Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic VIII 2009 2.2 świece nie grzeją

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic VIII 2009 2.2 świece nie grzeją

Panowie mam problem z brakiem grzania świec, bezpiecznik 70 A w skrzynce bezpieczników sprawny, przekaźnik świec nowy a na świece nie dochodzi prąd gdzie jeszcze może być problem? Swoją drogą to przy - 10 auto pali ładnie jedynie pracuje nierówno przez ok 10 sekund i zadymi niespalonym paliwem dlatego zacząłem drążyć temat świec, kontrolka świec zapala się i gaśnie zero błędów na kompie.

Wysłane z mojego moto g(6) play przy użyciu Tapatalka

Wyjmij bezpiecznik i sprawdź, czy aby styki pod nim nie są przypalone. Prąd może dochodzić do bezpiecznika i przez niego przechodzić, ale przez nadpalony styk już dalej nie poleci. To samo z przekaźnikiem. Wyjmij go i sprawdź, czy gniazdo jest ok i czy na pinach są napięcia. Przewód może być gdzieś uszkodzony. Słaby styk na kablach do świec. Powodów może być wiele. Miernik w rękę i trzeba po kolei jechać.
    Pozdrawiam Czarodziej
    Mój Szogun

Comment

Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz posta
      Wyjmij bezpiecznik i sprawdź, czy aby styki pod nim nie są przypalone. Prąd może dochodzić do bezpiecznika i przez niego przechodzić, ale przez nadpalony styk już dalej nie poleci. To samo z przekaźnikiem. Wyjmij go i sprawdź, czy gniazdo jest ok i czy na pinach są napięcia. Przewód może być gdzieś uszkodzony. Słaby styk na kablach do świec. Powodów może być wiele. Miernik w rękę i trzeba po kolei jechać.
      Pinów jest 9 czy na każdym powinien być + ?

Comment

nic nie ruszaj, bo jeszcze coś popsujesz. Ten diesel grzeje świece wstępnie krótko przed uruchomieniem silnika tyle, ile pali się kontrolka - spirala świec. Potem po uruchomieniu silnika, załączają się ponownie na tyle ile ECM uzna że potrzeba dogrzewając komorę spalania w celu właściwego spalania mieszanki. Tam nie będzie prądu na świecach non stop, nie ma takiej opcji. Tak że nie psuj auta i niczego nie ruszaj.
        Na świecach 12v nie będzie choć byś chciał, max [V] na świece to 10,5V i to przy tęgich mrozach.
        To jest Common Rail to pali nawet przy -27stC bez świec, (w sensie mogą być nawet zepsute i zapali) to nie wieśwagen że tam grzałka musi żarzyć jak w parowozie z 1887r. Tak że nie grzeb! bo coś popsujesz.
        Na zimnym silniku co najwyżej jak nie masz pewności to sprawdzić trzeba świece, lub sprawdzić w historii kiedy były wymieniane?
        Przez 10 sek to każdy diesel w zimę potelepie zanim się ustabilizuje, tu nie ma żadnego defektu, odradzam grzebanie, nic nie wskazuje na jakiekolwiek niedomaganie.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          nic nie ruszaj, bo jeszcze coś popsujesz. Ten diesel grzeje świece wstępnie krótko przed uruchomieniem silnika tyle, ile pali się kontrolka - spirala świec. Potem po uruchomieniu silnika, załączają się ponownie na tyle ile ECM uzna że potrzeba dogrzewając komorę spalania w celu właściwego spalania mieszanki. Tam nie będzie prądu na świecach non stop, nie ma takiej opcji. Tak że nie psuj auta i niczego nie ruszaj.
          Na świecach 12v nie będzie choć byś chciał, max [V] na świece to 10,5V i to przy tęgich mrozach.
          To jest Common Rail to pali nawet przy -27stC bez świec, (w sensie mogą być nawet zepsute i zapali) to nie wieśwagen że tam grzałka musi żarzyć jak w parowozie z 1887r. Tak że nie grzeb! bo coś popsujesz.
          Na zimnym silniku co najwyżej jak nie masz pewności to sprawdzić trzeba świece, lub sprawdzić w historii kiedy były wymieniane?
          Przez 10 sek to każdy diesel w zimę potelepie zanim się ustabilizuje, tu nie ma żadnego defektu, odradzam grzebanie, nic nie wskazuje na jakiekolwiek niedomaganie.
          No ok ale żeby przy -5 na zimnym silniku nawet na chwilę nie podał prądu na świece?

Comment

powinien podać, zrób test. Podepnij do zapalniczki taki miernik: https://www.google.com/url?sa=i&rct=...47623919722803
            żeby miał wskazanie dokładne w liczbach, albo klasyczny multimetr do klem akumulatora https://www.google.com/url?sa=i&rct=...47623919722803
            (wtedy potrzebna 2ga osoba, albo dobrze zamocuj sondy i oprzyj wyświetlaczem na szybę przednią).
            Przekręć stacyjkę na ONII powinieneś zauważyć chwilowy spadek na pomiarze. Przekręcisz na OFF odczekasz ponownie ONII i ponownie powinno spaść [V] na pomiarze.

