Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oświetlenie wewnętrzne

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Oświetlenie wewnętrzne

Napiszcie jak to jest z oświetleniem wewnętrznym - chodzi mi dokładnie o oświetlenie z przodu - od której wersji (Executive?) występuje to światełko nad lusterkiem w wersji z możliwością regulowania trybu jego automatycznego włączania (np. przy otwieraniu drzwi, otwierania zamka itp.)? - w mojej 1.4 Sport tego nie ma - można oczywiście włączać je ręcznie ale tylko ręcznie - w instrukcji widzę natomiast że są 2 wersje tego modułu... z kolei ustawienie światełka z tyłu w tryb automatycznego jego włączania w momencie otwierania drzwi powoduje, że zaświeci się oczywiście tylko wspomniane światło z tyłu - trochę z tym powiem szczerze jest porażka - szczególnie teraz, kiedy rano jest jeszcze ciemno itp. - a to światełko z tyłu nie daje wg mnie pożądanego efektu...

Jest już wątek o tym...
    nie zmienia to jednak faktu że to fatalnie rozwiązali. Ja w czasie serwisu będę prosił o podpięcie tych przednich lampek do tylnej,tak aby się zapalały po otwarciu drzwi.

Comment

Ja uważam, że światło na środku jest wystarczająco mocne. Na pewno mocniejsze niż w moich poprzednich autach (Nissan, Renault). Spokojnie w nocy można zapiąć dziecko w foteliku. Po co mocniejsze ? Żeby świecić jak latarnia na parkingu ?

Comment

Polecam dobrą listwę LED w miejsce żarówki. Raz, że nie zabija akumulatora jak zostawisz na postoju, a dwa że możesz sobie dobrać intensywność i barwę światła zależnie od tego jaką kupisz. Ja w 8gen (mam executive) mam wymienione całe oświetlenie wewnętrzne (łącznie z tym na nogi i w schowku) na LEDy i jest duuużo lepiej. A nawet jak dziecko zostawiło zapaloną lamkę na cały weekend, zużycie jest tak małe, że akumulator w poniedziałek kręci bez zastanowienia. A na żarówce zawsze był kaputt.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
          Polecam dobrą listwę LED w miejsce żarówki. Raz, że nie zabija akumulatora jak zostawisz na postoju, .......A nawet jak dziecko zostawiło zapaloną lamkę na cały weekend, zużycie jest tak małe, że akumulator w poniedziałek kręci bez zastanowienia. A na żarówce zawsze był kaputt.
          Na postoju, jak zamkniesz samochód, to przecież lamki gasną, nawet jak przednie zostawi się włączone, więc o aku nie ma obaw.

Comment

Niby tak, ale w przydomowym garażu nie zamykam auta pilotem -> lampki nie gasną.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Mnie też to irytuje. Mam wersję comfort i nie mam (chyba) lamki w z tyłu. Mam tylko na środku i 2x nad lusterkiem. Nie wiem co stało na przeszkodzie, żeby także i one uruchamiały się przy otwieraniu drzwi. Bardzo często mam tak, że czegoś szukam, włączam te lampki nad lusterkiem.. wychodzę z samochodu, zamykam.. patrzę i przypominam sobie że ich nie wyłączyłem..

Dudek_t Powiedz mi, pytałeś się może w ASO czy coś takiego jest wykonalne? Jestem ciekaw jeszcze jednej rzeczy - jak taka ewentualna wymiana oświetlenia na LED będzie wyglądać z perspektywy gwarancji

Comment

Jeszcze nie pytałem, zapytam jak pojadę na przegląd. Technicznie na 100% jest to wykonalne. Jeśli ASO się tego nie podejmie za przysłowiową stówkę to zrobię to u jakiegoś elektryka.
                Co do LEDów - na bank gwaracja jest bezpieczna. To przecież nie jest ingerencja w układ elektryczny a jedynie zmieniasz żarówkę.

