Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łożysko oporowe,sprzegło oraz łożysko na wałku skrzyni. Pomocy!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Łożysko oporowe,sprzegło oraz łożysko na wałku skrzyni. Pomocy!

Witam!!
    Mam problem ze swoją hanią 1.5 16V, coś mi rzezi w skrzyni biegów, na luzie przy wcisnietym sprzegle cichło. Wyciągnołem skrzynie z auta, odkreciłem sprzegło, sciagnołem łożysko oporowe ze skrzyni, i teraz potrzebuje takiej pomocy:
    Jak sprawdzic łożysko oporowe, czy jest do wymiany?, juz wyjete z samochodu.

I jak sprawdzał luzy wałka w skrzyni, czy jest tam moze własnie problem z któryms z łozysk w skrzyni bo moze to jakies zrzedziło.

I jak poznać ze tarcza, oraz docisk jest to wymiany? bo moze przy okazji bym to wymienił.

Proszę o pomac jak to sprawdzić.

łożysko oporowe prosta sprawa - weź w rękę i pokręć jak słyszysz szum kuleczek - do wymiany
    docisk mozna sprawdzić czy jest prosty czyli czy ktoś nie jeździł na skończonym sprzęgle i nitami nie przetoczył docisku ale nawet jeżeli jest prosty to nie wiem czy ktoś jest ci w stanie zagwarantować że to sprzęglo będzie dobrze trzymać
    tarcza - wydaje mi się że powinno byc widać takie charakterystyczne ząbki/wcięcia na tarczy manual podaje że ich minimalna głębokość to 0,2 mm

Ale z tego co mowisz to wygląda że poddało się łożysko na wałku odbiorczym ale niestety tu nie pomogę bo skrzyni jeszcze nie rozbierałem a bez tego raczej się nie obędzie, krótko mówiąc zalecałbym wizyte u fachowca - dobrego fachowca
    Last edited by Gość; 17-02-2009, 09:19.

Comment

witam, zrób tak jak wiktorm napisał. A co do docisku to gołym okiem poznasz, jak widać nity - do wymiany, bo jest skończone. Jakiś czas temu też wymieniałem w swojej. Moja rada - jak będziesz musiał kupić sprzęgło (łożysko, docisk lub tarcze). Kup te części osobno, zaoszczędzisz ponad 100 zeta. I nie ma obawy że coś nie będzie pasowało Za cały komplet-zestaw trzeba zapłacić trochę więcej. Nie rozumiem czemu tak jest. Powodzonka w naprawie.
      pozdrawiam
      HONDA CIVIC D13B2

Comment

tylko teraz powiem ci ze to nie jest wina lozyska oporowego..to szumi ci lozysko wyciskowe!!tez to mialem w skrzyni.zmienilem skrzynie na 1.3 bo tam sa o wiele wytrzymalsze lozyska niz w tych 1.5.i po problemie.
        a ja radze ci kupic wszystkow komplecie..bedziesz peny ze wszystko ci idealnie pasuje..no i kup sobie oczywiscie dobrej jakosci zestaw.

Comment

Proponuje kupić docisk tarcze sprzegła i oporowe osobno bo jakosc jest ta sama jak tych kompletów tylko nie LUKA, poleca tez zrobienia spieka to ułatwia zycie tylko wkurza w korkach, Robiłem wymiane łożysk w skrzyni od b18 900zł z robocizną bo tez cos mi szumiało i sie zblokowalo łożysko w skrzyni i spaliłem sprzegło.

Comment

Dzięki panowie.

dax a czy łozysko oporowe to nie jest to samo co wyciskowe?
            a jak ci pasowała skrzyna od 1.3 do 1.5 bez problemów? a niema różnicy w predkościach na biegach?

prosze jeszcze o pomoc na moj ostatni post bo widze ze dax nie odpowiada.
            Last edited by Gość; 18-02-2009, 10:04.

Comment

Working...
            X