Wymieniłem czujnik walu z chińskiego na oryginalny bosha i działa perfekcyjnie. Problem pojawia się znów przy odpalaniu na ciepłym lecz tym razem przy lekko brawurowej jeździe. Zrobiłem sobie test jeżdżąc w miarę dynamicznie nie zrywając się mocno i nie piłując go - wyszło na to, że po 2 min postoju odpalił. Przy brawurowej jeździe - nie odpalił po czasie. Przypomniałem sobie w tej chwili, że podobną usterkę miał mój poprzednik Hyundai Getz też na Common Railu. Tam jednak lało się ropą, ale z... pompy wys. ciśnienia. Wystarczyło tam wymienić oringi oraz zimmeringi w pompie i czujnik wału - nic się nie pociło i odpalał na strzała. Chwyciła mnie myśl, żebym sprawdził gdzie się znajduje pompa lecąc wężykami od wtrysków. Zdjąłem atrapę silnika (górny plastik) i moim oczom ukazały się wtryski, ale zaniepokoiło mnie jedno - coś się świeciło w rowkach tam gdzie są one umiejscowione. Biorę papier, jadę palcem, wącham... ropa. Już się modlę by to nie była uszczelka pod głowicą. Nigdzie indziej nie widziałem żadnego źródła ze zeschniętej ropy/ubytków więc stawiałbym na nieszczelność wtryskiwaczy - uszczelki pod wtryskami, nie wiem ile tam siedzi ta ropa. Dodatkowo raz odcięło mi paliwo na autostradzie przy 4k obrotów jak go kupiłem i wskoczył mi na awaryjny i blokada do 2.3k obrotów (błąd nie chciał mi zniknąć do momentu usunięcia błędu DTC P1236, ale to to ja już przeglądam już na forum).
Pytania są następujące:
1. Czy moje obawy są słuszne, że trzeba wymienić podkładki by zniwelować nie odpalanie na ciepłym oraz lekki wyciek spod wtrysków?
2. Czy jest może pośrednik powodujący nie odpalanie na ciepłym i jest też winowajcą wtrysków (pompa w-c/cofające paliwo)?
3. Czy wymieniając podkładki muszę wymienić wtryski razem z nimi?
Pytania są następujące:
1. Czy moje obawy są słuszne, że trzeba wymienić podkładki by zniwelować nie odpalanie na ciepłym oraz lekki wyciek spod wtrysków?
2. Czy jest może pośrednik powodujący nie odpalanie na ciepłym i jest też winowajcą wtrysków (pompa w-c/cofające paliwo)?
3. Czy wymieniając podkładki muszę wymienić wtryski razem z nimi?
Comment