Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pewnie bylo 100 razy ale mam pewne watpliwosci - ustawienie rozrzadu ??

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• pewnie bylo 100 razy ale mam pewne watpliwosci - ustawienie rozrzadu ??

Witam,

Prosze o odpowiedz i wyjasnienie moich watpliwosci odnosnie ustawienia rozrzadu. Civic 94r 1.4 silnik.
    images.jpeg to orginalne zdjecie

czy kreski po prawej i lewej stronie powinny byc doslownie w lini poziomej do ziemi czli w poziomie ?? cz tak jak jest to teoretycznie widoczne lekko , lewa kreska ponizej poziomu i prawa lekko do gory no i dolna-lewa na godzinie 7 DOKLADNIE NAKIEROWANA NA WYPUSTKE KTORA JEST NA OSLONIE, dodam ze dokladnie obok tej wypustki jest tak jak by inna wzpustka konczaca oslone i na wielu zdjeciach wlasnie na nia wskazuje kreska dolna lewa.

images1.jpg widac ze kreski sa lekko lewa nizej prawa wyzej od poziomu i glowicy i ziemi, kreska ktora narysowalem jest pozioma

na moj rozum powinno byc wszstko tak ustawione ze wlasni dolna lewa wupustka i kreska powinnz byc idealnie nakierowane na siebie wtedz napis UP po prostu z automatu bedzie na gorze a kreski boczne znaki GMP beda lewa lekko na dole prawa lekko w gore_

A kolo pasowe powinno byc ustawione dokladnie na wypustke na oslonie badz silniku jest tez na silniku strzalka zaznaczeniem na kole z 2 kreskami a nie trzema kreskami? bo 3 kreski sa od ustawiania zaplonu ???

pozdr
    Last edited by henoh; 04-07-2013, 00:23. Powód: brak rysunku 2

panowie, nikt nie umie ustawic rozrzadu ?
    Ustawilem go tak ze gorne kolo od walka jest dokladnie tak jak na rysunku czyli nie jest idealnie w poziomie w stosunku do glowicy lecz lekko lewa strona nizej a prawa wyzej ale idealnie na znaku obudowy po lewej na dole (godzina 19:00) dolne kolo natomiast ustawilem na 2 naciecia (idealnie na 2 naciecia) bo 3 naciecia sa ponoc od zaplanu.

Znalazlem gdzie na necie info ze po ustawieniu rozrzadu trzeba 6 razy (pelne obroty) przekrecic w lewo wszystko i pozniej poluzowac napinacz, nastepnie przestawic o 3 zeby (na dole) i znowu przekrecic calosc w lewo 3 pelne obroty. I powiem tak, po przekreceniu rozrzadu 6 razy kiedy sprawdzilem ustawienie w stosunku do poczatku nie zgadzaly sie polozenia, juz nie bylo tak jak ustawilem tylko troche inaczej.

Malo tego w drugiej mojej honddzie z silnikiem 1.6 D16z6 (rozrzad ustawiam w b14a2) sprawdzilem z ciekawosci ustawienie rozrzadu i ustawiajac gorne kolo tak jak jest na rysunku dolne kolo jest ustawione na 3 nciecia czyli te od zaplonu ... O co chodzi ??

Czy w momencie kiedy PEKL mi pasek rozrzadu musze ustawic to wszystko w jakims specialnym polozeniu korbowodu ?? czy wystarczy tylko ustawic wszystko tak jak na rysunku ??

Comment

temat mozna zamknac, jako ze nikt nie odpisal zrobilem tak jak wydawalo mi sie logiczne i zgodne z rysunkiem.
      2 Znaki GMP ustawilem tak jak na to wskazywalo oznaczenie na godzinie 19 czyli lewy lekko ponizej prawy = z glowica, natomiast kolo pasowe ustawilem na 2 naciecia (dziwne bo w d16z6) mam ustawione na 3 naciecia i dziala i jezdzi i od lat. Nie rozumiem tego

Samochod odpalilem, pali od kluczyka, nie dymi nic nie dzwoni wydaje sie wszystko ok.

Comment

Working...
      X