mam civica 1998 1,4, 270 tys od dealera. od wiosny po ostrej jeżdzie termometr idzie ostro w górę. musze wyłączyć, albo schłofdzić obrotami na ok 2 tys. mechanicy twierdzą, że 1. pompa płynu 2. usczelka pod głowicą. różnica niebagatelna w cenie nie chcę robić uszczelki jeśli to pompa Co radzicie ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
układ chłodzenia
Collapse
X
-
mam podobny problem, moge jechac i jechac na wolnych obrotach i temperatua stoi na 1/4,
jak przycisne chwilę do 5-6 tyś obrotów następuje przełamanie i już wtedy temp. skacze
od połowy do maxa i już się nie ustabilizuje aż samochód stanie na kilka godzin i odpocznie
trochę zmniejsza temperaturę włączenie ogrzewania na max.
płynu niby nie ubywa, jak jest nagrzany to zbiorniczek jest pełny - po pełnym schłodzeniu wraca stan.
po wyłączeniu silnika wskaźnik temp wraca na swoje 1/4 skali ale po ponownym odpaleniu znów skacze wyżej
i co to może być?
dodam, że termostat założony na 100% dobryLast edited by Gość; 19-07-2010, 12:30.
Comment
-
Niewydany układ chłodzenia
dzieki wszystkim za info i rady o układzie chłodzenia. problem pojawił sie jaskrawo przy ostatnich wysokich temperaturach a rozwiązaniem okazały sie zmiana pompy, ale stara zuzyta tylko trochę ( łozysko ), wymiana chłodnicy ( stara ważyła 1 kg więcej od nowej, sądze, że tyle było brudów utrudniajacych przepyw płynu ) i chyba głównie zmiana gniazda /przyłącza wentylatora, wentylator włączał się dopiero przy wysokiej tempoeraturze, w okolicach czerwonego pola. dziś sprawdzałem jeżdżąc na 5-6 tys obrotów, po czym zatrzymywałem. WSKAŹNIK JAK PRZYKLEJONY NA 1/4 !!!! POZDO DLA WSZYSTCH AMATORÓW HOND
Comment
Comment