Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza wymiana oleju

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pierwsza wymiana oleju

Witam Wszystkich.

Przeglądając grupę użytkowników hondy HRV na FB, natknąłem się na wpis, którego screen wklejam poniżej.
    Bardzo mnie ten wpis zaintrygował, ponieważ do tej pory miałem nowego civica i nowego hrv i zawsze pierwszą wymianę oleju robiłem po ok. 3 - 5 tyś km, nie czekając na komunikat komputera w samochodzie.
    Obecnie mam nowego jazza hybrydę, w listopadzie mija rok, a przejechane mam dopiero 5 tyś km. W poniedziałek mam umówiony przegląd B i chciałem przy okazji zrobić wymianę oleju, pomimo, że komputer nie sygnalizuje takiej konieczności. Po opinii, którą umieszczam poniżej zacząłem się zastanawiać, czy faktycznie powinienem zrobić serwis olejowy, czy jednak czekać na przywołanie komputera?
    Ponieważ robię mało kilometrów, to po pierwszej wymianie oleju, kolejne robię co rok, nie czekając na przywołanie komputera. Czy robię coś nadgorliwie?
    Czy jednak powinno się wymieniać olej według wskazać komputera?

Czy według Was autor poniższego wpisu ma rację, czy jest to kolejny internetowy fake?

"Cóż jestes nie świadomy tego że na pierwszy raz jest zalany olej wzbogacony o volfram i bor by chronił silnik przez pierwsze 10 tys km gdy on jeszcze się dociera....
    Obecnie najpepszy olej jakość/cena jest najnowszy Shell 0w20 SP , olej na bazie GTL olej uzyskiwany z gazu ziemnego, bardzo czysty plus pakiet dodatkow czyszczacych utrzymujacy tłoki w czystosci o 50% bardziej od innych oleji, co ma kolosalne znaczenie w przypadku silników z bezpośrednim wtryskiem"
    Załączone pliki

Twoje podejście jest jedynym słusznym, robisz tak żeby optymalnie wydłużyć życie silnika
    Nie przejmuj się takimi wpisami, wiele jest teorii spiskowych, ale tylko jedno dobre podejście które Ty już stosujesz ...
    Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
    sigpic

Comment

Zmieniaj co rok albo 10-12 tys km, zależy co pierwsze. Jeżeli te 5 tys km to większości po mieście, to jak najbardziej kwalifikuje olej do wymiany. Jazda po mieście to tzw. "trudne warunki pracy" czyli można interwał skrócić o połowę.
      To co wkleiłeś to jakby ktoś naczytał się ulotek reklamowych, marketingowy bełkot moim zdaniem.
      Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
      Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Zamieszczone przez pablo_see Zobacz posta
        Jeżeli te 5 tys km to większości po mieście, to jak najbardziej kwalifikuje olej do wymiany. Jazda po mieście to tzw. "trudne warunki pracy" czyli można interwał skrócić o połowę.
        Komputer w aucie bdb oblicza kiedy należy zmienić w silniku olej, jeżeli jazda będzie w trudnych warunkach, to również zostanie to uwzględnione w obliczaniu interwału wymiany oleju.

Zamieszczone przez Fred Zobacz posta
        Czy według Was autor poniższego wpisu ma rację, czy jest to kolejny internetowy fake?
        Szczerze mówiąc, to do końca tego nikt nie wie, kiedyś dyskutowaliśmy na forum na temat tego czy fabryka coś tam zostawia w silniku, żeby lepiej się układał przez pierwsze km, możesz poszukać ten wątek.. ja np. na fabrycznym oleju przejeździłem chyba ze 12tys.km.. teraz mam 92tys.km i silnik nie bierze oleju, wszystko jest z nim ok. Jeżeli przejechałeś dopiero 5tys.km, to możesz dla świętego spokoju już wymienić ten olej, ASO Ci nie zabroni tego zrobić, ale jeśli tego nie zrobisz, to również silnikowi nic nie będzie, komputer poinformuje Cię kiedy należy wymienić olej. Generalnie wcześniejsza wymiana oleju jest na plus. Im olej jest świeższy i czystszy, tym lepiej chroniony jest silnik.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Panowie, dziękuję za szybkie odpowiedzi. Zostaję przy swoich interwałach, czyli raz w roku. Z kilometrów raczej mi nie wyjdzie częściej. Jeszcze raz dzięki.

Comment

Working...
          X