Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

(IX) System ADAS

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• (IX) System ADAS

Witam,
    Czy system FCW z pakietu ADAS jest włączony automatycznie w tym systemie czy trzeba go samemu włączyć? Jeszcze ani razu się on w moim samochodzie nie uruchomił. Posiadam Civic wersję sport.

Moja

Prawdopodobnie Twój Sport tego sytemu nie posiada. Ja mam wersję Sport (2013 r.) i FCW brak.

Comment

Jeśli kupiłeś wersję z ADAS to masz FCW. Żeby zadziałał ... obejrzyj https://www.youtube.com/watch?v=rGEgP7qZDjo - im też nie udało się zademonstrować działania systemu.
      był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
      jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
      sigpic
      http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

po lekturze instrukcji obsługi i poszczególnych "drzewek" ekranowych naszło mnie coś: czy w aucie bez ADAS można jakoś software'owo aktywować monitorowanie ruchu poprzecznego przy cofaniu?
        www.4kolkaszczescia.pl

Comment

Zamieszczone przez Radon Zobacz posta
          po lekturze instrukcji obsługi i poszczególnych "drzewek" ekranowych naszło mnie coś: czy w aucie bez ADAS można jakoś software'owo aktywować monitorowanie ruchu poprzecznego przy cofaniu?
          Nie da się, CTM nie działa na podstawie wskazań czujników parkowania. Używa on dedykowanych modułów BSI (Blind Spot Information) montowanych na obu błotnikach pod tylnym zderzakiem.

Capture.PNG

Comment

Myślałem że tak właśnie będzie. Inaczej byłoby za prosto
            www.4kolkaszczescia.pl

Comment

System ADAS - czy warto?

Cześć.

Niektórzy mają swoje Civic IX wraz z systemem ADAS.
              Mi akurat się tak trafiło, że swoją IX sport mam bez ADAS - było to spowodowane faktem, że zamiast czekać 3 miesiące, czekałbym 6-7, a chodziło też o względy podatkowe i wyrobienie się do końca danego roku.

Podejrzewam, że ADAS to za dużo i jakbym nawet teraz chciał to nie mam możliwości zrobienia tego u siebie, bo to pewnie o wiele więcej czujników i elektryki niż mi się nawet wydaję.

W każdym razie, chciałem się dowiedzieć co Wy - użytkownicy ADAS, o nim sądzicie?
              Przydatny / nieprzydatny?
              Warto było?

Podobno niektóre opcje są denerwujące, a czytanie znaków nie działa do końca tak jak powinno.

Comment

- wykrywanie pojazdów podczas cofania - OK
                - rozpoznawanie znaków drogowych - Nawet nie zaglądam bo nie rozpoznaje terenu zabudowanego
                - martwe pole w lusterkach - najbardziej OK
                - zjeżdżanie z pasa ruchu - wyłączyłem po tygodniu bo nawet podczas wychylania przed wyprzedzaniem pikał jak głupi.
                - wykrywanie pojazdu z przodu. Czasem alarmuje w sytuacjach gdy na poboczu stoi auto.
                - hamowanie w ruchu miejskim... nie wiem czy działa, ale test w plazie w Wawie oblał.

Czy dla dwóch funkcji jest warte 4 tys? Nie wiem. Dla martwego pola jak najbardziej.
                Last edited by pawcio-203; 28-09-2017, 12:42.
                Civic 1.5T

Varadero

Comment

Przeniosłem wątek, mamy już o ADAS, nie otwieramy nowego.

Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
                  Czy dla dwóch funkcji jest warte 4 tys? Nie wiem. Dla martwego pola jak najbardziej.
                  To ja na przeciwnym biegunie, - cenowo - nie warto. Już dziś, mając "tylko" kamerę, siadam do innego auta bez niej i cofając bezradnie szukam obrazu z niej na wyświetlaczu...Dodatkowe bajery jak wykrywanie pojazdów, super - ale jeszcze bardziej znieczulają czujność.

Martwe pole... Jest od zawsze. Jeżdzę....już ponad 20 lat, i wiedza o jego istnieniu wypracowała odruch bezwarunkowy, pozwalający mi zachować szczególną ostrożność przy korzystaniu z bocznego lusterka. Właściwie to ja osobiście bym chciał aby inni użytkownicy dróg, którzy nie do końca wiedzą o tym efekcie, mieli taki system ostrzegania, jak ja w to pole wpadam

Czyli - owszem, fajne, przydatne ale nie konieczne, więc nie warte 4 tys...
                  Last edited by markow71; 28-09-2017, 14:21.

Comment

Zamieszczone przez markow71 Zobacz posta
                    Martwe pole... Jest od zawsze.
                    Martwe pole jest, ale można go zredukować poprzez ustawienie lusterek maksymalnie na zewnątrz. Na powierzchni lusterka nie powinniśmy widzieć boku samochodu - oczywiście trzeba się nauczyć jeździć/cofać z takim ustawieniem. Jak do dobrze ustawionych lusterek dodamy odruch obracania głowy w kierunku skręcania, to masz gotowy system ostrzegania :-)

Comment

Kwintesencja mojej wypowiedzi

Comment

Co do ADAS/DASP to dorzucę jeszcze kilka informacji:

a) grafikę pokazującą jakie elementy sprzętowe (kamera czy boczne sensory pod tylnym zderzakiem) są odpowiedzialne za działanie poszczególnych funkcji;

Capture.jpg

b) w przypadku wymiany szyby Honda zaleca użycie części OEM, w innym wypadku mogą wystąpić problemy z kalibracją kamery (fajnie jest więc mieć dobre ubezpieczenie szyb);

Capture4.PNG

c) nie należy zapomnieć, że w przypadku wymiany szyby należy ponownie statycznie skalibrować kamerę systemu ADAS za pomocą odpowiedniego sprzętu i HDS;

Capture3.PNG

Jeśli ktoś jeszcze się nie zapoznał to zachęcam do odwiedzenia opisu technicznego w dziale X-gena: https://www.civicforum.pl/showthread...pis-techniczny (logika działania większości systemów jest taka sama jak w IX).
                        Last edited by Lukas; 29-09-2017, 17:57.

Comment

Witam,

Chciałbym posiadać czujniki martwego pola w moim tourerze sport. Czy ktoś zgłębiał temat montażu tego systemu (radary w zderzaku, soft i lusterka)? Czy można w ASO domówić tylko ten system czy trzeba cały pakiet ADAS wykupić?

Pozdrawiam

Comment

Kiedyś oglądałem na TVN Turbo montaż takiego zestawu uniwersalnego. Generalnie sa to 2 czujniki w lub pod zderzakiem + 2 lampki na słupki. Sporo rozbierania i trochę pracy z przewodami.

Odnośnie wersji oryginalnej, montowanej przez ASO niestety sie nie wypowiem bo nie wiem.

Comment

Working...
                            X