Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lusterko fotochromatyczne w wersji sport

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Lusterko fotochromatyczne w wersji sport

Czy można w wersji Sport zamontować lusterko fotochromatyczne?
    Posiadam takie lusterko z poprzedniej wersji VIII hondy i w ASO powiedzieli, że da się zamontować takie lusterko w IX ale potrzebna jest wiązka elektryczna. Czy wie ktoś może jakiego rodzaju okablowanie jest potrzebne (czy wystarczy jak kupię wiązkę z podsufitki od civica VIII) bo w aso stwierdzili że są w stanie to zrobić jak będzie okablowanie
    Wersje wyższe mają ponoć wiązkę połączoną z radarem świateł drogowych.
    jeśli ktoś pomoże będę ogromnie wdzięczny.

No to sam sobie odpowiem,
    Tak da się do wersji sport podłączyć lusterko fotochromtyczce.
    Potrzęby jest dobry elektryk, i kabel.
    Jak dzisiaj sprawdziliśmy jest odpowiednia instalacja wiec wystarczy tylko wpiąć lusterko, zdemontować kilkanaście plastików i wszystko się da.
    Więc od dzisiaj moja wersja sport jest chyba unikalna bo takiego lusterka nie ma jako akcesorium dostępnego do kupienia w aso.

Comment

Zamieszczone przez andrzejxxx Zobacz posta
      bo takiego lusterka nie ma jako akcesorium dostępnego do kupienia w aso
      A do 4D jest możliwość.

Comment

Myślę że tak, ja w wersji VIII miałem zamontowane i w aso powiedzieli że jest taki sam uchwyt. Trzeba mieć tylko lusterko i kabel. Elektryk mi dzisiaj zamontował i stwierdził że jest wszystko przygotowane do zamontowania tzn. jest odpowiednie gniazdo na głównym przewodzie zasilania, czy jak to się tam nazywa. Trzeba tylko sprytnego gościa co zdejmie i założy plastiki nie łamiąc mocowań. Zaznaczam że lusterko jest od wersji VIII bo w IX dla wersji sport nie można lusterka dokupić, nawet jako opcji.
        Jeśli chodzi o 4d nie wiem, czy jest to do kupienia w aso bo nie pytałem.
        Last edited by andrzejxxx; 26-01-2015, 23:52.

Comment

Jeśli chodzi o 4d nie wiem, czy jest to do kupienia w aso bo nie pytałem.
          Napisałem powyżej że jest:
          Cena: 1043.24 PLN
          Nr katalogowy: 08V03-TR0-KIT

Comment

Ja nie znalazłem,
            ale skoro tak twierdzisz.

Comment

No to sam sobie odpowiem,
              Tak da się do wersji sport podłączyć lusterko fotochromtyczce.
              Potrzęby jest dobry elektryk, i kabel.
              Jak dzisiaj sprawdziliśmy jest odpowiednia instalacja wiec wystarczy tylko wpiąć lusterko, zdemontować kilkanaście plastików i wszystko się da.
              Więc od dzisiaj moja wersja sport jest chyba unikalna bo takiego lusterka nie ma jako akcesorium dostępnego do kupienia w aso.
              a ten elektryk podłączył sygnał z biegu wstecznego?Jest niezbędny do rozjaśnienia po wrzuceniu wstecznego.
              pzdr

Comment

Tak,
                wszystko działa jak trzeba. Gniazdo jest na 5 pinów ale do działania wystarczy 3. Zapłon, masa i bieg wsteczny.

Comment

Tak,
                  wszystko działa jak trzeba. Gniazdo jest na 5 pinów ale do działania wystarczy 3. Zapłon, masa i bieg wsteczny.
                  no to przyzwoity elektryk
                  pzdr