Twój bolid jest mocno diagnozowany, jeśli:
            Zamieszczone przez AdamM Zobacz posta
            kontrolka świec zapala się i gaśnie zero błędów na kompie.
            to nie widzę problemu, poczytaj: CHECK system i brak mocy 2.2 itdi P0108 ; P0098 ; P1384

albo ten temat; P1384 bląd świec żarowych 2,2i-ctdi
            Last edited by rambo7; 15-01-2019, 08:45.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

powinien podać, zrób test. Podepnij do zapalniczki taki miernik: https://www.google.com/url?sa=i&rct=...47623919722803
              żeby miał wskazanie dokładne w liczbach, albo klasyczny multimetr do klem akumulatora https://www.google.com/url?sa=i&rct=...47623919722803
              (wtedy potrzebna 2ga osoba, albo dobrze zamocuj sondy i oprzyj wyświetlaczem na szybę przednią).
              Przekręć stacyjkę na ONII powinieneś zauważyć chwilowy spadek na pomiarze. Przekręcisz na OFF odczekasz ponownie ONII i ponownie powinno spaść [V] na pomiarze.

Twój bolid jest mocno diagnozowany, jeśli:
              to nie widzę problemu, poczytaj: CHECK system i brak mocy 2.2 itdi P0108 ; P0098 ; P1384

albo ten temat; P1384 bląd świec żarowych 2,2i-ctdi
              Przekaźnik nie pyka, na świece nie idzie prąd więc poco mam sprawdzać to multimetrem.

Przekaźnik nie pyka, na świece nie idzie prąd więc poco mam sprawdzać to multimetrem. Wtyczki świec były sprawdzane we dwie osoby zwykłym wskaźnikiem igłowym z żarówką, przy -5 nie pojawia się prąd na wtyczce świecy.

Last edited by rambo7; 15-01-2019, 11:49.

Comment

Przekaźnik nie pyka, na świece nie idzie prąd więc poco mam sprawdzać to multimetrem
                aby potwierdzić że "nie pyka" czyli nie podaje [v] na świece. Jeśli wskazanie na Woltomierzu nie drgnie nawet o 0.1v to będziesz pewny że przekaźnik. Podłączenie Woltomierza do zapalniczki czy aku to chyba nie jest jakiś wyczyn?
                Ja bynajmniej tak robię, zawsze sprawdzam na wszelkie sposoby aby się upewnić co do działań.
                Last edited by rambo7; 15-01-2019, 11:53.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

aby potwierdzić że "nie pyka" czyli nie podaje [v] na świece. Jeśli wskazanie na Woltomierzu nie drgnie nawet o 0.1v to będziesz pewny że przekaźnik. Podłączenie Woltomierza do zapalniczki czy aku to chyba nie jest jakiś wyczyn?
                  Ja bynajmniej tak robię, zawsze sprawdzam na wszelkie sposoby aby się upewnić co do działań.
                  Ale to że nie podaje na świece mam potwierdzone ponieważ podpinałem taki pisak z igłą i żaróweczką do wtyczek od świec.

Może jeszcze ktoś podpowie które piny we wtyczce od przekaźnika z czym przepikać? Gruby biały to wiem że na wtyczki od świec idzie.

Last edited by rambo7; 15-01-2019, 18:13.

Comment

Ale to że nie podaje na świece mam potwierdzone ponieważ podpinałem taki pisak z igłą i żaróweczką do wtyczek od świec
                    nie masz sprawdzone, nic nie sprawdziłeś. Pisak z żaróweczką świeci jak ma 12v. na świecach nie ma i nie będzie 12v.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

nie masz sprawdzone, nic nie sprawdziłeś. Pisak z żaróweczką świeci jak ma 12v. na świecach nie ma i nie będzie 12v.
                      A to ciekawe że nie zaświeci, wiem że na świecach nie ma 12 V

Comment

ok, może ta twoja probówka zaświeci jak będzie 9V podłącz ja do bat 9v i sprawdź? moja nie świeci, może ma po prostu taki zakres, dlatego do takich sprawdzeń gdzie na pewno nie spodziewam się 12v nie stosuję probówek, jest to pomiar niewiarygodny. Tak naprawdę to nie wiesz ile żarówka pokazuje v? po prostu się mniej żarzy, ale czy to przepuszcza przekaźnik czy tam jest 8 czy 10 v to nie wiesz.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Prąd do wtyczki przekaźnika dochodzi (gruby biały), od wtyczki do końcówek świec we wszystkich czterech kablach jest przejści, natomiast przekaźnik nie daje prądu na świece. We wtyczce jest jeszcze kabel zielony żółty i czarny, zielony idzie na czujnik temperatury cieczy przejście ma, czarny to masa nie wiem natomiast do czego idzie żółty kabel może tu tkwi problem.

Comment

Working...
                          X