnika. Nie chciałbym niczego zepsuć. Może wiesz jak to zrobić?

Comment

Zamieszczone przez QuoVadis Zobacz posta
              Chciałbym zapytać o to w jaki sposób demontuje się obudowę czujnika. Nie chciałbym niczego zepsuć. Może wiesz jak to zrobić?
              Obudowa mocowana jest na zatrzaskach, trzeba mocniej pociągnąć w dół. Sam sensor ma blokadę (literka C na rysunku poglądowym) którą trzeba wyciągnąć żeby całkowicie go zdemontować:

Capture.PNG

Comment

Dziękuję bardzo za pomoc. Dzisiaj oglądając czujnik przez szybę miałem wrażenie że silikon do niej w ogóle nie przylega poza jedną krawędzią. Może czujnik się odkleił. Zastanawiam się jak go przykleić. Taśma dwustronna wystarczy?

Comment

Zamieszczone przez QuoVadis Zobacz posta
                  Może czujnik się odkleił. Zastanawiam się jak go przykleić. Taśma dwustronna wystarczy?
                  Nie nie, bez druciarstwa proszę. To nie zadziała.
                  Zamów w ASO podkładkę silikonową (numer OEM: 38972-T0A-003, powinna kosztować nie więcej niż 16 PLN) i naklej ją na sensor a całość potem do szyby w odpowiedni sposób - bez pęcherzyków powietrza. Jeśli nie czujesz się na siłach to zleć to w ASO. Dla zawodowca powinno to być 10 minut roboty.

Więcej info:
                  https://www-odi.nhtsa.dot.gov/acms/c...83545-2280.pdf
                  https://www.edmunds.com/honda/civic/...-nonsense.html
                  Last edited by Lukas; 24-02-2017, 21:20.

Comment

Miałem ten sam problem, z tym, że wycieraczka nie działała od nowości.
                    W serwisie podmienili podkładkę żelową i teraz działa jak należy

Pozdrawiam!

Comment

A tak przy okazji tego wątku, moja szyba nie ma znaczka Hondy, tylko napis Pilkington. Rocznik i miesiąc - wcześniej niż data produkcji auta. Czy ta szyba to oryginał?

Comment

Nad Pilkington powinien być H lub Honda. Tak jest w szybach OEM lub wymienianych w ASO. Zamienniki loga/nazwy marki nad nazwą producenta szyby nie mają. Wszystkie takie masz?
                        Last edited by markow71; 28-02-2017, 20:07.

Comment

Nie, reszta ma znaczek Honda, czyli jest zamiennik. Tak myślałem. Rozebrałem dzisiaj czujnik, był cały zasmarowany jakimś smarem. Wyczyściłem, to samo z silikonem, złożyłem i wydaje się działać. Nie dolega idealnie w górnej części, tak około 1 mm. Zobaczymy jak się będzie sprawdzał, najwyżej zajrzę jeszcze raz. Jest takie wrażenie jakby silikon był odrobinę za cienki, po zamknięciu zatrzasku czujnik nie dolega mocno do szyby w każdym miejscu.

Czy Honda poprawiła coś z tą podkładką? Dają teraz grubszy silikon?
                          Last edited by QuoVadis; 28-02-2017, 21:33.

Comment

Working...
                          X