Comment

Cześć Panowie, dzisiaj dokonałem adaptacji lusterka fotochromatycznego do mojego Civica i jeżeli ktoś by chciał zrobić to sam, to jest to banalnie łatwe:
                    - Tak jak wspomniano wcześniej lusterko jest 3 pinowe,
                    - PIN 1 (brązowy) - zasilanie 12v, źródło wziąłem z gniazdka w przegrodzie na napoje,
                    - PIN 2 (brązowy - sygnał biegu wstecznego, wziąłem ze światłą wstecznego. Jednakże, aby nie ciągnąć przewodu bezpośrednio od lamp, to podpiąłem się pod przewód przy skrzynce bezpieczników pod kierownicą. Należy sprawdzić kolor przewodu zasilania żarówek od wstecznego w klapie (a moim przypadku różowy) i odnaleźć go w skrzynce bezpiecznieków. Zrobiłem to za pomocą opcji przejścia/diody w multimetrze, czarny przewód podłączylem pod źródło w klapie, czerwony do przewodu o takim samym kolorze jak w klapie, multimetr wykazał obwód zamknięty więc to był ten przewód, Za jakiś czas postaram się może wrzucić zdjęcia jak poprowadziłem przewody dokąd.
                    - PIN 3 (czarny) - masowy podłączyłem przy lampce w suficie.
                    Wszystko działa jak należy, ściemnia i rozjaśnia się samo zależnie od jasnosci na dworze, po wrzuceniu wstecznego rozjaśnia się. Jeżeli chodzi o elementy, które należy zdemontować (poniżej kolejność w jakiej to demontowałem):
                    - boczna zaślepka kokpitu od strony kierowcy przy drzwiach (zatrzaski),
                    - osłonę pod kierownicą (zatrzaski),
                    - mały plastik pod kokpitem od strony drzwi kierowcy (zatrzaski),
                    - plastik przy skrzyni biegów, przedłużenie obudowy zegarów na tunel (zatrzaski),
                    - kieszeń na napoje w tunelu, (zatrzaski),
                    - obudowa zegarów (zatrzaski i 2 sruby) - opcjonalnie,
                    - półka nad zegarami (zatrzaski) - opcjonalnie,
                    - zegary (4 śruby) - opcjonalnie aby poprowadzić pod nimi przewód,
                    - osłona (plastik) słupka kierowcy (zatrzaski),
                    - lampka w suficie.
                    Łaczny czas prac wraz z komplikacjami 3h, potrzebne narzędzia:
                    - śrubowkręt krzyżak,
                    - klucz nasadkowy 10 (do lampki) - w lampcę pierw trzeba wypiąc klosze a następnie wykręcić 2 śruby, aby je wyciagnąć.
                    - lutownica,
                    - 3 przewody + ewentualnie jakieś konektory jeżeli ktoś nie chcę wlutowywać tego w instalację,
                    - wyjmaki do tapicerki (opcjonalnie).

Może komuś przydadzą się te informację. Miłego dnia

Comment

Czyli od UFO 2.2 powinno pasować do Sedana VIII ?
                      Na Alledrogo są lusterka od IX z jakimiś kamerami. Wie ktoś do czego to?

Comment

Zamieszczone przez eror Zobacz posta
                        Czyli od UFO 2.2 powinno pasować do Sedana VIII ?
                        Na Alledrogo są lusterka od IX z jakimiś kamerami. Wie ktoś do czego to?
                        Pewnie wszystko zależy od tego, jakie jest mocowanie, więc na to musisz zwrócić uwagę. W IX widziałem 3 rodzaje mocowań, w VIII może być podobnie.

Chodzi Ci o takie lusterko z kamerą?

FB_IMG_1590287803477.jpg

Ta kamera jest częścią systemu automatycznych świateł drogowych. Lusterka z taką kamerą występowały w przedlifcie.

FB_IMG_15902878357431.jpg
                        Last edited by PiotrekM.; 24-05-2020, 08:39.
                        Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

Ja kupiłem z Hondy Accord VII i działa bez problemów. Pamiętajcie, aby kupić z wtyczką!

Comment

Odnośnie lusterka są dwie wersje:
                            - przedlift z mocowaniem takim samym jak w VIII generacji - wsuwanie i zabezpieczenie klipsem lub śrubą zależne od rodzaju lusterka, to lusterko ma 3 piny (2 brązowe i czarny)
                            -> MOCOWANIE PRZEDLIFTA -> https://allegro.pl/oferta/honda-civi...zne-8104954257 <- UWAGA, TE AKURAT JEST LEKKO PODNISZCZONE I BEZ WTYCZKI POMIMO OKIPSU ZE TO OD X rok 17.
                            - polift z mocowaniem innym na sześciokąt, to lusterko na 5 pinów (czarny, brązowy, czerwony, zielony i bladoróżowy).
                            -> MOCOWANIE POLIFTA -> https://allegro.pl/oferta/lusterko-w...-16-9165072348 <- UWAGA, TUTAJ JEST TYLKO GNIAZDKO POTRZEBNA JESZCZE WTYCZKA.
                            Przed zakupem lusterka proszę zweryfikować sposób montażu u siebie. Wsuwane mocowanie jest niezabudowane, na sześciokąt lusterko jest zabudowane.
                            PRZYKŁAD LUSTERKA Z ZABUDOWANIEM -> https://allegro.pl/oferta/honda-civi...owa-8441338438
                            Wszystkie powyższe uwagi, są z tego co zaobserwowałem w soich dwóch autach, dobrze abyście zawsze weryfikowali to z uwzględnieniem swojego modelu.
                            Obecnie zamontowałem w moim przedlifice 2.2 lusterko, zamierzam w drugiej swojej Hondzie, polift, zamontować drugie lusterko (akurat szczęście w nieszczęściu, że do 2.2 kupiłem ponad pół roku temu niewłaściwe, które teraz przyda się do nowego polifta).
                            Bardzo słuszna uwaga Krzychup, aby kupić z wtyczką, wówczas należy tylko wlutować się w istniejące przewody we wtyczce

Comment

Czyli ja muszę przedliftowego szukać bo mam takie
                              IMG_20200524_140820950 (Medium).jpg
                              Jeszcze zapytam Społeczeństwo, jak zdjąć tą nakładkę przy szybie, żeby nie urwać lusterka od szyby?
                              Pytam bo kiedyś w Fordzie tak zrobiłem, razem kawałkiem szyby zdjąłem :-P
                              Na dole jest szczelina. Pchać się tam ze śrubokrętem, podważać ?

Comment

Working...
                              X