Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uruchomienie rozrusznika przy pracujacym silniku

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Uruchomienie rozrusznika przy pracujacym silniku

Witam,

mam Civica obecnej generacji, benzyna 1,8.
    Czy mozliwe jest uruchomienie rozrusznika przy pracujacym silniku, czy tez jest jakis system zabezpieczajacy przed tym? Pytam, bo czasem w ogole nie slychac na postoju pracujacego silnika, wiec mogloby dojsc przez nieuwage do takiej proby. Inna sytuacja to czy po zadzialaniu systemu Auto Stop i samoczynnym zgaszeniu silnika mozna go ponownie uruchomic z kluczyka?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam,
    Darek

No ale jak silnik pracuje to przecież obroty widać.

Comment

1 - Jest możliwe włączenie rozrusznika przy pracującym silniku. Usłyszysz wtedy trochę zgrzytów.
      2 - Zanim przekręcisz kluczyk, najpierw wciśniesz sprzęgło, a przy aktywnym A-S silnik wtedy już sam odpali, więc kręcenie kluczykiem nie będzie już potrzebne. Wg instrukcji jest napisane, że może się tak zdarzyć, że A-S się zawiesi i wtedy pozostaje odpalenie z kluczyka.

Zauważyłem też ciekawą sprawę, że nawet przy wyłączonym A-S, gdy doprowadzimy do sytuacji, że zdławimy silnik i on zgaśnie, to do odpalenia go wystarczy później wciśnięcie sprzęgła. Kluczykiem już nie trzeba kręcić.
      Last edited by Miles; 10-10-2015, 11:53.
      Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
      Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Dzieki za odpowiedz.
        Dzisiaj w serwisie mi mowili, ze niby nie zadziala rozrusznik w takiej sytuacji, ale sami tego nie sprawdzali.
        Pozdr., Darek

Comment

Working...
        X