Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmienna faza rozrządu??? ;|

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zmienna faza rozrządu??? ;|

Jak temat mówi ... Po prostu chodzi mi o to na czym polega zmienna faza rozrządu... niech mi ktoś to wyjaśni...
    Z góry dzięki...
    Pozdro

Taki rozrząd zapewnia dostosowanie skoku zaworów i kątów krzywek wałka.Komputer przekazuje parametry silnika w danej chwili do zaworu elektromagnetycznego,a ten za pomocą ciśnienia oleju przełącza wałek na odpowiedni zarys krzywki.Stąd nazwa VTEC (Variable Valve Timing and Lift/Electronic Control - elektroniczne sterowanie fazami rozrządu).
    Last edited by BeatleJohn; 15-12-2008, 00:08. Powód: dopisek
    ビートル ジョン

Comment

I wszystko jasne

Comment

No własnie nie do końca bo rozumiem, że mogą byc zmienne fazy rozrządu przy DOHC (2 wałkach), ale nie mam pojęcia jak to sie ma przy SOHC (jednym), w którym VTEC też występuje :O CZARNA MAGIA

Comment

Może nie na temat ale z tego,co mi się obiło,to rozwiązanie techniczne jest takie samo w VTEC i VTi.Różnica jest tylko w kucach pod maską-VTEC ma ich więcej.Sprostujcie jeśli się mylę-mogłem coś nie doczytać. Acha-jest jeszcze aspekt tego typu:mogą być sterowane zawory dolotu i wydechu jednosześnie lub osobno.
          ビートル ジョン

Comment

VTEC (eng. Variable valve Timing and lift Electronic Control system) - system kontroluje czas i wznios zaworów w zależności od obrotów silnika, stopnia otwarcia przepustnicy. Wałki rozrządu mają po jednej "zwykłej" krzywce dla każdego zaworu silnika, dodatkowo dla każdej pary zaworów występuje dodatkowa krzywka o "większym" profilu. Po przekroczeniu danego zakresu obrotów i przy spełnionych podstawowych warunkach (właściwa temperatura i poziom oleju) system przełącza sterowanie zaworami na krzywki wałków rozrządu o dłuższym czasie otwarcia i większym wzniosie. Najnowszym produktem Hondy jest silnik i-VTEC który dodatkowo steruje wyprzedzeniem wałka ssącego (VTC) System VTEC jako pierwsza zastosowała Honda. Do dziś firma Honda specjalizuje się w systemie zmiennych faz rozrządu i jest w tej kategorii motoryzacji na 1 miejscu w świecie. System VTEC włącza się od 3500obr. do ponad 5200 obr./min w zależności od implemenacji Vtec'a (vtec jednowałkowy, vtec dwuwałkowy vtec-e, i-vtec), oraz dodatkowych czynników, np. kąta otwarcia przepustnicy, właśnie wtedy odczuwalny jest tzw. "kop" jeśli chodzi o przyspieszenie.

Źródło: wikipedia
            Last edited by Gość; 15-12-2008, 12:52.

Comment

Toliusz-na Ciebie można liczyć.Wiedziałem,że "gdzieś dzwonią ale nie wiadomo w którym kościele".
              ビートル ジョン

Comment

Tak to mniej więcejj wygląda.

YouTube - Honda - VTEC Technology

Pozdrawiam

Comment

chwila moment... a co ma zmienna faza rozrządu do VTECa ?? To jedno i to samo czy ktoś mi namotał w głowie?

Comment

I w dalszym ciągu nie rozwiązuje to różnicy pomiędzy SOHC, a DOHC w jednym i drugim występuje VTEC. W DOHC logiczne bo są dwa wałki, ale w SOHC nie wiem jak to możliwe :P

Comment

Vanos stosowany w BMW:
                      System dwustopiowej regulacji. Elektroniczne urzadzenie sterujące, wykorzystujace sygnały z czujników obciążenia i prędkości obrotowej silnika, określa sygnał sterujący wykonawczego układu hydraulicznego. Sygnał sterujący ustala połozenie zaworu elektromagnetycznego umożliwiajacego przepływ oleju do układu uruchamiającego. Siła pochodząca od ciśnienia oleju powoduje przesunięcie wałka połączonego z elementem regulacyjnym, ktory znajduje sie w piaście koła łańcuchowego napedu wałka rozrządu. Wałek rozrzadu zmienia swoje połozenie kątowe, powodując zmianę faz rozrządu. W zakresie niskich prędkości element regulacujny obraca wałkiem rozrzadu , zmniejszając kąt poczatku otwarcia zaworow dolotowych. w średnim zakresie prędkości obrotowych, powyżej określonej wartości, element regulacyjny obraca wałkiem rozrządu w kierunku wcześniejszego otwarcia zaworów dolotowych. Po przekroczeniu pewnej prędkości obrotowej element regulacyjny ustawia wałek rozrzady ponownie w połozeniu późniejszego otwarcia zawrów dolotowych.

Źródło: "Silniki spalinowe" Wydawnictwo WSiP

Comment

no i nic juz wiecej nie ma co dodawac i kupowac

Comment

Samuraj - i tym bardzo ładnym i ekonomicznie doskonałym akcentem, zakończyłeś temat. Super.
                          Pozdrawiam

Comment

Nie chce zakładać nowego postu ale mam pytanko, jakie jest napięcie potrzebne do sterowania zaworem elektromagnetycznym który powoduje puszczenie oleju pod ciśnieniem co powodując załączanie do pracy dodatkowej krzywki. ( silnik 1.6 SOHC )

Comment

Working...
                            X