Comment

Daj znać jak to ogarniesz, ciekaw jestem

W sumie racja, żarówka będzie inna i nic poza tym

Comment

Wracając do tematu włączającej się po otworzeniu drzwi tylko lampki środkowej wymyśliłem i zrealizowałem oto taki projekt:
                    Po rozebraniu przedniej lampki znalazłem dwa puste miejsca między żarówkami fabrycznymi:
                    IMG_3479.jpg
                    W puste miejsca wkleiłem połączone przewodami panele ledowe 12V z trzonkiem G4
                    IMG_3484.jpg
                    Po przeciągnięciu drutem przewodu między podsufitką a dachem od lampki przedniej do środkowej podłączyłem przewód plusowy do przewodu plus w kostce lampki środkowej i minusowy do gniazda minus żarówki w lampce środkowej. W ten sposób włącznik lampki środkowej steruje też dwoma lampkami
                    IMG_3491.jpg
                    Po złożeniu wszystkiego lampka przednia świeci razem z środkową po otworzeniu drzwi z pilota, wyłączeniu zapłonu, otworzeniu drzwi klamką, oraz świeci nadal po naciśnięciu klosza oświetlając prawą lub lewą stronę. Trochę dłubaniny ale efekt fajny, w krótkie jesienne dni samochód fajnie oświetlony wewnątrz.
                    IMG_3489.jpg
                    Last edited by Jacek68; 21-10-2014, 19:53.

Comment

wklej w treści najlepiej zdjęcia , ponieważ załączniki nie działają

Comment

Trochę zamieszałem, ale już poprawiłem
                        Jeszcze parę zdjęć
                        Oryginalne żarówki lampki przedniej
                        IMG_3493.jpg
                        I dołożone przeze mnie
                        IMG_3494.jpg
                        Taki efekt
                        IMG_3497.jpg
                        W rzeczywistości wygląda to lepiej niż na zdjęciach

Comment

Jacek, skąd jesteś? Podjąłbyś się zrobienia tego w moim samochodzie? Oczywiście odpłatnie. Co Ty na to? Gdy kiedyś poruszyłem ten temat w ASO oczywiście usłyszałem że bez demontażu podsufitki, przednich słupków itp. nie da się tego zrobić.

Comment

Mieszkam w Zielonej Górze. Sam pomysł zajął mi trochę czasu, natomiast wykonanie ok dwóch godzin, trochę lutowania i klejenia. Jeśli masz niedaleko do Zielonej Góry to niema problemu żeby zrobić to w twoim samochodzie. Mnie to kosztowało dwa panele, półtora metra przewodu dwużyłowego 0,2, koszulka termokurczliwa koszt ok trzydziestu złoty. I tyle kosztowało by Ciebie chyba że wybierzesz sobie inne źródło światła np. panel led prostokątny, barwa światła ciepła zimna. Ja dysponuje dosyć wyposażonym garażem tak że niema problemu. Rozśmieszyły mnie plany ASO demontażu podsufitki, przednich słupków chyba w celu przeciągnięcia przewodu nie wiem, bo ja po zdjęciu kloszy z dwóch lampek odkręciłem je wypiąłem z kostek i cienkim drutem z spawalniczym przeciągnąłem kabel pomiędzy podsufitką z jednej dziury po lampce do drugiej. Jeszcze jedno pytanie czy Twoja lampka przednia jest taka sama jak moja na powyższych zdjęciach, bo te lampki też są różne, moje auto to wersja 4d comfort. Chociaż fabrycznie zapalają się dwie lampki chyba tylko w wersjach z szyberdachem gdzie środkowa lampka jest cofnięta na poziomie tylnej kanapy. Teraz myślę nad oświetleniem na dole w boczkach drzwi i kamerą cofania.

Comment

Czy ktoś w hatchbacku poliftingowym przyłączał przednie lampki wg pomysłu Jacek68. W mojej lampie są inne żarówki nie c5w tylko w5w bezbagnetowe. Napięcie 12V zasila ciągle żarówkę, przycisk klosza dołącza masę. Chciałem zamiast tradycyjnych żarówek włożyć żarówki LED. Tyle, że światło lampki środkowej po zamknięciu drzwi blednie i wtedy zasilane jest niższym napięciem. Miernik wskazuje 7,8V zamiast 12V, nie wiem jak wtedy zachowa się żarówka LED. Upieram się przy LED, ponieważ nie wiem czy zbytnio nie obciążę elementów elektronicznych podłączając dodatkowo 2 żarówki.
                              Załączone pliki

Comment

Working...
                              X