Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Civic 1990r 1.5 16V automat] Duże spalanie, 16 mignięć.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• [Civic 1990r 1.5 16V automat] Duże spalanie, 16 mignięć.

Witam,
    Jakiś czas temu nabyłem Honde Civic 1990r 1.5 16V automat. Auto zaczęło ostatnio dużo palić - 12 litrów po mieście. Pod nogami pasażera, w "okienku" po przekręceniu kluczyka następuje seria 16 błysków czerwoną diodą.

Dodatkowo jak silnik jest rozgrzany to nie można uruchomić auta. Trzeba poczekać 2-3 minuty i auto odpala bez problemu.

Czy moglibyscie mi poradzić od czego powinienem zacząć i ewentualnie co wymienić ?

Ogólnie dodam że silnik jest po remoncie, automat sprawuje się bardzo dobrze. Poza opisanymi nie ma żadnych problemów.

Serdecznie dziękuje i pozdrawiam
    Arek

Kolego, najprawdopodobniej jest to: 16 Wtryskiwacz paliwa lub jego obwód (silnik D15B2). Co do spalania to pamiętaj, że automat pali ciut więcej od manuala.
    Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

tak dziękuje, ale jak rozwiazać ten problem? wymienić wtryskiwacze? czy sonde lambda?
      Last edited by Gość; 28-05-2009, 09:19.

Comment

Zamieszczone przez papaj Zobacz posta
        Dodatkowo jak silnik jest rozgrzany to nie można uruchomić auta. Trzeba poczekać 2-3 minuty i auto odpala bez problemu.
        Przekaźnik główny sprawdzałeś?
        Zamieszczone przez papaj Zobacz posta
        ale jak rozwiazać ten problem? wymienić wtryskiwacze? czy sonde lambda?
        Jak błąd 16 to nie sonda...wtryskiwacz albo obwód, tak jak Przemo pisał. Zanim je wymienisz, sprawdź wtyczki.

Comment

Zamieszczone przez twizzter Zobacz posta
          Przekaźnik główny sprawdzałeś?
          Wyczytałem na forum, że mam 'przelutować styki przekaźnika'.
          Jak przekręcam stacyjkę to słychać głośne tryknięcie w okolicy puszki z bezpiecznikami.

Chciałem wyciągnąć ten przekaźnik, ale nie mogę go zlokalizować. Jaki i gdzie dokładnie jest ten element?

Comment

powinien byc pod kierownica ,po lewej jej stronie

Comment

przekaznik pompy paliwa jest od str.kierowcy zaraz praktycznie jak jest raczka od otwietania klapy (maska przud)jest przykrecony do nadkola srobka 6 ka klucz 10 tka on jest razem z przewodem masa odkrecasz go wyciagasz wtyczke nastepnie otwierasz przekaznik poprawiasz luty styki i montujesz spowrotem tyle i powinno byc ok bo to napewno od niego.

Comment

Working...
              X