Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,2 Diesel gaśnie silnik po dłuższej jeździe na autostradzie P0339 i P0335

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 2,2 Diesel gaśnie silnik po dłuższej jeździe na autostradzie P0339 i P0335

Cześć,
    Kilka dni temu jadąc normalnie po mieście auto lekko szarpnęło lecz jechało dalej. Po przejechaniu kilku km nagle zgasło i nie dało się go ponownie uruchomić. Po odłączeniu aku dopiero za którymś razem odpalił i zgasł znów zrobiłem ponownie to samo tylko dawałem od razu gazu jak się uruchomił i chodził trzymałem na 2k obrotach i nic się nie działo. Klika minut gazowania go tak i chodził normalnie na wolnych obrotach. Jeździłem tak z tydzień czasu i nic się więcej nie działo. Po tygodniu wyjechałem w trasę i po przejechaniu 150km powtórka auto jadąc na tempomacie szarpnęło a po dojechaniu kilkunastu km zwalniając na bramkach zgasło. Zrobiłem ponownie reanimacje odpięcie aku podłączenie i odpalenie od razu z gazem i pomogła lecz jak za każdym razem na światłach trzymałem na wolnych obrotach to gasł. (Wyglada to jak by w momencie gdy był rozgrzany to gasł na wolnych obrotach). Sprawdziłem błędy przez obd i wychodziły następujące. P0335(01), Р0339(01) oraz auto wywalało check system. Auto po dłuższym postoju. Odpala i jeździ normalnie błędy same się usuwają i auto chodzi jak nowe. Objawy są zbliżone do do kolegi z tego posta https://www.civicforum.pl/showthread...4-Benzyna-90KM

Moje przypuszczenia to czujnik położenia wału. Bądź filtr paliwa. Co sądzicie ?
    Załączone pliki

Dziś podczas jazdy silnik zaczął przerywać i nastąpiła utrata mocy. Najprostszy skaner pokazuje błędy P0339 i P0335. Udało się błędy skasować, zobaczymy co będzie jutro. Błąd czujnika położenia wału korbowego... Na forum widzę tematy z tymi błędami, jednak dotyczące wcześniejszych generacji. Szukam dalej i jednocześnie proszę o pomoc: czy w R18A2 ktoś przerabiał taki temat? 59549

Czytałeś to?

Wiem że to bp, ale błędy jasno pokazują co się dzieje, chyba że masz 300/400 i wyłapuję błędy od rozrządu.

Później bym myślał o układzie paliwowym (filtrze /wtryskach /listwie CR i czujniku ciśnienia na niej czy pompie wtryskowej)

Chyba że nie dawno zmieniłeś filtr paliwa na inny niż OEM (denso /bosch) to będą takie cuda jak u Ciebie.

Trzymaj lekturę :

Last edited by slepak; 25-09-2022, 13:29.

Comment

Filtru nie wymieniałem. Post widziałem tylko dziwi mnie ze na zimnym teraz jak odpalę może chodzić godzinami i nic się nie stanie

Comment

Kody w dieslu i w benzyniaku są takie same.
        Kod dla diesla oznacza dokładnie:
        DTC P0335 - Brak sygnału czujnika CKP.
        Czyli sprawy elektryczne raczej, bo chyba nie mamy przypadku bo sie popsuł czujnik.

DTC P0339 - Okresowe przerwy w działaniu czujnika CKP.

Wygląda na to że masz prpblem po stronie elektrycznej, czyli:
        - albo nadłamany przewód np u nasady wtyczki,
        - albo uszkodzone piny we wtyczce,
        - itd.. generalnie komputer silnika nieregularnie dostaje informację "nie widzę czujnika CKPO"... a jak nie widzi tego czujnika to uniemożliwia odpalenie silnika albo nagle gaśnie.
        Silnik gaśnie bo System emisji spalin nie pozwala pracować silnikowi z niesprawnym czujnikiem, bo kopci do atm. za dużo.
        Czy masz oryginalny czujnik?
        czy czujnik był wyjmowany rozbierany?
        czy było tam grzezbane ?
        Uwaga jedna nie kupuj czujnika zamiennika jakiejś nieznanej firmy, czujniki nawet nowe zamienniki potrafią nie działać z hondą. Zanim zdecydujesz na jakiekolwiek zakupy to najpierw dokładnie zbadaj okolicę po stronie połączeń elektrycznych.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak czujnik oryginalny. Robione ostatnio było uszczelnienie waliły bo rzygal olejem lecz usterka była już przed robotą

Comment

Więc tak jak mówię, możliwe że coś nie łączy, sprawdź dokładnie okablowanie i wtyczki, piny spryskaj preparatem do połączeń elektrycznych. Czujniki CKP mają to do siebie że jak jest popsuty to, jest popsuty i nie odpalisz. Natomiast tu się przeplata nieregularnie okresowe przerwy - czyli gubi połączenie i jak za długo gubi to twierdzi że popsuty (tak to widzi komputer).
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Miałem to w Espace IV 1,9dci , najoierw zgasł i odpalał od strzała.
              Mechanicy : wtryski opadły, pompa ...
              Potem gasł po 15 min jazdy i nie odpalał, ale po 20 minutach już tak od strzała.
              Pojechałem do szpeca , zaawansowna ekektronika, nawet dla Lublina komputer projektował .
              Po tygodniu ( bo ma tyle roboty) dzwoni i mówi :
              Kiedy gaśnie nie ma sygnału ze sterownika pompy do pompy CR.
              Wymienił sterownik ECU i auto jak nowe. Ciszej pracował, mniej palił....

Może się przyda jeśli ktos ma blisko

Łata Dariusz Autoelektronika Mechanik Diagnostyka
              601 164 585

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka

Comment

Wymieniłem dziś czujnik wału jutro filtr paliwa i test.

Comment

Working...
                X