Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kradzież kół - Warszawa

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kradzież kół - Warszawa

Drodzy koledzy i koleżanki z forum,
    Chciałem tylko uprzedzić, że kradzież kół wraca do łask wśród złodzieji.... Czego sam padłem ofiarą w Warszawie, parkując pod przejazdem ulicy Łopuszańskiej (ok. nr 91) w Warszawie. Powrót z urlopu, autem przyjechałem do pracy (normalnie jeżdzę rowerem, który zostawiłem w pracy przed urlopem i który chciałem zapakować do auta...), i zastałem auto tak jak widać na załączonych zdjęciach. Auto zostawione na cegłach, brak kół (zimówki nokian + OEMowskie alu 17' czarno-srebrne).
    Nie miałem śrub zabezpieczających, i szczerze w serwisach usłyszałem, że "jak złodziej bardzo chce to i tak ukradnie, z tymi czy innymi śrubami..", ale i tak postanowiłem je teraz założyć, na wszelki wypadek.

Mimo tego, że te złodziejskie q..wy były tak 'miłe', że zostawiły auto na cegłach a nie na ziemi, to i tak uszkodzone zostały oba progi, lewe nadkole i przedni zderzak.... ASO (auto plaza) wyceniło szkody na 20k, całość z AC na szczęście..
    Na koniec mała notka od laweciarza, który zabierał moją Hankę do warsztatu: "Panie, ze 2 tygodnie temu, ściagałem takie auto jak pana, ten sam kolor nawet i też bez kół, tylko z ziemi trzeby było podnosić, bo nie podstawili cegieł..."
    Ręce opadaja.
    (sorki, że zdjęcia są do góry nogami, ale to mój pierwszy post i nie wiem nawet jak je obrócić..)

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png
    Last edited by Lukas; 15-05-2018, 11:06. Powód: Poprawa fotek.

a to q...wy, próg da się wyprostowac? czy trzeba będzie ciąć i spawać nowy

Comment

Ale numer... ja też myślałem, że takie akcje przeszły już do historii. Wychodzi na to, że każda część z Hondy jest na rynku wtórnym sporo warta, skoro opłaca się złodziejom nawet koła kraść.

Kół szkoda, ale najbardziej mnie boli, jak patrzę na uszkodzenia :|
      Mój czarny 8gen

Comment

Zamieszczone przez Bumber Zobacz posta
        Ale numer... ja też myślałem, że takie akcje przeszły już do historii. Wychodzi na to, że każda część z Hondy jest na rynku wtórnym sporo warta, skoro opłaca się złodziejom nawet koła kraść.
        Niestety, ale kto to kupuje? Są klienci, są kradzieże...

Zamieszczone przez buszuj Zobacz posta
        Chciałem tylko uprzedzić, że kradzież kół wraca do łask wśród złodzieji....
        Masakra i współczujemy. Oby złodziejom los kiedyś te lepkie łapy uj....

Comment

Współczuję
          A dobrej klasy nakrętki zabezpieczające - McGard - można kupić za 130zł - np. w Honda Plaza właśnie...
          Pal licho koła, ale teraz pewnie będziesz miał wycinane i wspawywane obydwa progi...
          Moje FD7

Comment

Zamieszczone przez adam12 Zobacz posta
            a to q...wy, próg da się wyprostowac? czy trzeba będzie ciąć i spawać nowy
            Ponoc prostowane były, dziś się dowiem wszystkiego, wieczorem odbieram auto.

Comment

są specjalne zestawy do ściągania śrub zabezpieczających... te z norauto rozpadają się po jednokrotnym stuknięciu młotkiem w przecinak....
              miałem kiedyś w volvo oryginalne zabezpieczenia, nikt ich nie mógł zdjąć (wyrobiły się wewnątrz) i trzeba było jakoś zdjąć koła...
              nikt nie dał rady, ani specjalnymi nakrętkami ani spawarką ani młotkiem i przecinakiem, trzeba było rozwiercać całe śruby...
              także jakość ma tu ogromne znaczenie..
              a tych co kradną bym zaj....ł
              obserwuj aukcje, może gdzieś wypłyną....

