Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spryskiwacze reflektorów zasada działania.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spryskiwacze reflektorów zasada działania.

Witam.
    W jaki sposób działają spryskiwacze reflektorów? Jest to uzależnione od stopnia zabrudzenia, czy może od tego czy auto jest w ruchu?? Wyprzedzam pytanie...płyn do spryskiwaczy jest wlany;p

Edit:

Już rozwiązałem problem dzięki.
    Last edited by rambo7; 01-04-2015, 12:53.

Zapaliłeś światła jak mniemam ;D?

Comment

Coś w tym rodzaju;p

Comment

Spryskiwacze reflektorów załączają się automatycznie przy zapalonych światłach i pociągnięciu manetki spryskiwacza szyby przedniej pierwszy raz po odpaleniu auta. Ręcznie można użyć guzika spryskiwaczy reflektorów ale warunkiem jest aby światła były zapalone.

I teraz pytanie do użytkowników VIII gena:
        W VIII genie spryskiwacze są bodajże tak samo rozwiązane technicznie, dyszka wyskakuje i wypluwa płyn.
        Jak się to zachowuje w zimie gdy mamy skorupę lodu i śniegu na zderzaku?
        Czy to się nie zepsuje gdy fizycznie niemożliwe będzie wysunięcie dyszy z racji zalegającego lodu na zderzaku?
        Co się stanie z płynem, zostanie on gdzieś spiętrzony, wywołując ciśnienie w przewodzie czy po prostu jest jakoś odcinany skoro dysza nie może się wysunąć?
        Na jakiej zasadzie dysza się wysuwa, posiada jakiś układ mechaniczny z silniczkiem czy jak?
        Na te pytania „wydawca samochodu” (czyli dzoleras, który mi auto wydawał, nie mylić z handlowcem) nie znał odpowiedzi ;D.

Comment

Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz posta
          Spryskiwacze reflektorów załączają się automatycznie przy zapalonych światłach i pociągnięciu manetki spryskiwacza szyby przedniej pierwszy raz po odpaleniu auta. Ręcznie można użyć guzika spryskiwaczy reflektorów ale warunkiem jest aby światła były zapalone.

I teraz pytanie do użytkowników VIII gena:
          W VIII genie spryskiwacze są bodajże tak samo rozwiązane technicznie, dyszka wyskakuje i wypluwa płyn.
          Jak się to zachowuje w zimie gdy mamy skorupę lodu i śniegu na zderzaku?
          Czy to się nie zepsuje gdy fizycznie niemożliwe będzie wysunięcie dyszy z racji zalegającego lodu na zderzaku?
          Co się stanie z płynem, zostanie on gdzieś spiętrzony, wywołując ciśnienie w przewodzie czy po prostu jest jakoś odcinany skoro dysza nie może się wysunąć?
          Na jakiej zasadzie dysza się wysuwa, posiada jakiś układ mechaniczny z silniczkiem czy jak?
          Na te pytania „wydawca samochodu” (czyli dzoleras, który mi auto wydawał, nie mylić z handlowcem) nie znał odpowiedzi ;D.
          zadałem to pytanie w moim serwisie... i otrzymałem odpowiedź, którą cytuję w całości:
          "Witam, warunkiem poprawnego działania każdego mechanizmu jest umożliwienie mu pracy w optymalnych warunkach, co implikuje mn. utrzymanie pojazdu w tzw względnej czystosci- czyli przygotowując pojazd do jazdy w zimie należy usunąć warstwę lodu czy śniegu nie tylko z szyb, ale i z reflektorów i spryskiwaczy.... mechanizm wysuwania spryskiwaczy działa na zasadzie podnoszenia ciśnienia płynu w układzie spryskiwaczy, co powoduje ich wysunięcie. W przypadku zablokowania wysięgnika spryskiwaczy ciśnienie może spowodować rozszczelnienie się układu, stąd ważną rzeczą jest zalewanie płynów zimowych w odpowiednim czasie, jak i prawidłowe przygotowanie pojazdu do jazdy - usuwanie lodu i śniegu."

Myślę, że wszystko jasne... dłutko i uwalniamy w zimie spryski

Comment

A nie da się po prostu ustawić tak żeby przy pierwszym pryskaniu spryskiwacze się nie aktywowały? Ktoś się orientuje (w sensie ustawień komputera).

Comment

Niestety nie da się tego wyłączyć A jak przymarzną, po prostu nie "wyskakują" i nic się nie dzieje, 4 lata już tak jeżdżę i nie przejmuję się. Jest po prostu na tyle "fool proof", że chyba to przewidzieli skoro nie da się tego wyłączyć w zimie... Pompka jest jedna, więc przypuszczam, że para idzie "w gwizdek" zwykłymi spryskami szyby i nic sie mu złego nie dzieje.
              ............................C I V I C
              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Miło słyszeć. Dżoleras w salonie zapewniał że ludzie nie przyjeżdżają z tym do serwisu.

Comment

Generalnie to chciałbym żeby nie uruchamiały się automatycznie tylko wtedy kiedy ja chcę bo:
                  1. "obrzygują" mi całą maskę, co jest denerwujące świeżo po umyciu auta
                  2. włączając się co jakiś czas zużywają niemało płynu do spryskiwaczy, a kupuję te droższe co mają nie szkodzić plastikowym kloszom...
                  Tak generalnie to płyn w tym aucie leci strasznie. Poprzednio w Avensis to dolewałem 2x w roku, a tutaj 1x na miesiąc! W dodatku wytrysk na szybę tak średnio ją ogarnia - dolne rogi są nietknięte i się mażą Muszę w końcu to podregulować.
                  ............................C I V I C
                  .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Nie będę zakładał nowego tematu. Mam pytanie odnośnie następującej sytuacji:
                    Spryskiwacze ksenonów wysuwają się do spryskania - spryskują - i zostają w pozycji całkowicie wysunięte - "sterczą jak rogi".
                    Czy ktoś miał taką sytuację?
                    Dodam że ręcznie da się je wepchać do końca, ponowne spryskanie - sytuacja się powtarza.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Mnie się nie zdarzyło.

Comment

Odgrzebe temat.. U mnie nie chcą się w ogóle wysunąć dysze.. słychać tylko prace pompki id reflektorow ale nic się nie wysuwa. O co może chodzić? Czy ilość płynu w zbiorniczku ma tu jakieś znaczenie?

Comment

Za małe ciśnienie płynu? Auto nowe, więc raczej nie pompka. Może masz gdzieś jakoś niewielki wyciek spryskiwacza?

Comment

Muszą być zapalone światła drogowe automatycznie lub ręcznie, przynajmniej tak jest w crv

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Comment

Nie drogowe a mijania (krótkie).

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                              X