Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ustawienie świateł w trybie auto / światła do jazdy dziennej LED

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Tak to te piękne łzy szczęścia

Comment

Chłopaki, sądziłem że jak używam świateł w AUTO to one zawsze się wyłączą jak wyłączę zapłon. Dopóki jest widno i ledy naparzają to mnie to nie rusza, ale dziwne jest to, że przyjeżdżam w nocy (świecą mijania), gaszę silnik, wyciągam kluczyk ze stacyjki, a one… dalej świecą. Nie dziwne? Dopiero aż zamknę auto to się (chyba) wyłączą. Dla mnie to nie jest normalne.
      Civic 1.5T

Varadero

Comment

Możesz ustawić po jakim czasie mają się wyłączyć po zgaszeniu silnika w menu, ale chyba domyślnie jest 15sek.

Moja

Comment

Może nie na temat ale nie chce tworzyć tematu dla tak błahego pytania. Powiedzcie mi czy światła dzienne LEDy z Civica IX 2013r. będą pasować do Civic IX z 2012r. ? Te n/n
          p_osram.jpg

Comment

prawdopodobnie tak
            www.4kolkaszczescia.pl

Comment

Numer części: 33200-TV0-E01

Installed on vehicles since 2012> but before restyling/facelift.

Comment

Podepnę się pod wątek i odgrzeję trochę kotleta. Dotyczy FL.
                Jak szybko reagują wam światła dzienne? Zastanawia mnie czy można to jakoś regulować.
                Przy aktualnych warunkach pogodowych czyli bez większego zachmurzenia, przejrzystość powietrza ok, światła w trybie auto dosyć późno decydują o przełączeniu na dzienne. Przykładowo dziś wyjechałem z garażu ok 6:30 i aż do dojazdu do pracy czyli ok 7:20 nie włączyły się dzienne. Podobna sytuacja jest pod koniec dnia np ok godziny 19:00 jest jeszcze względne jasno ale po wyjeździe np. z tunelu światła nie wracają do trybu dziennych.
                Może algorytm działania świateł powiązuje godzinę z natężeniem światła? Tzn. jeśli jest już wystarczająco jasno ale godzina jest wczesna to nie zadziała?
                Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

Sam nie używam trybu auto właśnie za zbyt duże jak dla mnie opóźnienia o decyzji zmiany świateł, ale zarówno w jedną jak i drugą stronę. Z tego co wiem czujnik "zmroku" powiązany jest z czujnikiem deszczu i uruchomienie wycieraczek przyśpiesza moment przełączenia świateł na mijania.
                  Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                  Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Ja właśnie nie używam trybu auto ze względu na opóźnienie, ale głównie w drugą stronę. Zawzyczaj kiedy się mocno zachmurzy, albo nawet zacznie kropić deszcz auto ciągle jedzie tylko na dziennych, a ja uważam, że powinno się przełączyć na pełne światła. Zresztą jest to problem wielu marek, bo podczas kiepskich warunków pogodowych mnóstwo nowych aut jedzie na samych dziennych z przodu (czyli pewnie korzystają z automatu), podczas gdy ja uważam, że jest już wystarczająco ciemno, żeby dać pełne światła.

Ale z kolei czasem na mieście zdarzało mi się podczas słonecznej pogody, że kiedy przejeżdżałem ciasnymi uliczkami, między kamienicami, to światła szalały co chwila w cieniu przechodząc w tryb pełny, żeby zaraz po wyjechaniu na słońce znowu się przełączyć tylko na dzienne.

Także szkoda mi zarówno żarówek na takie częste przełączanie w cieniu, jak i mojego bezpieczeństwa kiedy na dworze jest szarówka albo deszcz, a z tyłu nic mi się samo nie zapala. Przyzwyczaiłem się już i jak jest słonczenie to zostawiam przełącznik w pozycji OFF (bo dzienne się świecą zawsze). Natomiast jak uważam, że trzeba światła zapalić to je po prostu zapalam. Ot - pełny, klasyczny "manual"
                    Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                    Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Czyli wychodzi na to, że prawdopodobnie jest możliwość regulacji momentu włączenia świateł skoro w jednym przypadku włączają się zbyt szybko a w drugim zbyt późno. Zapytam o to w ASO, dzięki!
                      Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

Z tego co w ASO mi powiedzieli Honda nie posiada powiązania czujnika zmierzchu z czujnikiem deszczu. Pytałem przy ostatnim przeglądzie w grudniu ...
                        A z tego co wiem od użytkownika Skody Octavia po 3 machnięciach wycieraczką, czujnik deszczu uruchamia światła mijania.

Comment

Zamieszczone przez dampel
                          A z tego co wiem od użytkownika Skody Octavia po 3 machnięciach wycieraczką, czujnik deszczu uruchamia światła mijania.
                          Ja natomiast się obawiam, że czujnik świateł w Civicu niestety nie jest sprzężony z pracą wycieraczek... i to niestety jest i dziwne i wkurzające :/

Comment

wg ASO dokładnie tak jest, że te czujniki są niezależne i czujnik deszczu nie ma wpływu na światła.
                            Az tego co mówili to nie tylko Civic a również CRV, Accord i inne Hondy.

Comment

Z innej beczki. LEDy w moim autku mają dwa poziomy jasności: jako dzienne i ciemniejsze pozycyjne.
                              W innych samochodach zauważyłem, że gdy dzienny jest blisko kierunkowskazu - czyli tak jak u mnie - to na czas nadawania kierunku jedno dzienne przygasa lub się wyłącza. U mnie swieci cały czas tak samo.
                              A jak u was?

Comment

U mnie nie przygasa. Opcja przygaszania dziennych jest realizowana w reflektorach z LED-owymi kierunkowskazami. My mamy kierunki na zwykłych żarówkach.

Comment

Working...
                                X