Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak działa dpf w civic ix 1.6?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jak działa dpf w civic ix 1.6?

Witam, wczoraj po trasie jak byłem 5km od domu zaczął mi się wypalać dpf (Poznałem to po tym, że bez dodawania gazu samochód spalał paliwo i generalnie kultura pracy wskazywała na to). Generalnie no niby ok, co jakiś czas może się to zdarzyć, ale na jakiej zasadzie to działa w tym silniku, czy jest jakaś aplikacje w której mogę sprawdzić poziom zapełnienia DPFa?
    Zrobiłem w dwa dnia prawie 600km praktycznie bez jazdy w mieście a ten mi zaczął się wypalać zaraz po zjechaniu z ekspresowej. Nie zamuloałem na drodze, jechałem ok.130-150km/h.

Przebieg auta:230k 80% to jazda poza miastem.

Zamieszczone przez JacekFanHondy Zobacz posta
    czy jest jakaś aplikacje w której mogę sprawdzić poziom zapełnienia DPFa?
    w tym temacie kolega napisał jakie powinny być różnice wejście - wyjście. To to można sprawdzić i mieć pojęcie na jakim jesteś etapie.
    1.6 i-dtec DPF demontaż i regeneracja. DTC: P149D, P24A4, P0113, P0102.

Kierownik Działu Diesla

Comment

Cześć, wypalanie DPF w Hondzie, tak jak w każdym dieslu z tym filtrem jest cykliczne, tzn. aktywuje się zawsze po pewnym określonym przebiegu interwały są różne i zależą od:
      - czy auto użytkowane w mieście czy na trasie (w mieście jest większe spalanie ergo powstanie więcej cząstek stałych wyłapanych przez filtr, ponadto przy ruszaniu, albo dodasz za dużo gazu albo za mało i przydławisz go, przez co powstanie więcej sadzy),
      - na krótkich czy na długich dystansach (na zimnym silniku jest zwiększona dawka paliwa, aby samochód się dogrzał, więc i sadzy więcej powstanie),
      - jakość paliwa (paliwo niskiej jakości będzie spalało się gorzej, produkując więcej sadzy),
      - stan silnika (czy dawkowanie powietrza i paliwa jest odpowiednie, czy auto nie bierze oleju, czy ma odpowiednią kompresję etc.),
      - sposób jazdy: płynny/spokojny czy 0-1 but albo odpust.
      Może być tak, że wypalanie będzie co 200-300km, ale może być też i przy ok.1000km.
      Procedura wypalania DPF jest ustalana na podstawie kilku algorytmów i przeliczeń:
      - ilość spalonego paliwa - komputer sobie zlicza ile teoretycznie spalił -> ile sadzy powinno się wyprodukować,
      - bierze pod uwage warunki pracy silnika - jak dużo na zimnym i na ciepłym było przejechane, czy to spokojna jazda czy butowanie (paradoksalnie, butowanie czasami potrafi przeczyścić DPF, wyższa temperatura spalin i silnika spowoduje dopalanie się cząstek w filtrze),
      - różnice ciśnien przed i za DPF.
      Zapełnienie DPF możesz zrobić albo HDS (chińczyk z aliexpress) lub inny komputer diagnostyczny, który ma możliwość monitorowania takich procesów.

Poniżej załaczam zdjęcie jakie parametry HDS pokazuje odnośnie DPF:
      DPF parametry.jpg
      Last edited by Adam723; 22-11-2023, 20:59.

Comment

Working...
      X