witam mam honde z 2003r 1,7 cdti 100 koni gdy jes zimno to znaczy tak okolo -8 to po wejsciu na 2500 obr auto gasnie zaswieca sie check i swiece wtedy wystepuje problem z odpaleniem a jak juz odpali to kontrolki sie swieca dalej a jak jest cieplo to autko chula i nic mu nie jest prosze o pomoc co to jes z gory dziekuje
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
problem z odpalaniem
Collapse
X
-
witam kolejnego dieslowca zapraszam do działu diesel
są tam dwa tematy poruszane, zwłaszcza o takich problemach...
a co do pytania to pytania czy wymieniałeś filtr paliwa niedawno bo jak nie to może właśnie przez to, ponieważ przypchany filtr może nie do końca przepuszczać paliwo zwłaszcza jeśli trochę zgęstniało kolega rambo 7 miał podobne problemy
pozdro kolego i szerokości
-
matrix mi się stało dzisiaj dokładnie tak jak u Ciebie ......odpialiłem rano samochód .....i w drodze zaświeciła się kontrolka świec potem check engine no i zgasł mi samochód... potem jak chwile ostygnął to odpalił ale check i świece cały czas się świecą... jak dojdziesz co się dzieje to daj znać
Comment
-
Witajcie. Filtr OK może i to wina, (ale ja mojego nie wymieniłem) po ostatnich kłopotach zmieniłem stacje paliw - i jak na razie żadnych kłopotów z szarpaniem czy gaśnięciem !
ale Check Engin świeci mi się czasami jak za szybko wkręcę motor na obroty powyżej 3100obr i wtedy trace turbo.
niestety to wina zimy - mrozów konkretnie !!! ten diesel nie cierpi jak tak jest traktowany czyli - nierozgrzany a tu w gazzz... i Chek E gotowy ( w lato tak sie nie dzieje u mnie nigdy!)
w jednym z postów napisałem jakie są KODY i co oznaczają - generalnie zamarzające paliwo, ale nie tylko!
Odsyłam zainteresowanych do wątku: https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20737 - jest tam jedna uwaga ! - ile trzeba przejechaćkm by silnik uzyskał odpowiednią temp. 90% Was robi zdecydowanie krótszą trasę, czyli trzeba zmienić styl jazdy.Last edited by rambo7; 26-01-2011, 08:05.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
noto i u mnie się zaczęło check engien właśnie przy zimnym konkretnie 2 piątek wieczór poznań -13 stopni redukcja z 4 na 3 przy 60km/h za szybko sprzęgło puściłem i obroty pod 3tys poszły i sie załączył tryb awaryjny ehh a taką passe miałem od roku jeżdżę i nie miałem problemów a teraz masz ci los
Comment
-
tzn. wiecie co... w sumie to było moje pierwsze tankowanie tego samochodu bo kupiłem go jakiś 2 tygodnie temu ale zbiornik był prawie pusty i zatankowałem do pełnego ON na shellu ten wzbogacony power czy jakoś tak, tak więc nie wiem czyżby tam też kantowali i paliwo badziewiackie lali?? a z drugiej strony powiem Wam mam astre F jeszcze z odpowiednikiem naszych diesli isuzu tylko 82 konną. Takie wtedy były. No i co dzisiaj rano po tygodniowym postoju pod chmurką za drugim kręceniem odpalił bez problemu ale przerywał trochę. Tak więc coś chyba musi być z tym paliwem......jednak chyba nie do końca to wina samego paliwa! Honda po weekendowym staniu pod chmurka nie mogła mi rano odpalić za cholere a astra za drugim razem śmigła...Last edited by Gość; 25-01-2010, 09:53.
