Nie moge znaleść zbiornika plynu eolys. Mógłby ktoś podać gdzie dokładnie się ten zbiornik znajduje?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Filtr cząstek stałych (DPF) w dieslu N22A
Collapse
X
-
Z tego co się orientuję to hanie mają inny typ filtra cząstek stałych, bez zbiorniczka, musisz po prostu wybrać się za miasto i pojeździć z większymi prędkościami przez dłuższy czas, najlepiej żebyś utrzymywał dość wysokie obroty. W ten sposób oczyścisz filtr.
-
Probowalem go przeczyscic, niestety 2 krotnie zapalila mi sie kontrolka filtru, wtedy udalo mi sie go przeczyscic bez problemu, jednak wczoraj zapalila mi sie kontolka z wykrzyknikiem, czyli filtr do wymiany. Wydawało mi się że może zabrakło plynu i dlatego się filtr zapchał. Auto ma przejechane 53000km, ja nim przejechalem 1,5tys. Przebieg auta wydaje sie byc wiarygodny (ksiazka serwisowa, dokladny przeglad auta wskazuja ze przebieg jest ok). Zastanawia mnie jak trzeba jezdzic zeby zapchac ten filtr tak szybko?
Czy można cos zrobic z tym oprocz wymiany filtra w aso za ciezkie pieniadze?
Comment
-
To może wynikać np. z jazdy tylko po mieście, kiepskiej jakości paliwa, utrzymywaniu niskich obrotów, uszkodzenia filtra lub elektroniki. Czy twoje autko jest już po gwarancji? z przebiegu wynika, że powinna mieć. Na twoim miejscu nie oszczędzałbym i znalazł albo dobry serwis nieautoryzowany lub walił do aso. Mam nadzieję, że to kwestia tylko elektroniki, sam filtr to dość duży koszt kilka tysiaków ale dokładnie to nie wiem.
Comment
-
witam.zauwazylem kolego ender123 ze napisales cos o oleju w silniku.mam dokladnie taki sam problem z tym olejem nigdy nie spotkalem sie zeby przybywalo oleju w silniku ale niestety mam te przypadlosc w mojej hondzie z 2007 roku 2,2 disel 5d.i sie zastanawiam jak to mozliwe w tak mlodym aucie z przebiegiem niespelna 63tys.a co do tego filtra to sie zastanawiam czemu mi sie jeszcze ani razu nic nie zaswiecilo czy jest porostu ciagle czysty troszke to dziwne bo juz troszke nia przejechalem.czy komus tez sie jeszcze nic nie zaswiecilo czy jestem jedyny.
Pozdrawiam wszystkich na forum
Comment
-
Zamieszczone przez Jarek civicVIII Zobacz postawitam.zauwazylem kolego ender123 ze napisales cos o oleju w silniku.mam dokladnie taki sam problem z tym olejem nigdy nie spotkalem sie zeby przybywalo oleju w silniku ale niestety mam te przypadlosc w mojej hondzie z 2007 roku 2,2 disel 5d.i sie zastanawiam jak to mozliwe w tak mlodym aucie z przebiegiem niespelna 63tys.a co do tego filtra to sie zastanawiam czemu mi sie jeszcze ani razu nic nie zaswiecilo czy jest porostu ciagle czysty troszke to dziwne bo juz troszke nia przejechalem.czy komus tez sie jeszcze nic nie zaswiecilo czy jestem jedyny.
Pozdrawiam wszystkich na forum
Co do kontrolki filtra (tej z wykrzyknikiem) zapala sie gdy proces czyszczenia filtra zostanie przerwany. Niestety raczej tylko w aso ten blad skasuja no i oczywiscie przy okazji kasuja okolo 200zl. Tak ze warto przylozyc sie do czyszczenia filtra gdy zapali sie pierwsza kontrolka.
