Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Denerwujący dzwięk podczas jazdy (pikanie)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Denerwujący dzwięk podczas jazdy (pikanie)

Witam,
    jestem od niedawna właścicielem Hondy Civic Tourer 1.6 iDTEC rocznik X/2014. Autkiem jeżdżę od XII/2016 i jak dotąd jestem ogólnie zadowolony. Jednak mam niestety problem z pojawiającym się podczas jazdy dzwiękiem, tj. pikaniem :P Bardzo wkurzająca sprawa, bo powtarza się w nieregularnych odstępach kilkuminutowych tym jednym, krótkim sygnałem "piiik". Na czas tego pikania wszystkie inne dzwięki (radio, navi) się przyciszają i wyróżnia się tylko to cholerne "piiik".

Nie mam pojęcia czy to to nawigacja (mam SD navigation) czy iMid. Próbowałem już "złapać" moment, w którym się to pojawia, bo miałem wrażenie, że dzwięk jest jakimś sygnałem dotyczącym miejsc, które mijam (np. skrzyżowań, radarów) lub przekraczanej prędkości. Niestety nie mogę tego jednoznacznie uchwycić, bo czasami włącza się przy skrzyżowaniach, a czasami nie. Próbowałem wyłączyć navi (wygasiłem cały wyświetlacz oraz dzwięk off), bo założyłem, że to ona wyłapuje jakieś miejsca na mapie, które ubzdurała sobie, żeby mi komunikować. Nie pomogło. Wyłączyłem dzwięk systemu audio/navi (to jest na gałce regulującej dzwięk kliknąłem"off"). To też nie pomogło. Sprawdziłem, czy mam ustawioną jakąś trasę w navi, nie było nic, więc to tez nie to. Na iMID sprawdziłem ostrzeżenia o prędkości - są wyłączone. Nie mam kompletnie pojęcia co to może być.

Cały czas jeżdżę z zamontowaną bazą isofix, ale nie sądzę, że mogą być to komunikaty o niezapiętych pasach, bo nic takiego mi sie nie wyświetla na iMID. Na wyświetlaczu iMID i SD Navigation nie mam żadnych nowych ikonek, które pokazywałyby, że coś tam w tle jest monitorowane/uruchomione. W trakcie tego pikania nic się nie wyświetla dodatkowo na iMID i SD Navigation - nie mam żadnych komunikatów oprócz tego sygnału. Podczas jazdy zawsze mam sparowany telefon, ale na nim też nic takiego mi nie pika, więc to raczej nie to.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo prosze o sugestie. Z góry dzięki za podpowiedzi.
    Last edited by Civiciarz; 31-01-2017, 16:41.

Na wstępie prosiłbym cie o nadrobienie zaległości i przywitaniu się w dziale powitalnym. Dzięki temu nie będziesz musiał w każdym poście

Wybacz ze o to zapytam ale czy instrukcja nic o tym nie mówi? Trudno mi powiedzieć ale nie jest to przypadkiem jakaś funkcja RDS czy może informacja o przymrozku?
    Moja es-ka http://www.civicforum.pl/showthread....ivic-ES7-D16V1 AVE T27 http://www.civicforum.pl/showthread....561#post372561

Comment

Dzięki za radę, uzupełniłem przywitanie

W instrukcji nic nie wyczytałem w tym temacie. Google też uruchomiłem na kilka sposobów, ale nic nie znalazłem. Jeśli chodzi o RDS to sprawdzałem ten kierunek i niestety nie pomogło. Na wszelki wypadek wyłączyłem radio i w ogóle dzwięk. Natomiast z przymrozkiem miałem komunikaty, ale z tego co zauważyłem, zawsze są one równolegle wyświetlane "graficznie" również na iMID, więc mogę je jednoznacznie przypisać do sygnału, który się wówczas pojawia. Natomiast ten "mój dzwięk" występuje podczas przykładowo 1,5 godzinnej jazdy co najmniej z kilkanaście razy i nie wyświetla się wówczas żaden komunikat graficzny.
      Last edited by Civiciarz; 31-01-2017, 17:25.

Comment

Niestety ja pasuje to było to co mi przyszło do głowy. Nie miałem jeszcze styczności z 9ką w takim stopniu. Mimo wszystko proponuje poczekać aż któryś z użytkowników tej generacji się wypowie
        Moja es-ka http://www.civicforum.pl/showthread....ivic-ES7-D16V1 AVE T27 http://www.civicforum.pl/showthread....561#post372561

Comment

Zamieszczone przez Adaszek123 Zobacz posta
          Niestety ja pasuje to było to co mi przyszło do głowy. Nie miałem jeszcze styczności z 9ką w takim stopniu. Mimo wszystko proponuje poczekać aż któryś z użytkowników tej generacji się wypowie
          A masz czujniki parkowania ?

Comment

Nie miałem tak i nie mam za bardzo pomysłu. Czujniki parkowania to dobry trop, ale ich wzbudzenie powoduje również wyświetlenie grafiki na ekranie. Ogólnie to co u mnie pika też coś wyświetla.

A masz system bezkluczykowego dostępu? On piszczy jak nie wykrywa kluczyka, ale pewnie też jest jakaś grafika.

Comment

Może to alarm antykorozyjny?
              Masz ADASia na pokładzie?

Comment

Zamieszczone przez roar Zobacz posta
                Może to alarm antykorozyjny?
                Masz ADASia na pokładzie?
                Też o tym pomyślałem, aczkolwiek jak słusznie zauważył Doctor, ostrzeżeniu towarzyszy infografika.

