Witajcie.
Jako że temat olejów zawsze jest na TOP'ie proponuję Post w temacie:
Na jakim oleju jeżdżę? i co polecam użytkownikom diesla
Fabryka podaje że olej do diesla 1,7CTDi powinien spełniać lub przewyższać następujące normy:
Proszę użytkowinków i znawców również do zarekomendowania Oleju na jakim jeździ.
Pamiętajcie o tym że Post będą czytać ludzie potrzebujący konkretnej opinii dlatego zestaw podstawowych pytań przy dylemacie co kupić? proponuję trzymać się szablonu j.n:
1. Model diesla (np. 2.0TD; 1.7CTDi; 2.2CTD-i) ?
2. aktualnie zalewam olej - dokładnie opis SAE / ACEA / API ?
3. od jakiego przebiegu używam polecany olej / ile na nim przejechałem km (wymian)?
4. co jaki czaso/okres wymieniam olej ?
5. jaki olej zalany był wcześniej ?
6. gdzie kupić i jaka orientacyjna cena ?
7. gdzie wymieniam olej ?
8. uwagi co do pracy silnika na tym oleju (wycieki, dolewki, praca silnika, etc, itp.)
(proszę nie komentować w tym Poście, czy kochamy reklamowane produkty
czy nie
proszę o rzetelną wypowiedź - tzn. taką która pomoże nabywcy samemu wybrać i przede wszystkim zorientować się - CO leją użytkownicy?)
__________________________________________________ ______________________
zacznę od siebie:
1. 1.7 CTDi
2. Castrol EDGE Turbo Diesel SAE 5W-40 ACEA A3/B3 / API SM/CF
3. zalewany od 89tys przejechane 40tys
4. co 15 tys wymieniam
5. nie mam pojęcia co było wcześniej?
6. allegro bańka 5L za 135zł - z przesyłką! , filtr oleju Filtron 28zł. sklep automoto w okolicy
7. wymieniam: ASO 40zł zaprzyjaźniony warsztat 50zł, (zauważyliście kuriozum ceny?)
8. po 30 tys (przy okazji regulacji zaworów) oceniam stan "bebechów" silnika na wzorowy tzn, żadnych przebarwień w brąz silnik czysty jak sreberko, żadnych wycieków, silnik nie bierze oleju, silnk pracuje cicho, dlatego nie zmieniam będę jeździł na nim dalej. Olej spełnia aż nadto wymagania Hondy cena do przyjęcia. Spełnia wymagania jako olej niskopopiołowy co moim zdaniem jest zaletą mało zostawia sadzy na trurbinie a na tym mi zależy (biorąc pod uwagę jakość naszego paiwa i przewagę jazdy w mieście).
Oleje do Diesla:
Jako że temat olejów zawsze jest na TOP'ie proponuję Post w temacie:
Na jakim oleju jeżdżę? i co polecam użytkownikom diesla
Fabryka podaje że olej do diesla 1,7CTDi powinien spełniać lub przewyższać następujące normy:
SAE 5W-40 |
API CF |
ACEA B3/B4-04 |
Mercedes-Benz 229.1 |
Volkswagen 505.00 (1997) |
Volkswagen 505.01 (2005) |
Ford M2C-917A |
Proszę użytkowinków i znawców również do zarekomendowania Oleju na jakim jeździ.
Pamiętajcie o tym że Post będą czytać ludzie potrzebujący konkretnej opinii dlatego zestaw podstawowych pytań przy dylemacie co kupić? proponuję trzymać się szablonu j.n:
1. Model diesla (np. 2.0TD; 1.7CTDi; 2.2CTD-i) ?
2. aktualnie zalewam olej - dokładnie opis SAE / ACEA / API ?
3. od jakiego przebiegu używam polecany olej / ile na nim przejechałem km (wymian)?
4. co jaki czaso/okres wymieniam olej ?
5. jaki olej zalany był wcześniej ?
6. gdzie kupić i jaka orientacyjna cena ?
7. gdzie wymieniam olej ?
8. uwagi co do pracy silnika na tym oleju (wycieki, dolewki, praca silnika, etc, itp.)
(proszę nie komentować w tym Poście, czy kochamy reklamowane produkty

__________________________________________________ ______________________
zacznę od siebie:
1. 1.7 CTDi
2. Castrol EDGE Turbo Diesel SAE 5W-40 ACEA A3/B3 / API SM/CF
3. zalewany od 89tys przejechane 40tys
4. co 15 tys wymieniam
5. nie mam pojęcia co było wcześniej?
6. allegro bańka 5L za 135zł - z przesyłką! , filtr oleju Filtron 28zł. sklep automoto w okolicy
7. wymieniam: ASO 40zł zaprzyjaźniony warsztat 50zł, (zauważyliście kuriozum ceny?)
8. po 30 tys (przy okazji regulacji zaworów) oceniam stan "bebechów" silnika na wzorowy tzn, żadnych przebarwień w brąz silnik czysty jak sreberko, żadnych wycieków, silnik nie bierze oleju, silnk pracuje cicho, dlatego nie zmieniam będę jeździł na nim dalej. Olej spełnia aż nadto wymagania Hondy cena do przyjęcia. Spełnia wymagania jako olej niskopopiołowy co moim zdaniem jest zaletą mało zostawia sadzy na trurbinie a na tym mi zależy (biorąc pod uwagę jakość naszego paiwa i przewagę jazdy w mieście).
Oleje do Diesla:
Comment