Dokładnie - są dwa poziomy jasności ledowej obwódki. I rzeczywiście jak napisał Cojakco - nic nie przygasa podczas pulsowania kierunkowskazu. A jeśli przygasa, to pewnie jakiś problem. Może słabe aku.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ustawienie świateł w trybie auto / światła do jazdy dziennej LED
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Sanfran Zobacz postaWłaśnie nie przygasa a powinno. Wtedy kierunkowskaz jest lepiej widoczny.
W grupie VW to jest teraz standard. Natomiast nie słyszałem o tym, by homologacja tego wymagała. Zgadzam się, że przygaszanie jest bezpieczniejsze, niemniej obawiam się że jesteśmy w okresie przejściowym. Póki co nikt tego na producentach samochodów nie wymaga.
Comment
-
Z obserwacji - jak najbardziej. Z tego co widzę to dużo samochodów ma takie rozwiązanie. Mój Nissan tez tego nie posiada, ale w odróżnieniu od Hondy ma dzienne w zderzaku zintegrowane z przeciwmgielnymi a kierunkowskazy wysoko na błotniku. W hondzie kierunkowskaz sąsiaduje ze światłem dziennym.
Zwłaszcza, że nie wiąże się to z żadnymi nakładami na zmianę konfiguracji sprzętowej - jedynie kilka linijek kodu dla sterownika.
Comment
-
Zamieszczone przez Sanfran Zobacz postajedynie kilka linijek kodu dla sterownika.
Comment
-
Niektóre samochody można sobie programować przez OBD2 w nieco większym stopniu, niż jest to w menu dostępnych z poziomu przycisków przy kierownicy.
Poniżej zrzut z programu do LeafSpy do zarządzania nissanem. Opcja do zarządzania włączeniem świateł w pozycji AUTO:
0F18B907-31A0-4C0A-B78C-DA36A45C3FEA.jpg
Czy zna ktoś próbny programów do Civica?
Comment
-
Zamieszczone przez Cojakco Zobacz postaNatomiast nie słyszałem o tym, by homologacja tego wymagała.
a tam napisano:
5) jeżeli odległość od światła przedniego kierunku jazdy jest równa lub mniejsza od 40 mm, połączenie elektryczne na odpowiedniej stronie pojazdu powinno zapewniać albo wyłączenie światła do jazdy dziennej albo obniżenie światłości przez cały okres działania światła kierunku jazdy,
6) jeżeli światło do jazdy dziennej jest wzajemnie połączone ze światłem kierunku jazdy, światło do jazdy dziennej powinno być wyłączone przez cały okres włączenia światła kierunku jazdy,
Comment
-
był okres, że producenci wykorzystali prawo, które nie nakazuje aby do świateł z przodu były załączane też tylne światła.
Sam byłem zdziwiony jak kupiłem swoje auto, że jazda na dziennych dotyczy jedynie przednich świateł.
Pytałem o możliwość przeprogramowania, ale panowie w dwóch różnych ASO powiedzieli to samo - nie ma takiej możliwości.
Zastanawiające jest tylko, że nie da się, bo wiązałoby się to z większą ingerencją i utratą gwarancji, czy po prostu nie ma takiej opcji.
W każdym razie sam przełączam włącznik z AUTO na ON, gdy uważam że widoczność jest już nieodpowiednia do tego, by jeździć bez oświetlonego tyłu.
Czujnik zmierzchu nie zawsze sobie radzi poprawnie z oceną sytuacji.
Jestem tym bardziej przeczulony, bo mam auto z czarnym lakierem i większość przebiegów spędzam na autostradach, więc w moim interesie jest być widocznym.
Nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie i lepiej być widocznym dla innych.
Comment
Comment