Comment
-
no i co dalej...sam sobie zadaje pytanie?!
poniedziałek - Hanka odpaliła za 17-stym razem, mróz -18stC odpaliła i szarpała tak że nie ujechałem 20m !!!! 1/3 w baku 2 dni wcześniej tankowałem ON na Orlenie, no i co ?! testują paliwa chyba na mnie !
ale, walcze...
zrobiłem mały test tankując wlałem 0,5L do butelki i zabrałem ze sobą - stało na balkonie - rano sprawdzam (-18stC) jest płynne troche jak miód pitny ale kaszy nie ma ! - czyli to samo mam w baku - więc co z tym szarpaniem???
dowlekłem się do kolegi na ogrzewaną halę (wymieniam filtr paliwa - poszło sprawnie) odpalam - Hanka zapaliła i chodzi Ok - pojeździłem w okolicy mróz koło -17stC auto jeździło OK żadnych szarpań.
Wtorek - rano 6.00 odpalam - za 5 tym razem (po 4tym podniosłem maske i pościskałem gruszke gumową aż stwardniała) - Hanka odpaliła - filtr nowy - więc jade (mam do przejechania 11km) po 8 km auto nagle przestało jechać silnik stanął, Check Engin i błedy standardowe: P1087 - pusty bak paliwa (a mam 1/3) P1095 - paliwo niezgodne ze specyfikacją, P1236 - małe ciśnienie w liniach paliwowych (rurki).
no więc pytam ?! - filtr wymieniłem nówka 8km zrobione ! i co ? g...no! moim zdaniem wina paliwa bezdyskusyjnie bo błędy wprost mówia o tym co się stało, tylko z jakiego powodu ? - czy filtr stawia za duże opory jak gęstnieje paliwo? czy pompa ma za słabą moc - sprawna jest na pewno bo jak cieplej wszystko chodzi ok.
nie wiem co o tym myśleć - ale jedna z pierwszysch rzeczy która mnie w tej Hondzie uderzyła to - oszczędności ! filtr paliwa jest w takim miejscu że non stop narażony jest na atak mrozu - nie ma szans go zagrzać silnikiem ! - niby jest w komorze silnika ale patrząc od szpary przy lewym kole - on jest narażony non stop na mróz i pęd wiatru od kół, zastanawiam się czy firma juz tak oszczędza że ciężko było zrobic fartuch z kawałaka plastiku by pozakrywać te wnęki - dajcie pokój - kto to wymyślił.
Świece żarowe wytrzymuja spokojnie 15tys cykli to jest około 200tys km - i wychodzi na to że nie świece bo po wymianie filtra paliwa odpalił za 1 szym razem jeździłem po zamontowaniu i OK a kiedy mróz chycił po staniu 16godz to juz problem.
mi zima nie przeszkadza -ale coś muszę wymyśleć z odizolowaniem filtra od otoczenia - jest metalowy i moim zdaniem to w nim coś przymarza.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
no widzisz rambo....może i tym tkwi problem dedukuj dalej spróbuj od izolować może jakąś otuline na ten filtr i powiedz jak się to sprawdza bo ja mam ten sam problem co Ty....tzn. jak mi auto odpali to już jeździ nie szarpie i wszystko ok tylko muszę zdrowo pokręcić zanim odpali......
Comment
-
Hej, miałem do wczoraj ten sam problem, zamarzło mi paliwo i mimo tego że dodałem jakiś specyfik kupiony na BP, niby 1 litr na 1200 litrów paliwa, nic to nie pomogło. Najlepszym środkiem jest stary dobry denaturat, wlać pół litra na bak paliwa i nie powinno zamarznąć a z silnikiem też nie ma prawa się nic stać. Jeśli chodzi o problem z odpalaniem to autko mi odpalało po dłuższym męczeniu jednak jak tylko wystartowałem gdzieś na drogę od razu zaczynało się dławić, wyskakiwał check i kontrolka świec. Wczoraj wymieniłem filtr paliwa, po wymianie jeszcze chwile się dławił ale po chwili przestał i dziś już jeździ bez zastrzeżeń. Z tego co się dowiedziałem to jak się wytrąci parafina w filtrze paliwa to już po nim.
Comment
Comment