Mały OT - zakładam że chodziło o alarm antykolizyjny, ale swoją drogą byłoby ciekawie gdyby był*alarm o ataku rudej na Hanki

Comment

Antykolizyjny. Wyszło zarąbiście. Nie ma to jak pisać o 3ej z telefonu.

Hmm, Może infografikę na i-mid można wyłączyć.. poprzedni właściciel tak zrobił i teraz sobie tylko dziewucha krzyczy "hamuj ku...a"
                  Albo to alarm informujący o najechaniu na linię. Też ma infografikę, być może możliwą do wylaczenia tak jak można to zrobić z ASS. Jak ktoś z ADAS dzisiaj będzie latać niech zerknie w menu.
                  Oba alarmy, antykolizyjny i antyspioch, są denerwujące i bardzo dobrze.
                  Last edited by roar; 01-02-2017, 07:20.

Comment

mi przychodzi do głowy tylko:
                    - komunikat o oblodzeniu - ale tu powinna być grafika na blacie, (przy obecnych warunkach dość często się załącza, sprawdź czy tę ikonkę w ogóle widać czy np. się nie pojawia a "piiiip" jest?)
                    - odstraszacz Kun ? są takie co świecą i pipczą.

Poza tym sprawa inna, jak będziesz jechał (powiedzmy około 30-60km/h) zaciągnij ręczny ale trzymaj wciśnięty przycisk, by nie zblokować kół! (nie mocno byś nie wpadł w poślizg) na tyle aby przez chwilę ręczny był podniesiony - czy to jest ten sam dźwięk? może coś nie łączy na krańcówce ręcznego? (na blacie pojawi się piktogram hamulców i powinno być "piiiii").
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Mój Tourer "pika" bardzo dużo, ale jednak zawsze piknięciu towarzyszy infografika na i-mid:
                      - ostrzeżenie o oblodzeniu
                      - rezerwa paliwa
                      - niski poziom płynu do spryskiwacza (ten jak już się pierwszy raz pojawi podczas jazdy, to później się powtarza dość regularnie w trakcie jazdy, dopóki się nie uzupełni płynu)
                      - za niskie ciśnienie w którejś z opon
                      - informacja o zbliżającym się przeglądzie
                      - informacja o zapiętych pasach na tylnej kanapie (a to jest o tyle ciekawe, że inforgrafika się pojawia zawsze, a pika tylko czasem)
                      - ostrzeżenie, że jeszcze nie hamuję a niby powinienem
                      i pewnie jeszcze jakieś, o których teraz nie pamiętam.

Wszystkie informacje robią identyczne, pojedyncze piknięcie, ale jednak każdemu też zawsze towarzyszy obrazek na i-mid.
                      Może faktycznie w Twoim przypadku tak jak roar zauważył jest infografika wyłączona od jakiegoś sygnału (jeśli się tak da) i tylko piknięcie zostało.

No albo ,co też w systemach komputerowych i elektronice jest dość normalne, system się gdzieś zwiesił i trzeba go zrestartować albo jakiś czujnik wariuje.
                      Last edited by Slinger; 01-02-2017, 08:30.
                      Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                      Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

To może być pilnowanie pasa ruchu, nie musi dawać infografiki.
                        Przejedź na czystej drodze po ciągłej linii.
                        Sunday Driver

Comment

Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta
                          [...]
                          - informacja o zapiętych pasach na tylnej kanapie (a to jest o tyle ciekawe, że inforgrafika się pojawia zawsze, a pika tylko czasem)
                          [...]
                          O pasach jest cicha przypominajka - komunikat na wyświetlaczu na postoju, gdy przekręcasz kluczysz a wcześniej otworzysz tylne drzwi to jest sygnał dla auta że ktoś wsiadł. Potem podczas jazdy nic się nie dzieje.
                          Natomiast gdy z tyłu jedzie pasażer i w trakcie jazdy odepnie pas to wtedy mamy obrazek i subtelny dźwięk.

Comment

Zamieszczone przez roar Zobacz posta
                            O pasach jest cicha przypominajka - komunikat na wyświetlaczu na postoju, gdy przekręcasz kluczysz a wcześniej otworzysz tylne drzwi to jest sygnał dla auta że ktoś wsiadł. Potem podczas jazdy nic się nie dzieje.
                            Natomiast gdy z tyłu jedzie pasażer i w trakcie jazdy odepnie pas to wtedy mamy obrazek i subtelny dźwięk.
                            To się zgadza, ale jeszcze kilka razy zdarzyło mi się, że piknęło już w trakcie jazdy jak pas z tyłu był zapinany (zazwyczaj wtedy tylko obrazek jest, ale jednak kilka razy też piknęło - ale może w takim razie pas nie wszedł od razu i trzeba było go dopchnąć, żeby zaskoczył, a system wykrył to jako pas zapięty-odpięty-zapięty. Wtedy to by miało sens).
                            Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                            Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Wczoraj sprawdzałem tę ciągłą linię, ale to niestety nie to.
                              Wyłączona infografika brzmi dość niezwykle Zapytam o to jak tylko będę w serwisie. Póki co, testuję inne rozwiązania.

Pomimo jazdy z wyłączoną nawigacją, wczoraj wlazłem jeszcze raz do menu navi i powyłączałem na wszelki wypadek wszystkie jej komunikaty dzwiękowe. Teraz obserwuję Hanię. W łikend robię trasę, to przetestuję i pochwalę się później wynikami.

Comment

Working...
                              X