Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Okopcone świece

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Okopcone świece

witam
    moja żaba zaczęła się dusić na wolnych obrotach a teraz nawet gaśnie i ciężko ją odpalić gdy silnik jest ciepły... zimny pali dobrze.podczas jazdy na 1, 2, lub 3 na wolnych obrotach szarpie. w dodatku świece są okopcone
    dodam że wczoraj zmieniałem filtr paliwa i powietrza, wyczyściłem kopułkę...
    czyżby to znowu świece i przewody? zrobiłem na nich 10 tyś...
    chciałbym jeszcze wyczyścić gaźnik... proszę o wypowiedzi na ten temat jeśli ktoś już to sam robił
    żaba, 1.3 16v 1993

Na moje oko to raczej nie wina gaźnika. Skoro szarpie to jestem bardziej niż pewny, że to świece lub przewody. Któraś ze świec może w ogóle nie palić. Poza tym świece jak dobrze palą są koloru żółto-pomarańczowego. Jak masz szczelinomierz sprawdź przerwę na świecach powinny mieć 1,0 - 1,1 mm przerwy.
    HONDA CIVIC D13B2

Comment

szarpie tylko gdy zdejmuję nogę z gazu na wolnych obrotach - dusi się i (dlatego) szarpie...
      kiedy ruszam i przyspieszam jest dobrze, poza tym że autko jest słabsze, zamulone... ale na wyższych obrotach pracuje równo, nie przerywa...
      stało mi się tak po weekendzie kiedy to zrobiłem prawie 1000 km i przyznam, że nie szczędziłem paliwa, ale to raczej bez różnicy...
      żaba, 1.3 16v 1993

Comment

miałem to samo, gdy jechałem np. na 3ce mając 4k obrotów i puściłem gaz auto się dławiło i zaczeło szarpać, na szczęście problem ustał być może była to wina słabej jakości paliwa z naszych rodzimych stacji.

Comment

zdjąłem obudowę filtra powietrza
          zauważyłem, że pierwsza przepustnica (patrząc od przodu auta) nie otwiera się przy wyższych obrotach, w dodatku kapie na nią paliwo...nie wytryskuje do gardzieli tylko skapuje...
          czy to przypchana dysza???
          jak tak to odkręcam gaźnik i go czyszczę...
          żaba, 1.3 16v 1993

Comment

Witaj,
            Skoro okopcone świece to na pewno nie przytkana dysza. Czarny osad na świecach oraz kłopoty z uruchomieniem przy ciepłym silniku to oznaka zbyt bogatej mieszanki (za dużo paliwa w stosunku do ilości zasysanego powietrza). Jeśli masz wycieki paliwa to sprawdź czy jest właściwy poziom paliwa w gaźniku (nie widziałem nigdy tego gaźnika, ale z doświadczenia wiem, że często może to być np. uszkodzony pływak), a ponieważ jest go nadmiar motor się dławi.
            Powodzenia!

Comment

racja...
              to była wina złej mieszanki
              odkręciłem pokrywę filtra i obserwowałem co się dzieje...
              do drugiej przepustnicy (tej dodatkowej) paliwo z dyszy skapywało zamiast się rozpylać. w efekcie zalewało mi świece i auto gasło na wolnych obrotach.pewnie owa dysza była przypchana co utrudniało przepływ paliwa. w dodatku wężyk nr 4 był pęknięty...rozkręciłem gaźnik na części pierwsze, przemyłem w benzynie, przedmuchałem sprężarką i znowu pali na dotyk
              nie wiem czym kierują się mechanicy mietki, staśki, czy tam gienki, którzy mówią, że wypłukali z naszego gaźnika mnóstwo syfu a nawet paprochów, które przycinają pracę nawet przepustnic - bzdury... mój gaźnik był fabrycnie złożony, byłem pierwszym kto do niego zajrzał i niczego takiego nie zuważyłem. może jedynie jakieś drobiny skumulują się w dolocie wierconym do dyszy i tyle
              podczas prac robiłem zdjęcia to stworzę niedługo jakiś mały manual jeśli ktoś też chciałby sam przepłukać gaźnik...
              żaba, 1.3 16v 1993

Comment

bardzo proszę o taki poradnik

Comment

Working...
                X