witam czy ktos wymienial swiece w 1,7 jak to sie robi i po jakim przebiegu
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wymiana świec żarowych diesel
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
generalnie w instrukcji nic na ten temat nie pisze.
nie jest to ujęte w TABELI przeglądów okresowych, tak, jak również nie ma śladu textu na temat wymiany pompy wody. (jak co niektórzy mówią że należy to robić... ja jeszcze w moich PB Hondach nigdy nie wymieniałem pompy wody mniej więcej od 11 lat!!! auta jeżdzą i nic się nie dzieje), fakt w dieslu wymieniłem ale dlatego żę mechanik stwierdził że luz na łożysku - sama pompa w idealnym stanie. Każdy z nas posiadacz 1,7CTDi nie posiada książki serwisowej PL - akuratnie mam troche informacji na ten temat będzie na Forum do zamieszczenia.
pozdrawiam!
R7Last edited by rambo7; 10-01-2011, 08:15.Kierownik Działu Diesla
-
Ja wymieniałem pompę bo u mnie tak szumiało że nie dało się normalnie jechać, poza tym zaczął też piszczeć pasek. Co do świec żarowych dziś chwycił mróz -20 stopni to nie mogłem odpalić auta więc pojechałem autem brata a w międzyczasie znajomy popatrzył na hondę okazało się że 3 świece są przepalone a jedna zwęglona...:| Więc wymienił na nowe koszt 4 świece około 300 zł Nie pytałem go jak to się wymienia ale prawd. się wykręca świece wygląda ona jak długa szpilka :P
Comment
-
nooo ale co auto odpaliło ? pomogło ? odpala za pierwszym razem teraz ?.... już nie napisałeś ?
gratuluję kolegi fachowca - zabieg jest bardzo prosty, ale niezmiernie precyzyjny, świece siedzą w aluminiowej cześci bloku silnika - należy to robić kluczem dynamometrycznym siła dokręcenia musi być bardzo precyzyjna !
Instrukcja mówi: Dokręcić świece żarowe (A) wymaganym momentem obrotowym MOMENT 17.5Nm / 1.75kgf/m
jeśi to robił na czuja to ja bym się bał mimo wszystko (grozi albo ukręceniem gwintu, albo niedokręceniem z odpowiednią siłą i ... któregoś pięknego dnia jak pocisk wywali ci dziure w masce, wcześniej może wyrzucać tamtędy trochę oleju) ...noooo tak że gratuluję odwagi. jak by coś nie poszło jak trzeba to nie muszę mówić o kosztach robocizny prasowania, tulejowania, gwintowania, itd.Last edited by rambo7; 10-01-2011, 08:17.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Co do sposobu wymiany jestem spokojny z pewnością jest wszystko ok znajomy prowadzi warsztat jest obeznany w temacie, auto odpala o wiele łatwiej niż wcześniej różnicę po prostu widać i słychać :P Gdy zobaczyłem stare świece to sam się dziwiłem jak u diabła wcześniej to auto odpalało przy minusowej temperaturze...trzeba było długo kręcić i odmawiać różaniec w myślach. Znajdę chwilę zrobię foto starych świec może się to komuś przyda.
https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek...ca377de13.html
Tu u góry zdjęcie dwóch świec były one w gorszym stanie jak widać jedna (ta po prawej) była zwęglona...
https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek...a2cc0b824.html
Inny widok.
Nie wiem czy są jakieś alternatywne sposoby sprawdzenia czy świece są OK w moim przypadku wszystkie zostały wykręcone i podpięte bezpośrednio do akumulatora obudowa świecy chwycona przez kombinerki do minusa do plusa ten mały krótki gwint (o ile mnie pamięć nie myli) za pomocą przewodu. Wtedy widać czy świeca działa sprawdzałem tak własnoręcznie świece w peugeocie 205 1.8 D ewidentnie potrzeba było bardzo dużo czasu aby koniec świecy zaczął się żarzyć natomiast gdy podłączyłem nową wystarczyło 3-5 sekund i końcówka była rozgrzana do czerwoności, daje to jakieś porównanie.
Witam wymiana świec pomogła dziś -21 na termometrze, (odmówiłem wcześniej modlitwę ponieważ nie spodziewałem się aż tak dużego spadku temperatury) wsiadam przekręcam kluczyk dla pewności podgrzałem 2x zapala do strzału...więc jak pytał Rambo 7 wyżej zdecydowanie pomogło! Jeżeli ktoś musi dłużej kręcić rozrusznikiem to warto by się było przyjrzeć świecom. Pozdrawiam wszystkich dieslowców.
Comment
Comment