Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Antena CB Radio (montaż do klapy bagażnika)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Antena CB Radio (montaż do klapy bagażnika)

Ponieważ sporo jeżdżę po Polsce, radio CB jest koniecznością. Nie lubię mocowania na magnes (rysuje lakier, może odpaść), staram się zawsze zamocować na stałe.
    Może kogoś zainteresuje mocowanie, które zastosowałem w Civic hatchback z 2016:
    1. Wykorzystałem fakt, że koledzy Anglicy źle spasowali klapę bagażnika (szczelina z prawej dużo szersza jak z lewej), dzięki temu z prawej strony jest miejsce.
    2. Dorobiłem mocowanie z 1,5 mm blachy nierdzewnej. Jest mocowane do klapy na 2 fabryczne śruby (dodałem też 2 blachowkręty ze stali nierdzewnej, ale raczej "na zapas", na oryginalnych śrubach też się dobrze trzymało). Było z tym trochę pracy, wycinania, poprawek, ale do zrobienia w 1-2 godziny.
    3, Do mocowania dodałem mój ulubiony zestaw: mały uchwyt na klapę Diamond + cienki kabel Nagoya. Całość nie rzuca się w oczy, a kabel łatwo poprowadzić w środku (pod uszczelkami).
    4. Małe radio President Harry III akurat zmieściło się w schowku pod podłokietnikiem.
    5. Antena Mitcom, 1/4 fali semi-helical 65 cm, bardzo porządna (mam w innym aucie także). Długość w sam raz - akceptowalny zasięg, i mieści się w garażu, centrach handlowych itp.
    6. Ponieważ schowek jest normalnie zamknięty użyłem zewnętrznego głośnika Albrecht, zmieścił się ładnie koło nóg kierowcy pod deską rozdzielczą.

Załączam fotki, gdyby ktoś miał pytania, zapraszam.

WP_20161003_07_32_45_Pro.jpg
    WP_20161003_07_32_58_Pro.jpg
    WP_20161003_07_33_20_Pro.jpg
    Last edited by bonito; 03-10-2016, 09:20.

Odgrzeję kotlecika bo bez radyjka ciężko..Jak z zestrojeniem?Nie próbowałeś dać kabel w drugą stronę,tam obok szyby jest uszczelka.

Comment

Working...
    X