Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozładowany akumulator

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rozładowany akumulator

Witam
    Rozładował mi się "do zera" akumulator (samochód nie reaguje w ogóle na przekręcenie kluczyka). Sąsiad sprawdził akumulator i stwierdził całkowite rozładowanie, podłączył do prostownika i teraz się ładuje. Bardzo proszę o Wasze opinie co może się stać złego w samochodzie i akumulatorze po takim rozładowaniu?

Jeśli stan głębokiego rozładowania nie był zbyt długi, to nie powinno zaszkodzić akumulatorowi.
    Autu nic się nie stanie, co najwyżej przestawi Ci się godzina w zegarze, rozprogramuje radio i być może automatyczne szyby.

Sprawdź lepiej co było przyczyną takiego rozładowania.
    Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
    Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
      Jeśli stan głębokiego rozładowania nie był zbyt długi, to nie powinno zaszkodzić akumulatorowi.
      Autu nic się nie stanie, co najwyżej przestawi Ci się godzina w zegarze, rozprogramuje radio i być może automatyczne szyby.

Sprawdź lepiej co było przyczyną takiego rozładowania.

Czy mogą to być pozostawione kluczyki w stacyjce przez 4 dni i czy te cztery dni mogą zaszkodzić akumulatorowi ?

Comment

Moim zdanie kluczyki w stacyjce mogą dać taki efekt.
        4 dni to jeszcze nie tragedia, ale parę procent z pojemności akumulator mógł bezpowrotnie utracić.
        Jeśli często używasz systemu start&stop w dodtaku nie jeżdżąc w trasy, to aku wiecznie nie jest w pełni naładowany i nie trzeba dużo by go rozładować.
        Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
        Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
          Jeśli często używasz systemu start&stop w dodtaku nie jeżdżąc w trasy, to aku wiecznie nie jest w pełni naładowany i nie trzeba dużo by go rozładować.
          U mnie nie ma start&stop (automat) ale jeżdżę na krótkich odcinkach (ok. 7 km) więc akumulator nie zdąży się naładować w czasie jazdy a ja już go wyłączam.
          Dzięki śliczne za szybką odpowiedź, już mi lepiej, że z pojemności mógł utracić tylko parę procent, bałam się, że może być gorzej. Teraz się ładuje, jutro rano sprawdzę.
          pozdrawiam

Comment

I nie zostawiaj kluczyków w stacyjce na tak długo, tam jest dioda oświetlająca dziurkę na kluczyk i przez 4 dni spokojnie może Ci akumulator rozładować IMO.

Comment

Na szczęście nic złego się nie wydarzyło z akumulatorem. Po naładowaniu dzisiaj rano zapalił bez problemu. Mam nauczkę kluczyków już nigdy nie zostawię w stacyjce.

Comment

Working...
              X