Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Automatyczna skrzynia biegów w Hondzie Civic

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Automatyczna skrzynia biegów w Hondzie Civic

Witam.
    mam na imię Tomek.Jestem posiadaczem Hondy Civic 1.6 16v 125 km w automacie.Mam pytanie.Co sądzićie o tej skrzyni?Co oznaczają kolejne przełożenia?Czy te auta z automatem są szybkie?Ile mniej więcej palą benzyny,gazu?Czy można się nimi ścigać?powiedzmy ze słabszymi Hondami w manualu na 1/4 mili.Jak wtedy startować?
    Bardzo proszę o opinię.

najlepiej zmienic na manuala jak chcesz sie scigac,automat jest dobry na miasto

Comment

jesten tedo samego zdania co samuraj , na automacie nie wkręcisz jej w obroty a jak wiadomo hanie je tak kochają
      VGEN NAJWAŻNIEJSZY GEN W MOIM DNA

"...Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki
      powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.
      Tak naprawdę sukces to 1% pracy wykonanej w 99% dzięki niepowodzeniom..."

Soichiro Honda - Honda Corporation

Comment

Witam Dołaczam sie do pytania Tomka- co oznaczaja kolejne przelozenia w automatycznej skrzyni biegow??? moze znajdzie sie ktos kto udzieli nam informacji?
        POZDRAWIAM

Comment

Witam!
          To mój pierwszy post na forum.
          Oznaczenia numerów w skrzyni automatycznej to oznaczenie na jakim najwyższym biegu może jechać Honda. I tak na pozycji 3 najwyższym możliwym biegiem będzie bieg 3.2 bieg drugi, 1 bieg pierwszy. Przydaje się to do hamowania silnikiem, ale też do dynamicznego przyspieszania.

Pozdrawiam

miarczek

Comment

witam wszystkich! juz kiedys pytalam rowniez o dokladne oznaczenie skrzyni automatycznej ale nikt wtedy nie wyjasnil wiec dolaczam sie do tego pytania moze ktos sie znajdzie kto wytlumaczy, czy wogole mozna zmieniac biegi w automacie w trakcie jazdy? jesli tak to w jaki sposow?
            oznaczenia mojej skrzyni sa nastepujace:
            P-parking
            R-wsteczny
            N?????
            D4-na tym biegu caly czas jezdze
            D3??????
            2?????

bede wdzieczna za odpowiedz-pozdrawiam wszystkich serdecznie

Do czego służy N, D3, i 2 ???? bede bardzo wdzieczna za wyjasnienie :-)))
            Last edited by Tomo1; 14-01-2011, 08:58.

Comment

N- to chyba neutralny czyli luz:]]
              nie wiem nigdy nie jezdziłem automatem;]

Comment

Koleżanki i koledzy. Wyjaśnie najkrócej jak się da.

P - bieg parkingowy
                R - wsteczny
                N - neutralny
                D4 - jazda do przodu na 4 biegach (1,2,3,4)
                D3 - jazda do przodu na 3 biegach (1,2,3)
                2 - tylko bieg 2
                1 - tylko bieg 1

Co do zmiany podczas jazdy to można zmieniać biegi z D4 na D3, czyli tylko w zakresie jazdy do przodu. Jak ktoś zmieni np. z D4 na R to może zepsuć sobie skrzynię.
                Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

Zamieszczone przez przemo_wb Zobacz posta
                  Koleżanki i koledzy. Wyjaśnie najkrócej jak się da.

P - bieg parkingowy
                  R - wsteczny
                  N - neutralny
                  D4 - jazda do przodu na 4 biegach (1,2,3,4)
                  D3 - jazda do przodu na 3 biegach (1,2,3)
                  2 - tylko bieg 2
                  1 - tylko bieg 1

Co do zmiany podczas jazdy to można zmieniać biegi z D4 na D3, czyli tylko w zakresie jazdy do przodu. Jak ktoś zmieni np. z D4 na R to może zepsuć sobie skrzynię.

a co z biegiem 1 i 2 ? Wcześniej pisali, że też można w czasie jazdy na nie zmieniać do hamowania silnikiem oraz do przyspieszania szybkiego.
                  Hmmm...
                  stoję na światłach, wrzucam 1 i lecę, później wrzucam 2 i dalej lecę, na koniec D4 i już spokojnie jadę ? tak można ? czy nie zaszkodzę skrzyni ?

Comment

tak można ale do dynamicznego przyspieszania trzeba naprawdę umieć się z nią obchodzić bo można ją łatwo zajechać

Comment

Gwoli wyjaśnienia odnosnie wkręcania się na obroty, szybkiego ruszania spod świateł itp.
                      Obroty przy których skrzynia zmieni bieg na wyższy zależą od tego, jak bardzo mamy wciśnięty gaz. Jeśli lekko oprzemy stopę, to zmiana nastąpi już przy 3 tys. Jeśli wdepniemy gaz w podłogę, to obroty podejdą do maksymalnych. Zatem nie ma sensu machać dźwignią na D2, D3, tylko od razu D4 i but w podłodze.

I jeszcze o różnicy pomiedzy N a P. N to "luz", P to jak zostawienie auta na biegu przy wyłączonym silniku.

Comment

Working...
                      X