Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepalajace sie swiece zarowe 1.7 ctdi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przepalajace sie swiece zarowe 1.7 ctdi

Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z silnikiem mojej hondy. Jestem po regeneracji wtryskow. Po przywiezieniu od mechanika przed zima profilaktycznie zagladnalem do swiec zarowych i dwie byly przepalone. Zakupilem caly komplem wymienilem. Po moze gora dwoch miesiacach auto na mrozir po odpaleniu szarpalo strasznie i kopcilo. Pomyslalem moze swiece. Bingo jedna spalona. Mialem jedna stara dobra zalozylem zeby popatrzec czy sytuacja sie powtorzy. W zeszlym tygodniu problem z praca na zimnym silniku powrocil. Ta sama swieca spalona. Spotkal sie ktos z takim problemem?? Auto mechanik podpi al do kompa tyle ze na cieplym silniku mowil ze do parametrow i pracy jego nie ma zastrzezen. Kazal pojezdzic i jakby sie zno sytuacja powtorzyla przyjechac bedzie grzebal i szukal. Ale osobiscie wole zasiegnac wiedzy innych i spostrzezen przed oddaniem auta bo jak wiemy ciezko teraz o konkretnego mechanika. Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek odpowiedzi

Kup inne świece,bo są na rynku takie co działają miesiąc.
    Sprawdź kiedy grzeją,bo moze niepotrzebnie działają,to też jest częsta przyczyna.
    Co do temperatur kiedy grzanie działa z założenia to nie pamiętam konkretów,ale Rambo pewnie tak bo ma ten silnik,pewnie się odezwie.

Comment

Swiece zalozone NGK Y541J. A jakie bys polecil??

Comment

Czyli dobre.
        Zamieszczone przez byku457 Zobacz posta
        A jakie bys polecil??
        Właśnie międzyinnymi takie.Na niezdefiniowane problemy zawsze można założyć Duratermy,ale akurat ten silnik nie ma skomplikowanych peryferiów aż tak żeby nie znaleźć przyczyny.Duraterm ma materiałowy system zmniejszający prąd w razie przekroczenia temperatury.

Comment

byku457 Kilka spraw formalnych:
          Witamy się w dziale powitań nie w dziale technicznym, Regulamin pkt 2. Piszemy poprawnie w j. polskim, naprawdę ciężko się czyta Reg pkt 5. Widzę że jesteś od dawna ale teraz pierwszy wpis, ok, ale zasady, to zasady.

Zapoznaj się z tym tematem dowiesz się jak działa układ:
          Świece żarowe kopcenie po uruchomieniu silnika. Honda Civic 1.7 CTDi.

sterownik świec żarowych - civic 2004 1.7 cdti

świece żarowe - jak wymienić świece żarowe Civic 1.7 CTDi

świece użyłeś dobre, ale wsadziłeś starą po dużym przebiegu (bo była dobra jak twierdzisz) tzn. ona była nieupalona, ale to kwestia czasu i ją upaliło.
          Oczywiście można dyskutować czy to zbieg okoliczności czy normalne.
          Generalnie w czym problem?
          W świecach?
          czy w Wtryskach?
          czy w paliwie?
          czy w pompie CR?

bo mam wrażenie że upatrujesz przyczynę w świecach, a moim zdaniem nie w świecach jest sprawa, bo z opisu wynika:
          Zamieszczone przez byku457 Zobacz posta
          auto na mrozir po odpaleniu szarpalo strasznie i kopcilo.
          tu świece to raczej na końcu listy sprawdzeń bym ustawił.
          Szarpanie.
          Szarpanie absolutnie w żadnej opcji nie jest skutkiem uszkodzonych świec. Absolutnie nie. Ten diesel odpali i będzie jechał bez szarpania nawet jak będzie -27stC z wyjętymi wtyczkami od świec.
          Szarpanie = obszar paliwa.
          Kopcenie = paliwo.
          Obszar paliwa to: wtryski, jakość paliwa, pompa CR.

Często stosuję zasadę: tam gdzie było grzebane - tam sprawdź.
          Przed świecami było grzebane we wtryskach.
          Oczywiście w świecach też ale jak już się dowiedziałeś z Linków o działaniu świec to już wiesz że one wspomagają prace silnika ale od nich równa praca nie zależy.
          Z przekaźnika świec idzie 11,5V równo na wszystkie fajki. Więc na moje doświadczenie nie ma opcji, że na jedną świeczkę idzie więcej prądu niż na inne.

Proszę pisz poprawnie w j. polskim bo się ciężko się czyta bez polskich znaków, słownik wywala słowa na czerwono, co widzisz.
          Last edited by rambo7; 04-03-2019, 08:40.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            Ten diesel odpali i będzie jechał bez szarpania nawet jak będzie -27stC
            O ile silnik jest zdrowy,bo jak już nie spręża poprawnie to słaby cylinder bez grzania nie odpali od razu.
            Kiedyś w jakimś Oplu nawet z grzaniem kulał ze dwie minuty aż placu widać nie było ,ale potem chodził skubany równo.

Comment

oczywiście mowa o zdrowym, a i zdrowy jak być precyzyjnym do przy -27stC pali nie od razu za za 17-stym razem jak świece nie działają, wiem bo na swoim przykładzie to sprawdziłem 16 lat temu jak były czasy mrozów a nie wiedziałem jeszcze że świece padły. 2 tyg tak odpalałem i odpalał i nie kopcił paliwem a bardziej siwo-białawą chmurą pary i parafiny.
              Do tego gasł ale to nie wina świec była po prostu paliwo zamarzało i za wolno przepływało przez filtr bo ten w przedliftach nie ma grzałki.
              Po montażu grzałki i nowych świec palił na 1,5 obr wału pracował stabilnie. Świece tylko dopalały właściwe mieszankę (EURO3).
              Natomiast nigdy nie szarpał. Jak szarpie to odpowiedzialna jest strona paliwa.
              Jak jest -27stC a zimny i wdepnie się gaz to go odetnie gwałtownie, jak by ktoś główny bezpiecznik zbił i tak w kółko dopóki się nie zagrzeje ale żadnego szarpania.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Mowa o silniku z niesprawnym jednym czy dwoma cylindrami,takim w którym musi w naturalny sposób zlapać trochę ciepłoty w komorze żeby te gorsze ruszyły z zapalaniem.

Comment

Witam wszystkich ponownie. Usterka została wkoncu zdiagnozowana gdyż mechanicy nie stwierdzali usterki i mówili że jestem przewrażliwiony. Powodem przepalajacej się świecy była pęknieta głowica. Jestem w trakcie szukania głowicy. Pozdrawiam

Comment

Working...
                  X