Comment

Zamieszczone przez bartekos Zobacz posta
                Współczuję
                A dobrej klasy nakrętki zabezpieczające - McGard - można kupić za 130zł - np. w Honda Plaza właśnie...
                Pal licho koła, ale teraz pewnie będziesz miał wycinane i wspawywane obydwa progi...
                Właśnie McGuard wziąłem, akurat kupiłem u Wyszomirksiego i dostarczyłem do warsztatu. Auto Plaza mimo, że serwisuje Hondę, posiada części głównie od Forda, a Wyszomirskiego mam bliżej niż do Honda Plaza.

Comment

Śruby McGuarda mają jedną wadę / cechę: są sferyczne, czyli pasują do felg OEMowych. Mam drugi letni komplet Sparco i tam są już stożki wymagane. W serwisie mi opowiedzieli, że to tylko jedna śruba z pięciu będzie nie do końca trzymać i żeby się nie przejmować, ale trochę strach - więc moje McGuardy w szafie leżą...
                  Wyrazy współczucia. Fele tanio można kupić OEMowe, to pryszcz. Progów szkoda....

Comment

szukaj takiego wzoru felg na portalach allegro olix itp. (brzuch mnie boli jak coś takiego widzę).
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                      Śruby McGuarda mają jedną wadę / cechę: są sferyczne, czyli pasują do felg OEMowych. Mam drugi letni komplet Sparco i tam są już stożki wymagane.
                      Hm, mam letni zestaw na Tomasonach, gdzie też wchodzą śruby stożkowe. I mam też pasujące zabezpieczenie McGuarda, czyli powinny być stożkowe.
                      Mój czarny 8gen

Comment

kolejny przypadek co potwierdza że apasze ze Stolicy upodobali sobie Hondy i Toyoty, ale głównie Hondy. Jak kiedyś ulubiony był VW Passerati to teraz Honda Civic. Ciekawe ile to potrwa i kiedy się opasą. Szumowiny bezmózgie potrzebowały czasu aby się zorientować co dobre.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Bumber Zobacz posta
                          Hm, mam letni zestaw na Tomasonach, gdzie też wchodzą śruby stożkowe. I mam też pasujące zabezpieczenie McGuarda, czyli powinny być stożkowe.
                          Sparco mi dali jako drugi komplet przy zakupie. McGuardy też wytargowane - widocznie są i sferyczne i stożkowe. Dali mi sferyczne pasujące do pierwotnych OEMowych. Pewnie, że wolałbym stożke do Sparców. W sumie, to nie szukałem jeszcze

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                            kolejny przypadek co potwierdza że apasze ze Stolicy upodobali sobie Hondy i Toyoty, ale głównie Hondy. Jak kiedyś ulubiony był VW Passerati to teraz Honda Civic. Ciekawe ile to potrwa i kiedy się opasą. Szumowiny bezmózgie potrzebowały czasu aby się zorientować co dobre.
                            Będzie trwało dopóki będzie zapotrzebowanie.
                            Żal patrzeć na te progi.

Comment

Co do McGardów - to firma produkuje chyba wszystkie możliwe rodzaje nakrętek i śrub.
                              Ja w moim mam po prostu dwa komplety nakrętek zabezpieczających McGarda - sferyczne do felg OEM i stożkowe do drugich kół. Tyle, że nie kupowałem przez ASO Hondy - sferyczne kupowałem sporo lat temu, jeszcze do poprzedniego Civica, w sklepie specjalizującym się w alufelgach i śrubach, a stożkowe jakieś dwa lata temu przez Allegro.

A w ogóle to właśnie mam lekko zagnieciony próg (już w sumie ponad rok) i się zawsze zastanawiałem czy mi gdzieś w ASO go zagięli czy samemu to zrobiłem na jakimś krawężniku (ale nie sądze). Ale patrząc na te zdjęcia, to może ktoś mi się próbował dobrać do kól .... ale zrezygnował ze względu na właśnie zabezpieczenia ... cieżko wyczuć, ale zagniecenie właśnie podobnie wygląda, tyko jest mniejsze. Nie rzuca się w oczy, dlatego na razie nic z nim nie robiłem, a na pewno bym nie chciał, żeby wycinali i spawali.
                              Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                              Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Working...
                              X