Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujniiki przednie a padający śnieg

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujniiki przednie a padający śnieg

Cześć.

Mam mały problem z Hondą Civic IX 2015 w wersji sport.
    W salonie, przed odbiorem samochodu, zostały domontowane czujniki przednie oraz czujniki cofania - można je wyłączyć poprzez przycisk. O tym pewnie wszyscy wiecie.

Problem polega na tym, że jadę samochodem i nagle komputer wyświetla mi, że z przodu jest przeszkoda. Pojawiają się od razu czerwone kreski i dźwięk.
    Muszę się bardziej temu przyjrzeć. Zdarzyło mi się to ogólnie dwa razy : kilka dni temu, gdy wracałem późnym wieczorem była niezła śnieżyca oraz dzisiaj, gdy lekko pruszyło i dzisiaj działo się tylko kilka razy. Między tymi dwoma dniami też jeździłem bez problemu.

Czy jest to możliwe, że czujniki wyczuwają padający śnieg i traktują go jako przeszkodę?

Jak napisałem wyżej, przetestuję to przez kilka dni, również wtedy, gdy nie będzie padać.

Pozdrawiam.

Zauważyłem, że też tak mam ale gdy śnieg gęsto pada a auto stoi np. na światłach , jak ruszam sygnalizacja milknie.

Comment

To norma. Mam tak już w 3 aucie, że pikają na śnieg, chociaż nie wiem czy wykrywa opad śniegu czy płatki śniegu przyklejone do czujnika. Czujniki działają do określonej prędkości, dlatego tylko pikają jak się zatrzymamy lub wolno jedziemy.

Comment

U mnie tak samo. W zasadzie w każdym aucie tak mam.
        Trzeba sie przyzwyczaić.
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Na szczęście na pipkanie masz taki magiczny wyłącznik pod kierą po lewej i spokój Generalnie, czujniki się zużywają! Jak chodzą non-stop, to po kilku latach mogą zakończyć żywot. To była klasyczna awaria ostatniego Accorda, gdzie były niewyłączane - po 3-4 latach była wymiana w wielu egzemplarzach. Dlatego ja czujniki parkowania używam... do parkowania w ciasnych miejscach, jak nazwa wskazuje. W innych sytuacjach są off i spokój.
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
          X