Pozdrawiam
Comment
-
Czasami zdarza się, że powodem uszkodzenia filtrów cząstek stałych są źle dobrane oleje silnikowe. Do samochodów z takimi filtrami powinny być wlewane oleje niskopopiołowe, low SAPS. Na butelce oleju oznaczone są przeważnie normą ACEA Cx, np C3, C2 itp.
Comment
-
Chili zalezy jaki masz problem.
Filtr jest czyszczony podczas normalnej pracy silnika co okolo 1000 km - wedlug aso. U mnie w tym momencie co około 600km. Mozna to poznac po zwiekszonym zuzyciu paliwa (chwilowe spalanie wzrasta z 5 do okolo 9)
Jesli nie uda sie wyczyscic filtra w ten sposob to po 2-3 nieudanych probach zapala sie kontrolka czyszczenia filtra.
I znow jesli nie uda sie wyczyscic filtra to po 2-3 razach zapala sie kontrolka filtra z wykrzyknikiem, samochod wchodzi w stan awaryjny zostaje odcieta czesc mocy (chyba turbina) i w tym przypadku nie obejdzie sie bez wizyty w salonie.
Filtr czysci sie jadac przez pewien czas ze stala predkoscia i obrotami. (powinno to byc ponad 60km/h i ponad 2tys obrotow silnika) Proces wypalania trwa roznie od kilku km do nawet 30km. Wazne zeby unikac sytuacji gdy gaz nie jest wcisniety. W takim przypadku proces moze zostac przerwany.
Na poczatku mialem strasznie duzo problemow z filtrem, teraz juz sie przyzwyczailem i jest duzo lepiej. Jednak jesli ktos jezdzi autemi tylko po miescie to wspolczuje, bedzie mial problem caly czas.
Comment
-
Cześć Panowie
jestem posiadaczem hondy civic 2.2 diesel 140KM, prawie od momentu kupienia mam problem z dpf'em, który wygląda prawie tak jak powyżej (poniżej) opisane przypadki.
Na początku (od momentu kiedy się pojawiła kontrolka filtra po raz pierwszy, niedługo po tym jak kupiłem honde) kontrolka zapaliła się kiedy jechałem autostradą, ale po pewnym czasie zgasła. Taki proces powtarzał się kilkakrotnie, co kilkaset kilometrów z tendencją zniżkową, aż w końcu pojawiła sie kontrolka DPF z wykrzyknikiem. Pojechałem do ASO tam wypalili mi filtr i skasowali błąd. Przejechałem kilkaset kilometrów i proces się powtórzył (parę razy pojawiła się sama kontrolka DPF a na sam koniec z wykrzyknikiem). Udałem się więc na regenerację filtra, gdyż auto które kupiłem miało przejechane dopiero co 104 000 km (przebieg udokumentowany) We wszystkich opisach z jakimi miałem do czynienia wynikało że ewentualne problemy z dpfem mogą pojawić się powyżej 150 tyś, wiec nie wahałem sie kupić diesla, który nota bene ma opinię najleprzego silnika tego typu na rynku. Ufam, że panowie od regeneracji wykonali swoje zadanie tak jak Pan Bóg przykazał, niestety znów powtórzył sie cały proces i na samym koncu, po raz kolejny prosto w oczy wystrzeliła mi kontrolka DPF w wykrzyknikiem.
Moje pytanie- czy coś jeszcze, oprócz samej jazdy i zużycia filtra( zapchania) może być przyczyną takiego stanu rzeczy?? np jakiś żle działający czujnik w systemie DPF, który co rusz włączałby jakiś dziwny system spalania (moje auto spala więcej niż pokazuje komputer) czy w normalnym układzie, gdy wszystko działa sprawnie, filtr po regeneracji tak szybko by sie zatkał?? raczej nie?! :/
czy Panowie, którzy jezdzicie dieslem, zaobserwowaliscie taką rzecz gdy komputer wyświetla chwilowe spalanie, to na biegu jałowym to spalanie w pewnym sensie wariuje i leci na maksa do góry??
może tyle na tę chwilę...
dawid
Comment
Comment